Frozen Planet

Informatie

Regie
Jaartal2011
Releasedatum18-09-2018
Speelduur300 minuten
DistributeurJust Entertainment
CastDavid Attenborough

De Noord- en Zuidpool, maak kennis met onherbergzame landschappen en woeste natuurkrachten die nergens anders op aarde voorkomen. Maar waar voor mensen het leven soms onmogelijk is, komen ook hier dieren voor. Van ijsberen tot Adéliepinguïns en van orca’s tot albatrossen. Bekijk hun strijd om voort te bestaan vanaf het land, vanuit de lucht, onder water en zelfs diep onder het poolijs. Zie hoe dieren zich gedragen in de extreme natuur, aan de hand van beelden zoals die nog nooit eerder zijn geschoten. Nu de polen steeds meer worden bedreigd door het veranderende klimaat, zou dit wel eens een laatste kans kunnen zijn om deze spectaculaire werelden in hun ongerepte staat te bewonderen.

Met zijn BBC Earth reeks levert de BBC keer op keer prachtige natuurdocumentaires af, met Planet Earth I en II als voorlopig hoogtepunt. Toch is BBC Earth veel breder nog dan dat en zijn er veel gerelateerde documentaires op de markt te vinden. Een hiervan is Frozen Planet, een zevendelige serie die reeds in 2011 als werd uitgezonden. In Nederland werd deze destijds bekeken door bijna twee miljoen mensen, wat veelzeggend is over de populariteit van de op beeld gevangen natuurpracht. Dat niet alles overigens alleen maar prachtig is wat BBC Earth productie levert bleek overigens wel toen er enige controverse ontstond rondom deze serie. Een scène met de geboorte van een ijsberenjong werd namelijk opgenomen in het Ouwehands Dierenpark in Rhenen. De BBC ontkende de kijker misleid te hebben.

Ook was er controverse toen de Evangelisch Omroep ervan werd beschuldigd dat zij censuur zouden hebben toegepast bij de Nederlandse vertaling. Wellicht dat hierin de verklaring zit van het ontbreken van dit audiospoor, welke door Loretta Schrijvers werd ingesproken. Niet getreurd want wel is de legendarische David Attenborough te horen. De serie is hier opgedeeld in zes delen, waarbij het zevende deel is toegevoegd aan het bonusmateriaal. Wellicht omdat deze aflevering destijds niet overal werd verkocht. ‘To the Ends of the Earth’ is de eerste aflevering, waarbij we van de noordpool naar de zuidpool reizen en verschillende klimaten en landschappen tegenkomen. Wat volgt zijn vier afleveringen waarbij de vier seizoenen van een jaar worden behandeld.

Zo volgt ‘Spring’ de lente in het poolgebied. Het ijs smelt, dieren migreren richting de polen en veel dieren krijgen jongen. In ‘Summer’ zien we hoe de zon maandenlang niet ondergaat en het ijs grotendeels is verdwenen. Om in ‘Autumn’ de temperaturen weer te zien dalen, de zee dicht vriest en dieren in het noordpoolgebied migreren naar het zuiden, weg van het zich uitbreidende ijs. Afsluitend is daar ‘Winter’ waarbij de poolgebieden worden geteisterd door extreme kou en harde wind. De sneeuw verspreidt zich ook naar de subarctische regionen zoals de taigabossen van het noordelijk halfrond. Als laatste van de reguliere afleveringen zien we ‘The Last Frontier’, deze handelt over de menselijke activiteit in de poolgebieden. We worden meegenomen naar het uiterste noorden, naar de koudste permanent bewoonde plaatsen ter wereld.

Extra’s: Naast de zevende aflevering, On Thin Ice, is er ook een mooie blik achter de schermen toegevoegd.
· On Thin Ice (49:54) Opgenomen als extra, maar feitelijk de zevende aflevering van de serie. Hierin worden we geconfronteerd met klimaatverandering, de opwarming van de Aarde, het smelten van de ijskappen en de gevolgen hiervan.
· Science at the End of the Earth (21:12) Attenborough vertelt ons aan de hand van opnieuw prachtige beelden over de moderne wijze van verkennen van de Zuidpool. We zien de rol van technologische ontwikkeling, de uitrusting en de faciliteiten waarmee wetenschappers kunnen overleven en ons verslag kunnen doen van de meest onherbergzame plaatsen op aarde.

Frozen Planet toont opnieuw dat BBC Earth de standaard is betreft natuurdocumentaires. De serie is al een aantal jaar oud, maar is bij deze nieuwe Blu-ray nog steeds even prachtig als meeslepend en neemt ons mee naar plaatsen die het merendeel van ons nooit met eigen ogen zal aanschouwen. Toch is ook deze serie weer meer dan alleen fraai kijkvoer, want de serie is minstens net zo leerzaam. Overigens niet alleen betreft zoölogie, maar ook bijvoorbeeld betreft het milieu. Door de toevoeging van de zevende aflevering aan de release als extra is de release daarnaast compleet en zelfs voorzien van een interessante blik achter de schermen, waardoor we mooie inzicht krijgen in wat er allemaal voor nodig is om ons de beeldenpracht voor te schotelen. Een release die zich kan meten en in lijn ligt met Planet Earth I en II!

Met dank aan Just Entertainment voor het recensie-exemplaar.

25 september, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5b9a0a0eb7a12_selected-products" products="9200000096082472,9200000096082646,1002004013680614,1002004011742584,1002004011742583,9200000096119674,9200000087821970" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer