Frozen II

Informatie

RegieChris Buck & Jennifer Lee
Jaartal2019
Releasedatum20-05-2020
Speelduur103 minuten
DistributeurThe Walt Disney Company Benelux
CastKristen Bell, Idina Menzel, Josh Gad, Jonathan Groff, Sterling K. Brown, Evan Rachel Wood & Alfred Molina

Er is eindelijk rust in Arendelle als Elsa haar ware krachten heeft omarmd en haar plaats heeft ingenomen als koningin. Maar als een stem uit het verleden haar lijkt te roepen is het de vraag of de magische krachten die ze in zich heeft genoeg zullen zijn. Om haar koninkrijk te beschermen, gaat ze op avontuur met haar zus Anna, Kristoff en de altijd vrolijke sneeuwpop Olaf. Toch is het avontuur niet zonder gevaren als blijkt dat alleen Elsa de nieuwe krachten uit een ver verleden het hoofd lijk te kunnen bieden en ze op het punt staat om te ontdekken hoe ze ooit haar magische krachten heeft verworven. Is Elsa opgewassen tegen nieuwe vijanden die niet alleen haar lot, maar ook dat van het hele koninkrijk van Arendelle, wel eens voor altijd zouden kunnen veranderen? En is ze bereidt om te accepteren waar ze echt vandaan komt?

Dat Disney met de animatiefilm Frozen in 2013 zou scoren stond op voorhand wel vast, maar dat de film uiteindelijk uitgroeide tot de financieel meest succesvolle animatiefilm ooit moet ook de studio zelf verbaasd hebben. Bovendien schoot het aandeel van de merchandise van Disney als een vuurpijl de lucht in toen al snel bleek dat ieder meisje Anna of Elsa wilde zijn en dus de poppen, lunchboxen, verkleedkleren, viltstiften en bellenblaas als warme broodjes over de toonbank vlogen. En niet alleen in 2013. Ook de jaren daarna bleef de merchandise onverminderd populair. En ja, bij zo’n financieel succes is het niet heel gek dat Disney dat trucje nog graag een keertje herhaald. Toch heeft het maar liefst zes jaar moeten duren voordat het avontuur van de twee prinsessen een vervolg kreeg. Een teken dat Disney zijn kip met de gouden eieren graag op effectief wijze nog wat langer in leven probeert te houden.

Een vervolg op Frozen klinkt een logische en makkelijke stap, maar toch was dat niet zo vanzelfsprekend als het op voorhand leek. Regisseurs Chris Buck en Jennifer Lee kregen de opdracht om te onderzoeken of ze met een goed verhaal op de proppen konden komen voor een vervolg. Kwam die er niet, dan zou Frozen geen tweede deel krijgen. Een best opvallende keuze voor één van de grootste commerciële bedrijven ter wereld die zich in het verleden vaker heeft bewezen als bedrijf dat liever de jaarcijfers ziet zegevieren dan de creativiteit. Toch valt het Disney te prijzen dat ze zo zorgvuldig om zijn gegaan met de Frozen-franchise. Een keuze die zich in ieder geval zeker laat uitbetalen in een meer dan prima vervolg dat gelukkig aanvoelt als een film die gemaakt is met dezelfde passie als voor de eerste in plaats van een snelle greep uit de portemonnee van de consument.

Frozen 2 gaat zeker verder waar we de dames in het vorige deel hebben achtergelaten, maar er is dit keer ook, of vooral, ruimte voor het verleden van het koninkrijk van Arendelle. Dat Elsa magische krachten in zich heeft wisten we al, maar hoe kwam de blonde prinses er precies aan? Dit twee deel geeft antwoord op die vraag en weet daarmee een mooi bruggetje te leggen naar onbeantwoorde vragen uit het origineel. Gelukkig graaft de film niet dusdanig diep dat het voor de doelgroep allemaal veel te ingewikkeld wordt. Bovendien drijft de film nog steeds op zijn twee grootste pijlers: vrolijke liedjes en humor die vooral de jonge doelgroep zullen aanspreken. Pijnpuntje is wel dat het dit keer niet is gelukt om er net zo’n hit uit te persen als “Let it go” van de eerste film die na jaren nog steeds niet aan kracht heeft ingeboet. De makers doen een goede poging met het prachtige “Into the Unknown”, maar die tekst blijft toch net wat minder hangen.

Extra’s: Zoals eigenlijk iedere uitgave van Disney op blu-ray is ook de Frozen 2 voorzien van een flinke lading aan extra’s:
· Sing Along with the Movie: Er is een optie om de liedjes te voorzien van ondertiteling op karaoke-achtige wijze om zo vrolijk mee te kunnen zingen.
· Outtakes (02:26) Grappige momenten uit de opnamestudio.
· Did you Know??? (04:27) Feitjes en geheimen uit de film.
· The Spirits of Frozen 2 (12:02) Een blik op de vier elementen (water, lucht, vuur en aarde) die een belangrijke rol spelen in de film.
· Scoring a sequel (03:49) Een blik op de muziek uit de film waarin componist Christophe Beck praat over de muziek en de liedjes.
· Deleted Scenes (17:58) Verschillende scenes die niet verder zijn gekomen dan een eerste aanzet. Met een introductie van de regisseurs.
· Deleted Songs (10:50) De twee liedjes “Home” en “I wanna get this Right” die de film niet hebben gehaald. Ook met een introductie van de regisseurs.
· Gale Tests (03:56) Een speciaal over het maken van een onzichtbaar karakter dat als belangrijk onderdeel van de film fungeert.
· “Into the Unknown” in 29 languages (03:07) Het bekende lied in de verschillende talen waarin het is opgenomen.
· Music Videos (06:22) De twee grootst songs van de film, Into the Unknown en Lost in the Woods, zijn apart te bekijken.
· Song Selection Een optie om meteen over te schakelen naar de liedjes in de film.

Frozen 2 is een solide vervolg op de hitfilm uit 2013 en is gelukkig meer dan het gemakzuchtige vervolg dat het had kunnen zijn. Disney heeft regisseurs Chris Buck en Jennifer Lee ruim de tijd gegeven om het avontuur van Anna en Elsa een goed vervolg te geven en dat betaalt zich uit in een meer dan prima voortzetting van het eerste avontuur. Ditmaal is er vooral ruimte voor het verleden van Elsa en de magische krachten die ze in zich heeft. Toch weet de film de boel behoorlijk overzichtelijk te houden zodat de jonge doelgroep nooit de draad zal kwijtraken. De film is zeker niet van het kaliber van de eerste film en ook de liedjes maken een stuk minder indruk, toch is Frozen 2 een meer dan prima animatiefilm die het verhaal van de twee prinsessen weer voorziet van een nieuwe en frisse impuls die nieuwsgierig maakt naar een eventueel derde deel waar Disney hopelijk weer flink de tijd voor zal nemen.

Met dank aan The Walt Disney Company Benelux voor het recensie-exemplaar.

26 juni, 2020

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer