Formula One 2019 Official Review

Informatie

Regien.v.t.
Jaartal2020
Releasedatum17-01-2020
Speelduur376 minuten
DistributeurDuke Marketing Ltd
Castn.v.t.

Op 17 maart 2019 ging het zeventigste Formule 1-seizoen van start, traditiegetrouw in Australië. Tijdens de testdagen in Barcelona had Ferrari een ijzersterke indruk achtergelaten, maar direct bij de eerste race van het jaar blee het steigerende paard te vervallen in oude fouten. Net als in de vijf seizoenen ervoor bleek Mercedes ongenaakbaar en wisten zij de eerste achtereenvolgende acht races van het seizoen als winnaar te besluiten. Het zorgde voor een voorsprong die niet meer te achterhalen bleek. Toch was 2019 allerminst een saai seizoen. Ere gebeurde genoeg, waren spraakmakende races en de kampioen van de twee voorgaande jaren werd het vuur aan de schenen gelegd. De belangrijkste verantwoordelijken hiervoor waren kersverse Ferrari coureur Charles LeClerc en Nederlands’ trots Max Verstappen.

Voor de liefhebbers is het officiële jaaroverzicht dat de FIA (Fédération Internationale de l’Automobile) uitbrengt altijd iets om naar uit te kijken. Voor het overzicht van 2019 is dat niet anders en in iets meer dan zes uur zien we, door het gebruik van de nieuwste technologieën, niet alleen op een fraaie manier de race-samenvattingen, maar wordt de kijker ook getrakteerd op analyses en fraaie onboard-momenten. Daarbij wordt meer dan eens gebruik gemaakt van beeldmateriaal dat de kijkers niet op de televisie voorbij zagen komen. Zeker met de intrede van high-definition, Blu-ray en de steeds kleiner (en beter) geworden camera’s aan boord van de pijlsnelle auto’s zijn de beelden een lust voor het oog.

Nadat Lewis Hamilton zich in 2018 voor de vijfde maal tot wereldkampioen wist te kronen, was het vooraf vooral de vraag wie het hem in 2019 moeilijk zou kunnen maken. Met 21 races op de kalender, leek het vooraf vooral een strijd van de langste adem gaan worden. Ferrari leek bij de start van het seizoen de belangrijkste uitdager, al bleek direct in Albert Park al dat Hamilton ook een aanval mocht verwachten van teamgenoot Valtteri Bottas. Hij profiteerde dit keer wel van zijn materiaal en de wereld maakte kennis met Bottas 2.0. Het bleek helaas kortstondig, want al snel bleek dat er geen maat stond op de 34-jarige Brit. Zelfs Verstappen kon daar geen stokje voor steken, al lag dat meer aan zijn materiaal dan aan hemzelf. Ondanks dat hij de Renault motor mocht inruilen voor de betere en vooral veel betrouwbaardere Honda motor, bleek het ontwerp van zijn auto niet genoeg om zich te mengen in de titelstrijd.

Toch waren er zeker momenten van glorie voor de Nederlander. Wie herinnert zich niet zijn magnifieke inhaalrace op de Oostenrijkse Red Bull Ring, na een mislukte start? Of zijn magische performance in de regen tijdens de Grand Prix van Duitsland? En dan was er natuurlijk ook eindelijk nog zijn eerste pole position in Hungarije, welke hij helaas maar net niet wist te verzilveren tijdens de race. Het maakte dat Verstappen nog dan in eerdere seizoenen toonde dat hij klaar is voor de wereldtitel en het meer de vraag is wanneer hij het materiaal krijgt dat hier klaar voor is. Het moge duidelijk zijn dat 2019 op papier wellicht een herhaling was van eerdere seizoenen, maar een verandering lijkt ingezet. Toch kan niemand ontkennen dat dit seizoen uiteindelijk meer dan terecht gewonnen werd door Hamilton, die hiermee de jacht lijkt te hebben geopend op het record van Michael Schumacher, dat hij komend seizoen mag zien te evenaren.

Extra’s: De twee Blu-ray discs van deze release zijn goed gevuld. Zo is er naast de te bekijken race-samenvattingen, die netjes verdeeld zijn over de discs, ook de mogelijkheid om per race een onboard-camera moment te bekijken. Hiermee kijk je dus letterlijk even mee vanuit de cockpit.
· How Lewis Hamilton Won in Monaco (02:32) Een vlot gemonteerde compilatie met alle gebeurtenissen die de weg vrij maakte voor de prachtige overwinning van Lewis Hamilton op ‘le rocher’.
· Jody Scheckter: The Unassuming Champion (27:47) Een machtig eerbetoon aan de voormalig Zuid-Afrikaanse coureur, die zich in 1979 tot wereldkampioen mocht kronen. Ondanks zijn bescheidenheid, maakte hij snel naam in de paddock.
· Race Day Breakfast in Mexico with Esteban Ocon (11:08) Ocon wordt tijdens een luxe ontbijtje voorafgaand aan de race in Mexico geïnterviewd over de kanshebbers en bijzondere gebeurtenissen tijdens de eerdere sessies dat weekend.
· Lewis Hamilton: Interview with a Champion (07:11) Kersvers kampioen Lewis Hamilton komt uitgebreid aan het woord over het seizoen. Hij bespreekt niet alleen zijn concurrenten en successen, maar ook de inbreng van Mercedes adviseur en natuurlijk legendarisch coureur Niki Lauda.
· Niki Lauda: His Remarkable Career Story (05:20) Een fraai eerbetoon aan Niki Lauda, waarbij toch vooral aandacht voor zijn carrière als coureur. Hierbij wordt uiteraard zijn ongeluk in op de oude Nürburgring in 1976 niet overgeslagen.

F1 2019 Official Review is net als de eerdere jaaroverzichten weer een prachtig uitgebreid document over het afgelopen seizoen. Al snel werd duidelijk dat de strijd om de titel(s) niet al te spannend zou gaan worden, maar er viel meer dan genoeg te beleven. Meer dan hij afgelopen jaren gewend was werd er aan de stoelpoten van de heersende Lewis Hamilton gezaagd. Charles LeClerc bleek pijlsnel in zijn Ferrari bolide en ook Max Verstappen vocht geregeld een fraai duel met hem uit. Het zijn momenten waar de liefhebber graag nog eens naar terug zal kijken. Toch was Mercedes ook in 2019 weer oppermachtig, waarbij Lewis Hamilton zich op de juiste momenten van zijn beste kant liet ziet. Of 2020 een echte strijd aan de top met zich mee zal brengen zal de toekomst uit moeten wijzen. Met een prachtige beeldkwaliteit en vele meer dan aardige extra’s is deze release in elk geval een mooi visitekaartje voor deze razendsnelle sport.

Met dank aan Source 1 Media voor het recensie-exemplaar.

27 februari, 2020

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5e55520f8b1a2_selected-products" products="9200000126577941,9200000126664178,9200000103613812,9200000103613838,9200000088808782,9200000088808778" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer