Game of Thrones – seizoen 7

Informatie

RegieJeremy Podeswa, Mark Mylod, Matt Shakman en Alan Taylor
Jaartal2017
Releasedatum11-12-2017
Speelduur385 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastPeter Dinklage, Nikolaj Coster-Waldau, Lena Headey, Emilia Clarke, Kit Harington, Aiden Gillen, Liam Cunningham, Sophie Turner, Maisie Williams, Carice van Houten, Alfie Allen, Gwendoline Christie, Conieth Hill, John Bradley en Isaac Hempstead Wright

Cersei Lannister heeft eindelijk de macht gegrepen in King’s Landing, nadat ze met een kille actie op de Sept of Baelor bijna al haar vijanden heeft geëlimineerd. Toch worstelt ze met de uitgekomen voorspelling door een heks uit haar kindertijd, die haar vertelde dat ze al haar drie kinderen zou overleven. Op Winterfell wordt Sansa herenigd met Arya, die haar training door de Gezichtloze Man in Braavos heeft voltooid, en Bran, die zijn beheersing van “groenzicht” heeft getraind onder het ziende oog van de Drieogige Kraai. In het Noorden heeft Jon Snow eindelijk Ramsey Bolton verslagen in de strijd der bastaards, waarmee hij is benoemd tot Koning van het Noorden. Bekend met de dreiging van de White Walkers keert ook hij terug naar huize Stark in Winterfell. Met Daenerys Targaryen onderweg naar Westeros dienen nieuwe allianties te worden gesmeed. Ondertussen trekken de White Walkers ten strijde richting de muur en dreigt de strijd om de IJzeren Troon voor eens en altijd beslecht te gaan worden.

Het zevende seizoen hervat direct na de gebeurtenissen uit het zesde seizoen, welke eindigde met een blik op de vastberaden Daenerys Targaryen die eindelijk met haar leger, draken en Tyrion Lannister Westeros tegemoet ging. Wellicht niet bepaald een verrassende cliffhanger, maar wel een moment waar de liefhebbers al tijden reikhalzend naar uitkeken. De serie nadert langzaam zijn einde en dat is aan alles te merken, zo worden we dit seizoen verwend met epische veldslagen, indrukwekkende vuurspuwende draken en langverwachte ontmoetingen. Waar de serie in zijn eerste vijf seizoenen nog grotendeels gebaseerd werd op de A Song of Ice and Fire-reeks van geestelijk vader George R.R. Martin, haalde de televisieserie de boeken het voorgaande seizoen definitief in. Een enigszins geruststellende gedachte hierbij is wel, dat Martin onderdeel is van het creatieve team dat verder bestaat uit David Benioff en D.B. Weiss en hij veelvuldig werd geraadpleegd over zijn gedachten over het verdere verloop van de serie.

Waar de serie in eerdere seizoenen vooral excelleerde in trage plotopbouw en karakterontwikkeling, werd dit seizoen het tempo van het verhaal flink opgeschroefd. Centraal staat vooral de langverwachte ontmoeting en alliantie tussen Daenerys en Jon Snow. Ondanks dat dit seizoen vol zit met hoogtepunten die de harten van alle liefhebbers sneller zal doen kloppen, gaat dit alles soms wel ten koste van de geloofwaardigheid. Wellicht komt het doordat de serie definitief de boeken voorbij gestreefd is, maar het scenario en de bijbehorende dialogen ogen hier en daar wat minder sterk. Zo wordt het reizen van personages niet langer uitgebreid uit de doeken gedaan, maar zijn personages in de ene scène op locatie A en in een volgende scène al op locatie B. Het komt het tempo ten goede, maar rijmt niet helemaal met eerdere zeer gedetailleerde reisverslagen. Ook worden sommige plotelementen niet helemaal bevredigend uitgewerkt. Zo wordt de rol van Petyr ‘Littlefinger’ Baelish, die al seizoenen lang bekend staat om zijn manipulaties en snode plannen, relatief snel afgedaan en uitgespeeld nadat Sansa weigert om zich naast hem te voegen in een poging zelf de IJzeren Troon te bestijgen.

Positief is gelukkig wel dat de stagnering in de verhaallijn van Daenerys uit de voorgaande seizoenen definitief tot het verleden behoort. Natuurlijk moesten sommige verhaallijnen wat geremd worden, waar andere juist een toefje gas nodig hadden, om uiteindelijk alles samen te brengen richting de grote finale. Ondanks de kleine smetjes is het grootste minpunt in feite juist iets positiefs, namelijk dat het seizoen te kort is. Zo wordt dit seizoen gekenmerkt door slechts zeven afleveringen, waar tot op heden ieder seizoen er tien kende. Het positieve hieraan is dat je meer dan ooit verlangt naar meer. Er wordt gelukkig nog enigszins tegemoet gekomen aan de behoefte van de kijkers. Zo eindigt het seizoen met ‘The Dragon and the Wolf’, de langste aflevering van de hele serie. Hierin zien we een langverwachte ontmoeting tussen de grote huizen van de serie, en nog meer hints naar de ware erfgenaam van de troon uit de titel. Een blik op de cliffhanger leert ons dat het onvermijdelijke einde van de reeks definitief is ingezet en na dit seizoen zijn er nog slechts zes afleveringen resterend van een nu al legendarische televisieserie.

Extra’s: Zoals we gewend zijn van de eerdere releases van Game of Thrones lopen de extra’s niet over in aantallen, maar gelukkig wel in speelduur. De kwaliteit van de die paar extra features zijn ook hier weer onverminderd hoog, waardoor de liefhebber weer ruim van achtergrondinformatie wordt voorzien.
· From Imagination to Reality: Inside the Art Department (24:26+21:59) Een tweedelige feature, waarbij we het werk van productiedesigner Deborah Riley en haar art department onder de loep nemen. Zo krijgen we inzicht op sets als Dragonstone, Casterly Rock, Highgarden en de Dragonpot.
· Fire & Steel: Creating the Invasion of Westeros (30:02) Achter de schermen bij de groots opgezette invasive van Westeros, met interviews met cast en crew.
· Audiocommentaar: Maar liefst elf audiocommentaartracks voorzien door cast en crew, waaronder David Benioff, D.B. Weiss, Lena Headey, Kit Harington, Iain Glen, Pilou Asbæk, Gwendoline Christie, Liam Cunningham en anderen.

Exclusieve Blu-ray extra’s:
· In-episode Guide: Uitgebreide informatie over personages en locaties tijdens de afleveringen.
· Histories & Lore 
(29:33) Kom meer te weten over de mythologie van Westeros, verteld vanuit het perspectief van verschillende personages: The Dragonpit (03:08), The Citadel (02:38), Casterly Rock (03:39), Highgarden (03:24), The Golden Company (02:55), Prophecies of the Known World (04:08), The Hand of the King (04:01) en The Rains of Castamere (05:40).

Game of Thrones – seizoen 7 is ronduit spectaculair en stevent hiermee af op een gegarandeerd spetterend einde van de serie. Nadat in het zesde seizoen vele losse eindjes werden samengebracht, zet seizoen 7 grote stappen met allesbeslissende allianties. Het is dan ook glashelder dat het creatieve team achter de serie toewerkt naar het einde van de show. Dat het tempo hierbij flink wordt opgezweept is wellicht onvermijdelijk, maar komt de serie niet altijd ten goede. Toch kan het gehele seizoen zich op nagenoeg ieder vlak meten met een gemiddelde blockbuster en is alles dusdanig bioscoopwaardig. Dit dient als een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van televisieshows. Winter is finally here…

Met dank aan Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

8 december, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5a22a8ee2decc_selected-products" products="9200000072661465,9200000072661463,9200000079431034,9200000079431008" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer