Fury 4K

Informatie

RegieDavid Ayer
Jaartal2014
Releasedatum23-05-2018
Speelduur134 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastBrad Pitt, Logan Lerman, Shia LaBeouf, Michael Peña, Jon Bernthal, Jason Isaacs en Scott Eastwood

April 1945, de geallieerden zijn bezig om Nazi-Duitsland de genadeklap toe te dienen. Don “Wardaddy” Collier, een geharde Amerikaanse leger sergeant, voert het gezag over een M4 Sherman “Easy Eight”, een tank met de bijnaam “Fury”. Samen met zijn crew, een groep van vier veteranen die al samen zijn sinds hun campagne in Noord-Afrika, begint hij aan een levensgevaarlijke missie op vijandelijke bodem om Nazi-Duitsland binnen te dringen. Als een van de leden sneuvelt tijdens een confrontatie, wordt hij vervangen door een jonge rekruut. Zijn onervarenheid zorgt al snel voor gevaarlijke situaties als hij er niet in slaagt om een groep kindsoldaten van de Hitler-jeugd te doden. Wardaddy is boos over zijn incompetentie en probeert op zijn manier om de jongen zich te laten vermannen, maar er lijkt geen redden aan.

Na zijn fenomenale rol, met knipoog, in Inglourious Basterds, had Brad Pitt interesse om de hoofdrol te spelen in een serieuzere oorlogsfilm. Hij werd bekend gemaakt als het gezicht van Fury en al snel werd er een behoorlijk cast om hem heen verzameld, waaronder Shia LaBeouf, Michael Peña en Scott Eastwood. Wie denkt dat het een leuk uitje is geweest voor een groep mannen onder elkaar komt bedrogen uit. De acteurs werden door regisseur David Ayer onderworpen aan een intensieve, vier maanden durende, bootcamp geleid door echte Navy SEALs. Dit alles om de mannen, die normaliter zelden zonder hun persoonlijke assistent leven, klaar te stomen voor een zo realistisch mogelijk ogende oorlogsfilm. Ayer was duidelijk: “ik ben meedogenloos als regisseur en zal alles doen wat ik denk dat nodig is om mijn doel te bereiken.”

Ondanks dat het een fictief verhaal betreft, loopt de film wel parallel met de ervaringen van echte geallieerde tankers. Daarnaast is er overduidelijk veel moeite in gestoken om alles er zo authentiek mogelijk uit te laten zien. Zo werd de film opgenomen in Engeland, als gevolg van de beschikbaarheid van werkende tanks. De film mocht niet alleen gebruik maken van tien werkende M4-Sherman tanks, maar ook van de laatst overgebleven operationele Tiger I. En het moet gezegd worden; de setting is indrukwekkend en de authenticiteit druipt er vanaf. Fury is visueel dan ook een ronduit spectaculaire oorlogsfilms; rauw, grimmig, meeslepend en vooral authentiek. Helaas is de inhoud zelf niet altijd even overtuigend en is de film duidelijk een product van Hollywood. We worden om de oren geslagen met clichés en een het einde is ronduit matig, met een dusdanige scheut patriottisme dat alles even onderloopt.

Toch biedt de 4K release genoeg redenen om de film weer eens op te zetten. Deze release is dan ook een fraaie upgrade ten opzichte van de eerdere Blu-ray release. In beeldkwaliteit is het verschil wellicht nog minimaal, al komt de ‘grain’ goed tot zijn recht op dit nieuwe medium, maar de Dolby Atmos-track is werkelijk weergaloos. De kijker wordt onderdompelt in een wereld van oorlog, waarbij de verschillende lagen in het geluid, met ver verwijderde ontploffingen en intensieve nabije actie, volledig tot zijn recht komen. Hier is duidelijk heel veel aandacht aan besteed en het maakt Fury wat dat betreft echt demonstratie materiaal. Daarnaast is het mooi om te zien dat, ondanks het ontbreken van de bonus Blu-ray, er tegenwoordig flink wat bonusmateriaal aanwezig op de release van catalogustitels op 4K. Het maakt Fury tot een van de beste re-releases op dit nog nieuwe medium!

Extra’s: Waar veel re-releases op 4K het zonder extra’s moeten stellen, is Fury zelfs voorzien van een handvol nieuwe extra’s. Er is duidelijk flink wat energie in gestoken.
· Tiger 131 (05:25) Een kleine geschiedenisles over hoe de geallieerden een Tiger tank wisten te bemachtigen en hoe een originele Tiger tank werd gebruikt voor de opnames.
· Heart of Fury (06:36) Michael Peña neemt ons mee in de tank, waarbij we een uitgebreide blik krijgen op het interieur en de verantwoordelijkheden van iedereen in de tank.
· Clash of Armor (06:53) Een leuke discussie over de voor- en nadelen van zowel de Tiger als de Sherman tank op het slagveld.
· No Guts, No Glory: The Horrors of Combat (28:06) Een uitgebreide blik op het zo authentiek mogelijk filmen van Fury, met aandacht voor trauma’s van soldaten, opnames in Engeland, wapentraining, set-design en nog veel meer.
· The Tanks of Fury (46:02) Een in documentaire-stijl gepresenteerde feature waarin een blik achter de schermen wordt verweven met beelden van tanks uit de Tweede Wereldoorlog.
· Trailers (04:47) Een tweetal promotionele trailers voor de film.

Fury 4K is een indrukwekkende oorlogsfilm, die qua verhaal helaas een stuk minder realistisch is dan visueel. Kosten noch moeite zijn gespaard om de acteurs klaar te stomen voor deze film en hetzelfde kan gezegd worden voor de visuele pracht. Het is dan ook jammer dat het plot soms echt tenenkrommend is, met een bijna lachwekkend en overdreven Amerikaanse slotakkoord. Het zorgt ervoor dat de film qua balans wat scheef hangt. Voor mensen die bekend zijn met de film en deze een warm hart toedragen is de 4K release wel de moeite waard van de upgrade. Beeld, maar vooral een weergaloze Dolby Atmos-track en interessante nieuwe extra’s maken dit dan ook zeer de moeite waard. Als we puur even kijken naar de noodzaak van deze re-release, kunnen we met gemak stellen dat Fury misschien wel de beste upgrade heeft gekregen van alle catalogustitels die op 4K zijn verschenen.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

4 juni, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5b0e5ec5e4236_selected-products" products="9200000087798558,9200000033227199,9200000033227197" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer