Force of Nature

Informatie

RegieMichael Polish
Jaartal2020
Releasedatum25-09-2020
Speelduur89 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastKate Bosworth, Emile Hirsch, Mel Gibson, Stephanie Cayo, David Zayas en Jasper Polish

Wegens een naderende orkaan wordt agent Cordillo gedwongen om, met zijn kersverse nieuwe collega Jess, een ronde te maken om eventueel aanwezige mensen te evacueren. Als ze aankomen bij een appartementencomplex stuiten ze op Troy en haar koppige hulpbehoevende vader Ray, die weigert te vertrekken. Wat zij op dat moment nog niet weten is dat een groep dieven, onder leiding van John the Baptist, van plan is het complex te doorzoeken in een zoektocht naar een kostbare verborgen kunstschat. Gelukkig blijkt Ray een gepensioneerd inspecteur, die nog steeds van alles op de hoogte is en bekend is met de bende. Terwijl ze steeds meer hinder ondervinden van de orkaan besluiten ze om niet op te geven zonder een gevecht.

Films die zich afspelen op (of in) het water zijn er in overvloed. Echter, een actiefilm die zich afspeelt terwijl een orkaan stevig huishoudt zien we minder vaak. Wel zagen we vorig jaar nog The Hurricane Heist, maar deze door matige computereffecten ontsierde film zal menigeen al snel na het kijken vergeten zijn. Waar Force of Nature verschilt van deze film is dat het verhaal geschetst wordt tegen de waargebeurde verwoesting die orkaan Maria in 2017 achterliet in Puerto Rico. Het is iets wat zeker Puerto Ricanen de makers kwalijk nemen. Zij raakten veel van hun dierbaren en bezittingen kwijt en namen direct na het verschijnen van de trailer geen blad voor de mond. Met een nog steeds onbekend exact sterftecijfer werden destijds doden begraven in de achtertuin en hadden mensen maanden geen eten, water, elektriciteit, of überhaupt een dak boven hun hoofd.

Wat de boel dan nog weleens kan redden is een goede film die op een gepaste wijze eer betuigd aan de slachtoffers. Helaas is daar bij Force of Nature geen sprake van. Aan de cast ligt dat overigens niet. Sterker nog, die is voor wat eigenlijk een veredelde b-film is meer dan behoorlijk. Grootste ster is natuurlijk Mel Gibson, al speelt hij hier niet eens de hoofdrol. Die is namelijk voor Into the Wild-acteur Emile Hirsch en daarnaast voor de immer prachtige, nog altijd vrij productieve, maar toch flink uit beeld geraakte Kate Bosworth. Dat zij gecast werd is overigens niet heel vreemd, aangezien haar man Michael Polish aan het roer staat. Zij krijgen daarnaast gezelschap van David Zayas, die toch vooral bekend is van zijn rol in televisieserie Dexter. Hij speelt hier John the Baptist, de leider van de criminele bende die op zoek gaat naar een kunstschat ter waarde van 55 miljoen dollar in het appartementencomplex.

Ondanks de cast is Force is Nature gewoonweg geen goede film geworden. De sfeer van een naderende orkaan wordt gehaast geschetst en vergezeld van wat aardige overzichtshots van het natuurgeweld. Eenmaal in het complex is het vooral heel veel regen wat de klok slaat. Maar de film zou niet zo matig zijn als je alleen zou vallen over de misplaatste link met orkaan Maria. Er is namelijk nog veel meer mis. Zo is het volstrekt ongeloofwaardig wat er achter een kleine handvol deuren in het complex gebeurt. De dochter die haar vader verpleegt is prima, maar vervolgens komen we terecht in een heuse wapenkamer van een oud diender, een huis waarin een tijger de badkamer heeft toegeëigend en een appartement dat is omgetoverd tot een heuse zwaarbeveiligde bunker. Allemaal niet bepaald geloofwaardig en de kijker die een beetje logisch nadenkt zal al snel de punten van de kleurplaat met elkaar weten te verbinden, wat de spanning niet bepaald ten goede komt.

Extra’s: Naast de film is er geen bonusmateriaal aan de film toegevoegd. Gezien de verwoestende storm in de film, was een blik achter de schermen nog wel aardig geweest.

Force of Nature is een tamelijk respectloos en ongeïnspireerd actieverhaal geschetst tegen een orkaan in Puerto Rico. De film bevat de nodige ongeloofwaardigheden en lijkt soms domweg te verzuipen in zaken die niet handig gekozen zijn. Naast de eerder genoemde punten is daar bijvoorbeeld ook nog eens het punt van ‘de blanke redders’ tegenover de misdadige Puerto Ricanen; stereotiep ten top allemaal en geschetst tegen de achtergrond van orkaan Maria (al wordt deze nergens genoemd) is het kwaad al snel geschiedt. Een redelijk tempo en wat inwisselbare actie redt de film niet, evenals de op zich redelijke cast. Het maakt Force of Nature tot een film die om de verkeerde reden al de nodige publiciteit kreeg voor de release. Een film die zelfs buiten alle kritiek gezien weinig meer is dan een matige actiefilm en daarom niet verrassend een straigt to video release kreeg in thuisland Verenigde Staten.

27 september, 2020

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer