Game of Thrones – seizoen 6

Informatie

RegieJeremy Podeswa, Daniel Sackheim, Jack Bender, Mark Mylod en Miguel Sapochnik
Jaartal2016
Releasedatum14-11-2016
Speelduur530 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment
CastPeter Dinklage, Nikolaj Coster- Waldau, Lena Headley, Kit Harington, Emilia Clarke, Aidan Gillen, Carice van Houten, Sophie Turner en Maisie Williams

Naar aanleiding van de moord op Jon Snow, begint zijn dire-wolf Ghost te huilen, wat de aandacht trekt van Ser Davos en een stel andere loyalisten. Ze nemen Jon’s lichaam mee naar een kamer en krijgen kort bezoek van Melisandre, die Jon in een visioen ziet vechten op Winterfell. In Winterfell zijn Roose Bolton en zijn bastaardzoon Ramsay in conflict over het ontsnappen van Sansa Stark en Theon Greyjoy. Jaime Lannister arriveert in King’s Landing met het dode lichaam van Myrcella. Cersei benoemd een oude voorspelling die haar vroeger eens is verteld, dat al haar kinderen eerder zouden sterven dan zij zelf. Jaime belooft wraak te zullen nemen tegen een ieder die de Lannisters onrecht hebben aangedaan. Tyrion en Varys bevinden zich nog steeds in Mereen, waar de afwezigheid van Daenerys zorgt voor grote onrust. Hun grootste vijand, de Sons of the Harpy, worden steeds sterker en als ze ontdekken dat al hun schepen in brand zijn gestoken, wordt de kans om naar Westeros te varen een bijna onmogelijke opgave.

Het zesde seizoen hervat direct na de gebeurtenissen uit het vijfde seizoen, welke natuurlijk eindigde met de laffe moord op Jon Snow door zijn ‘Watch’ broeders. Dit kan (samen met The Red Wedding) gerust één van de meest shockerende cliffhangers uit de tv geschiedenis worden genoemd. Niet alleen was Jon Snow een zeer geliefd karakter, die al sinds de allereerste aflevering een hoofdrol in de serie had, maar hij was voor het overgrote deel van de miljoenen kijkers ook de laatste hoop op een beetje rechtvaardigheid voor de Starks. In de loop der Game of Thrones jaren zijn we inmiddels wel enigszins gewend geraakt om afscheid te nemen van populaire karakters, maar nu de serie zo langzamerhand haar einde nadert, had je wellicht toch de hoop dat je ‘happy ending’ wens eindelijk vervult zou worden. Bedenker George R.R. Martin en makers van de tv-serie David Benioff en D.B. Weiss hebben er waarschijnlijk bewust voor gekozen om voor ons als kijkers de laatste hoop te vestigen op Jon Snow. De grandioze finale aflevering ‘Mother’s Mercy’ bewees echter voor de zoveelste keer dat geen enkel personage zijn of haar leven zeker is in Westeros.

In de eerste vier seizoenen liep de serie vrijwel gelijk met de daarop gebaseerde boekenreeks ‘Een Lied van IJs en Vuur’ van George R.R. Martin. Het vijfde seizoen begon al kleine afwijkingen te vertonen ten opzichte van de boeken, maar dit seizoen bevat voornamelijk originele content die (nog) niet te vinden is in Martin’s boeken. Zijn langverwachte zesde boek is nog steeds niet verschenen, dus heeft hij meegedacht en geschreven aan het script van dit zesde seizoen. Zowel de regisseurs als de schrijvers hebben ons gelukkig niet teleurgesteld, want het zesde seizoen is van een uitmuntende kwaliteit en bevat enkele van de beste afleveringen uit de serie tot op heden. In het bijzonder de twee laatste afleveringen, ‘Battle of the Bastards’ en ‘The Winds of Winter’, waarbij het schrijfwerk alsmede de regie van een ongekend hoog niveau zijn voor een tv-serie. Het lost alle torenhoge verwachtingen in, waarbij vele losse eindjes aan elkaar worden geknoopt, oude en nieuwe karakters worden samengebracht, en het verhaal eindelijk is begonnen met opbouwen richting de absolute climax en dus het einde van de serie.

Het zesde seizoen heeft een aanzienlijk hoger tempo dan het voorlaatste seizoen, wat vooral te wijten is aan diverse verhaallijnen die zich in positieve zin ontwikkeld hebben. Sansa is samen met Theon op de vlucht, na te zijn ontsnapt uit de handen van Ramsay Bolton. Hun lot lijkt weinig hoopvol, totdat ze Brienne tegenkomt en alles eindelijk een stukje rooskleuriger wordt. Het is eveneens bijzonder om te zien hoe volwassen en sterker Sansa is geworden. Cersei is nog steeds aangedaan door haar gênante ‘walk of shame’ en de terugkomst van Jaime maakt het er allesbehalve beter op. Het is prijzenswaardig dat ondanks alles wat zij in de loop der jaren heeft aangericht, je toch met haar meeleeft. Alle dramatische gebeurtenissen zorgen ervoor dat Cersei een desastreuze beslissing neemt die alles voorgoed verandert in King’s Landing en omstreken. Het enige puntje van kritiek die in dit seizoen te bespeuren valt, is de stagnering in de verhaallijn van Daenerys. Waar iedereen enorme progressie maakt, moet zij wederom op zoek naar een groot leger om de oversteek naar Westeros te maken. Dit voelde toch een beetje als een herhaling van zetten, maar gelukkig eindigt ook haar climax dit seizoen spectaculair.

Extra’s:
• The Battle of the Bastards: (30:01) Een uitvoerige blik op één van de allerbeste afleveringen in de geschiedenis van Game of Thrones.
• 18 Hours at the Paint Hall: (28:17) Een dag achter de schermen bij opnames van het zesde seizoen. Met commentaar van cast en crew, zien we het volledige proces van een opname dag.
• Recreating the Dothraki World: (20:15) Geeft een terugblik op enkele memorabele momenten van de serie.
• Histories & Lore: Een grote reeks met korte geanimeerde video’s vanuit het perspectief van de karakters.
• Audio Commentary: Iedere aflevering bevat audio commentaar van de betreffende regisseur, het productieteam en de cast.
• Deleted Scenes: Een totaal van drie korte verwijderde scenes.

Game of Thrones – Seizoen 6 is veruit het meest duistere seizoen tot op heden, met eigenlijk niets dan hoogtepunten en memorabele afleveringen. Daarnaast lijkt er na alle narigheid die we gewend waren, eindelijk een stukje licht aan het eind van de tunnel. Een aantal scenes gaven ons als kijker een ongekend gevoel van euforie en gerechtigheid, iets waar je toch eigenlijk geen rekening meer mee durfde te houden. Het is dan ook glashelder dat de makers, samen met schrijver George R.R. Martin, toewerken naar het einde van de show. De laatste twee afleveringen kunnen zich op nagenoeg ieder vlak meten met een gemiddelde blockbuster en zijn een absolute mijlpaal in de geschiedenis van tv shows. Het zesde seizoen brengt vele losse eindjes samen en dient als een perfecte opmars naar een veelbelovend en gegarandeerd spetterend einde van de serie.

Met dank aan Warner Bros. Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

14 november, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer