Game Night

Informatie

RegieJohn Francis Daley en Jonathan Goldstein
Jaartal2018
Releasedatum22-08-2018
Speelduur100 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment
CastJason Bateman, Rachel McAdams, Billy Magnussen, Sharon Horgan, Lamorne Morris, Jesse Plemons, Danny Huston, Kyle Chandler en Michael C. Hall

Max en Annie zijn een getrouwd stel die met bevriende koppels met regelmaat spelletjesavonden organiseren. Daarnaast proberen zij hun kinderwens te vervullen, wat maar niet lukt door doordat Max worstelt met de gevoelens dat hij niet goed genoeg is. De oorzaak hiervan ligt deels doordat hij opkijkt tegen zijn succesvolle en aantrekkelijke broer Brooks. Als Brooks dan ook nog eens binnenvalt op hun vaste spelletjesavond, voorzien van de droomauto van Max en hem belachelijk maakt met een gênant verhaal uit hun jeugd, ziet Max het somber in. Helemaal als Brooks aanbiedt om de volgende spelletjesavond te organiseren en hun een avond als nooit tevoren belooft. Als Brooks die avond wordt ontvoerd, denken zijn gasten in eerste instantie dat het bij het spel hoort. Maar al snel merken zij dat er gevaar dreigt en de tijd begint te dringen.

Een uitzondering daargelaten, zien we acteur Jason Bateman vooral terug in komedies. Het zijn veelal films vol flauwe humor, waarbij de grapdichtheid dan wellicht hoog ligt, maar het rendement aan echt goede grappen toch echt een stuk lager ligt. Ondanks dat er soms een film bij zit, zoals het zeer geslaagde Horrible Bosses, levert het merendeels veertien in een dozijn-films op die gretig aftrek vinden bij een selecte doelgroep, maar die verder niet bepaald uitblinken. Bateman speelt hier de helft van het echtpaar Max en Annie, waar Rachel McAdams de andere helft voor haar rekening neemt. McAdams toont zich in haar rolkeuze een stuk veelzijdiger dan Bateman en wisselde de laatste jaren rollen in HBO-serie True Detective af met Marvel-film Doctor Strange, drama Disobedience en nu dus de komedie Game Night.

Game Night behoort dan wellicht niet tot haar beste werk, maar je kan zien dat de film met veel plezier is gemaakt. Toch is de leukste rol voor Billy Magnussen. Hij speelt Ryan, een vriend van Max en Annie, die hunkert naar liefde. En dan is er nog Jesse Plemons als eenzame man en agent van beroep. Na een slechte ervaring op een spelletjesavond zijn Max en Annie hem alleen liever kwijt dan rijk, maar Gary wil niets liever dan opnieuw deelnemen. Het levert hilarische scènes op en dat zijn personage richting het einde uiteindelijk toch een breder doel kent mag op zich geen verrassing heten, maar de uitwerking hiervan is leuk gedaan. En dat geldt eigenlijk voor de hele film, die gelukkig nergens pretendeert om meer te zijn dan dat het is. Zo is het uitgangspunt van een spelletjesavond die flink uit de hand loopt een leuke kapstok, maar origineel is het allemaal niet.

Wie echter denkt dat Game Night een standaard formulematige komedie zal blij worden verrast. Zo zitten er bijvoorbeeld wat zijstapjes in de film, zoals een scène waarbij Max in zijn arm wordt geschoten. Naast de nodige hilariteit, als Annie verwoede pogingen doet om de kogel te verwijderen, levert het een aardig bloederig tafereel op. Aan de andere kant pakt Game Night ook flink uit. Zo loopt de film richting het einde over van komedie naar actie, waarbij het opvallend is dat dit nergens al te geforceerd aanvoelt. Daarbij zorgt de twist aan het einde tevens voor een mooie afsluiter. Natuurlijk gaat het allemaal wat over de top en is het nergens realistisch, maar de film neemt zichzelf gelukkig nergens echt al te serieus.

Extra’s: Naast de film zijn er twee extra’s aan de Blu-ray release toegevoegd. Leuk, maar erg minimaal.
· An Unforgettable Evening: Making Game Night (03:48) Een leuke digitale persmap, maar met amper vier minuten natuurlijk veel te kort. Hier had zoveel meer in gezeten.
· Gag Reel (06:48) Een heerlijke verzameling bloopers.

Game Night is door aangename uitstapjes veel meer geworden dan een formulematige komedie. Natuurlijk kent de film een vrij voorspelbaar verloop en blinkt de film niet bepaald uit in originaliteit. Toch zorgt een flinke handvol aan geslaagde grappen, in combinatie met een behoorlijk hoog tempo, er voor dat de film heerlijk wegkijkt. Met Bateman heeft de film een veteraan onder zich op het gebied van komedies, maar het zijn juist de andere acteurs die weten te verrassen. Zo houdt McAdams zich goed staande, maar is het Billy Magnussen die de show steelt als huisvriend van Max en Annie. Richting het einde wordt het komedie-gehalte meer en meer gelaten voor wat het is en slaat de film wellicht iets teveel door richting het actiegenre, maar juist dit scheefhangen van de balans zorgt voor een aangename wending. Het maakt Game Night tot een film die aanvoelt als menig spelletjesavond, waarbij een fijne avond veel belangrijker is dan wie er nou uiteindelijk weet te winnen.  

Met dank aan Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

27 augustus, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5b7e542863b43_selected-products" products="9200000094995552,9200000087657995" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer