Formula One 2020 Official Review

Informatie

Regien.v.t.
Jaartal2020
Releasedatum07-04-2021
Speelduur355 minuten
DistributeurDuke Marketing Ltd
Castn.v.t.

15 maart 2020 zou het nieuwe Formule 1-seizoen van start gaan, traditiegetrouw in Australië. De uitbraak van de Coronapandemie gooide echter roet in het eten en meerdere races werden uitgesteld of zelfs volledig afgelast. De kalender werd meermaals overhoop gegooid voordat men uiteindelijk op 5 juli van start ging met een dubbelheader op de Red Bull Ring in Oostenrijk. Bij de testdagen in Barcelona was men bij Red Bull Racing nog vol goede hoop om eindelijk echt het gevecht aan te kunnen gaan met Mercedes, maar helaas bleken zij al snel opnieuw ongenaakbaar. Technische maleur aan de kant bij de Oostenrijkers hielp niet bepaald mee en zorgde al snel dat de strijd vooraan werd beslecht. Toch gebeurde er nog genoeg, vooral in het middenveld. Zo viel Ferrari weliswaar flink tegen qua strijd aan kop, maar vochten zij met de teams van Renault, McLaren en Racing Point zij aan zij naast elkaar voor de derde plek in het kampioenschap.

Voor de liefhebbers is het officiële jaaroverzicht dat de FIA (Fédération Internationale de l’Automobile) uitbrengt altijd iets om naar uit te kijken. Voor het overzicht van 2020 is dat niet anders en in iets minder dan zes uur zien we, door het gebruik van de nieuwste technologieën, niet alleen op een fraaie manier de race-samenvattingen, maar wordt de kijker ook getrakteerd op analyses en fraaie onboard-momenten. Dit alles overigens voorzien van commentaar van Tom Clarkson, Martin Brundle en David Croft, die het verhaal vertellen van een opmerkelijk seizoen te midden van opmerkelijke tijden. Daarbij wordt meer dan eens gebruik gemaakt van beeldmateriaal dat de kijkers niet op de televisie voorbij zagen komen. Zeker met de intrede van high-definition en de steeds kleiner (en beter) geworden camera’s aan boord van de pijlsnelle auto’s zijn de beelden opnieuw een lust voor het oog.

Nadat Lewis Hamilton zich in 2019 voor de zesde maal tot wereldkampioen wist te kronen, was het vooraf vooral de vraag wie het hem in 2020 moeilijk zou kunnen maken. Zoals te verwachten leek de grootste concurrentie uit de hoek van ‘onze trots’ Max Verstappen te komen, maar toen het gehele circus in maart zijn intrek nam in Melbourne voor de eerste Grand Prix aldaar doemde er al snel een onverwachte vijand op: COVID-19. Nog voor er echte geracete is, wordt een medewerker van McLaren positief getest en trekt de renstal zich terug. Een dag later volgt een algehele afgelasting. Niet bepaald de gedroomde seizoensstart. Wat volgt is een hoop onzekerheid, maar als men in juli dan uiteindelijk toch van start gaat, wint het optimisme van het weer kunnen racen al snel van het ongemak van wattenstaafjes en mondkapjes. Voor iedereen is het even wennen, maar al snel is het het nieuwe normaal. Wat volgt is een geweldig seizoen van uiteindelijk toch nog 17 Grands Prix, en dat alles in 5 maanden.

En dus kan je met dit document getuige zijn van Lewis Hamilton, die hier zijn zevende kampioenschap wint en zichzelf schaart naast Michael Schumacher als de meest succesvolle Formule 1 coureur aller tijden. Het was al vroeg voorspelbaar, maar verder waren er gelukkig ook de nodige verrassingen. Wat te denken van de circuits; Mugello, Portimão en de variant in Bahrein en de terugkeur van geliefde klassiekers als Nürburgring en Imola. En wat te denken aan de onverwachte strijd; zoals Pierre Gasly die alle zeilen bij moet zetten om Carlos Sainz van zich af te houden op het magische circuit van Monza of de heldenrace van Sergio Pérez bij de Grand Prix van Sakhir. En laten we ook de bizarre regenrace in Turkije niet vergeten, waarin Hamilton nog maar eens liet zien ook gewoon een fenomenale coureur te zijn. En dan zijn er natuurlijk nog de prestaties van jongelingen als Charles Leclerc en Lando Norris, waarbij de laatste toch zeker wist te verrassen.

Extra’s: De Blu-ray release is ook dit jaar weer goed gevuld. Zo is er naast de te bekijken race-samenvattingen ook de mogelijkheid om alle 17 pole rondjes on board mee te rijden. Hiermee kijk je dus letterlijk even mee vanuit de cockpit.
· Ferrari’s Journey to 1000 races (04:58) Een kort filmpje over de reis van het meest succesvolle Formule 1 team aller tijden; Ferrari. Een team met 1.000 race starts, 15 coureurskampioenschappen en 16 kampioenschappen voor de Scuderia zelf.
· The Passion Behind the Prancing Sorse (04:41) Wederom een korte featurette, dit keer over de welbekende passie van de Italiaanse racestal Ferrari.
· Lewis Hamilton Diversity Interview (02:25) Een kort interview met Lewis Hamilton over zijn sociale betrokkenheid, alles begeleid door heel veel gelikte en slim gekozen beelden. Hierbij uiteraard veel aandacht voor het ‘End Racism’ thema dat dit seizoen erg aanwezig was.
· Jochen Rindt: The King Who was Never Crowned (05:58) Een klein eerbetoon aan de in 1970 overleden Rindt. Hij verongelukte tijdens de training voor de Grand Prix Formule 1 van Italië 1970. Op dat moment had hij een dusdanig grote voorsprong in het kampioenschap dat hij toch postuum wereldkampioen werd.
· Raikkonen scares Giovinazzi at the Nordschleife (06:41) Antonio Giovinazzi heeft de opdracht meegekregen om Kimi Raikonnen het vuur aan de schenen te leggen tijdens een vragenrondje Nordschleife als passagies van de Fin. Uiteraard maakt de Kimi het hem niet bepaald gemakkelijk.

F1 2020 Official Review is net als de eerdere jaaroverzichten weer een prachtig uitgebreid document over het afgelopen seizoen. Net als de voorgaande jaren werd al snel duidelijk dat de strijd om de titel(s) niet al te spannend zou gaan worden, maar er viel meer dan genoeg te beleven. Zo waren er de nodige verrassingen en was er een strijd op het middenveld die door ging tot het aan het gaatje. Niet helemaal wat je vooraf hoopt, maar zeker een gevecht dat mooi kijkvoer op leverde. En tot slot… hoe verging het eigenlijk onze Max? Die moest alle zeil bijzetten, maar liet meer dan eens zien dat hij meer uit zijn Red Bull bolide wist te halen dan er eigenlijk in zat. Niet alleen versloeg hij Hamilton op zijn thuisgrond, ook leverde hij een huzarenstukje af als kers op de taart in de afsluiter van het seizoen. Of het een voorbode zal zijn voor seizoen 2021? Laten we in elk geval hopen dat het weer eens spannend wordt aan kop.

Met dank aan Source 1 Media voor het recensie-exemplaar.

6 mei, 2021

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer