Força Koeman

Informatie

RegieChiel Verbakel
Jaartal2021
Releasedatum17-02-2021
Speelduur83 minuten
DistributeurVideoland
CastRonald Koeman, Bartina Koeman, Rob Jansen, Memphis Depay, Frenkie de Jong, Mikky Kiemeney, Debbie Koeman, Tim Koeman, Erwin Koeman en Ronald Koeman Jr.

Voor altijd zal Ronald Koeman geassocieerd worden met de pegel van een doelpunt waarmee hij FC Barcelona op 20 mei 1992 voor de eerste keer de Europacup I bezorgde, het toernooi dat nadien bekend is als de Champions League. Voor een nieuw hoofdstuk in het huwelijk tussen Koeman en FC Barcelona was er altijd zijn grote droom: trainer worden van FC Barcelona. Voor deze driedelige documentaire mocht Videoland hem tijdens zijn eerste maanden als trainer van dichtbij volgen. Van het contract tot aan zijn gezin: alle deuren gaan open.

Enige ijdelheid is Ronald Koeman niet vreemd. Zo werd hij in het recente verleden veelvuldig gezien in een blinkende Bentley met kenteken RK-04-BAR, een verwijzing naar zijn aam, rugnummer uit zijn voetbaljaren en de club waar zijn hart ligt. Dat is ook direct wat je bekruipt bij de introductie van deze documentaire. We zien niet alleen direct weer dat historische sportieve hoogtepunt, maar ook in slow-motion getoonde beelden van de man zelf afgezet tegen een statig gebouw. Nog voordat de documentaire goed en wel begonnen is bekruipt je een gevoel van iemand die overal misschien iets teveel in is gaan geloven. Toch is Koeman een familiemens, iemand met een praktische instelling en een flinke doses ambitie die men onverminderd blijft zien als boerenkool-met-worst archetype, zoals VI.nl in een portret het eerder al zo mooi liet optekenen.

Voor de eerste aflevering ligt de focus volledig op de transfer naar FC Barcelona. Het eerste wat we hierbij zien is de grote aanleiding, de historische nederlaag in eigen huis van 2-8 tegen Bayern München in de kwartfinale van de Champions League op 14 augustus 2020. Drie dagen later staat trainer Quique Setién op straat en komt de geruchtenmachine in de media op gang. We worden meegenomen als Koeman weer een dag later met zaakwaarnemer Rob Jansen naar Barcelona vertrekt. Al eerder werd Koeman gevraagd, maar steeds bleef zijn focus liggen bij het Nederlands Elftal. Nu daar het doel van plaatsing voor het nog steeds aanstaande EK was volbracht, was het moment wel daar. Maar in plaats van dat de documentaire vanaf dat moment mee duikt achter de schermen bij de club, blijft de focus liggen op Koeman en zijn gezin. We zien hoe hij zij hun intrek nemen in hun zojuist opgeknapte woning en hoe hij door de onderlinge nuchterheid steeds weer met beide benen op de grond blijft.

Ook worden er de nodige parallellen getrokken. Zo nemen de kinderen van Koeman ons mee naar het pleintje waar zij speelden als kinderen, en waar de geschiedenis zich nu herhaalt met hun kinderen. Een buurt waar destijds coach van Barcelona Johan Cruijff hun buurman was en waar ook die geschiedenis zich lijkt te herhalen met de band tussen Koeman en Frenkie de Jong, iets wat ook geldt voor partners. Het maakt het allemaal heel menselijk. Zeker als er ook aandacht is voor de persoonlijke problemen, zoals de familiekwaal, die voor Koeman resulteerde in een licht onderbuik infarct. Toch is er natuurlijk ook aandacht voor het sportieve element. We zien hoe Barcelona toe is aan verandering, maar dat ook tijd nodig heeft. Zo zijn de eerste maanden hoopvol, maar verkeerd de club eind november ook in zwaar weer na een slecht begin in de Champions League en tegenvallende resultaten in La Liga, de hoogste Spaanse voetbalcompetitie. Hoe snel het kan gaan blijkt als de club in december weer op de weg terug lijkt.

Força Koeman is een mooie documentaire van een man die zijn droom werkelijkheid ziet worden. Het is een exclusief inkijkje in een harde wereld, een wereld waarin Koeman alleen maar hoopt dat hij de tijd heeft en middelen krijgt om zijn ultieme droom in vervulling te laten gaan. Er is niet zozeer een focus op de prestaties die daarbij horen, eerder op de invloed die dit alles heeft op hem en zijn familie. We krijgen mee hoe zijn vrouw en kinderen niet alleen met hem meegaan, maar ook met hem meeleven. Hoe zij omgaan met alle spanningen, maar ook de bekende Hollandse nuchterheid. Iedereen weet dat dit wellicht niet het meest ideale moment was voor Koeman om in te stappen. Toch hoopt iedereen dat hij in staat is om FC Barcelona terug te brengen naar de absolute top en zo zijn droom te verwezenlijken. Het zou de kers op de taart zijn van de trainerscarrière van Sneeuwvlokje, een man die in Barcelona een status heeft die eigenlijk alleen met de onsterfelijke Johan Cruijff vergeleken kan worden. Mocht zijn missie slagen wordt die vergelijking ongetwijfeld completer, maar dat zou hij dan ook zeker verdienen.

20 februari, 2021

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer