Gemini Man 4K

Informatie

RegieAng Lee
Jaartal2019
Releasedatum19-02-2020
Speelduur117 minuten
DistributeurParamount Pictures
CastWill Smith, Mary Elizabeth Winstead, Clive Owen, Benedict Wong, Ralph Brown, Linda Emond en Douglas Hodge

Henry Brogan is een gepensioneerde sluipschutter, die als huurmoordenaar werkt voor de Defense Intelligence Agency (DIA). Als hij op missie wordt gestuurd om een terrorist te vermoorden op een hogesnelheidstrein, waarschuwt zijn spotter hem voor een jong meisje nabij het doelwit. Het dwingt Henry om tot op het moment te wachten met zijn schot, waarop hij zijn arm raakt in plaats van het beoogde fatale schot te plaatsen. Gedesillusioneerd over het vele moorden trekt Henry zich terug uit de overheidsdienst. Terwijl hij went aan zijn nieuwe leven, ontdekt hij dat zijn laatste doelwit onschuldig was en de DIA hem bedrogen heeft. De DIA stuurt hierop een jonge topagent op hem af die zijn doelwit koste wat kost wil uitschakelen.

Gemini Man kent een lange voorgeschiedenis. Zo dateren de eerste plannen voor de film reeds uit 1997 toen de rechten nog in handen waren van Disney, waarbij er verschillende acteurs en ook regisseurs aan het project werden verbonden. Men ontdekte echter al snel dat de benodigde technologie nog niet ver genoeg ontwikkeld was en het project belandde in de ijskast. Het script werd meermaals herschreven voor het belandde bij productiemaatschappij Skydance Media, die Ang Lee inhuurde om de regie te doen. De Chinese alleskunner brak begin dit millennium door met martial arts film Chrouching Tiger, Hidden Dragon en liet met superheldenfilm Hulk, romantisch drama Brokeback Mountain en het visueel overweldigende Life of Pi al zien van vele markten thuis te zijn. Hij was dan ook de aangewezen man om met een hoop technologische hoogstandjes alles juist op beeld vast te leggen.

Na een aantal magere jaren, waarin hij vooral bezig was om zijn zoon naar voren te schuiven als opvolger, lijkt Will Smith de laatste tijd weer flink bezig om zijn status als A-acteur weer op te eisen. Het resulteert hier een dubbelrol, waarbij zijn huidige ik wordt opgejaagd door een jonge en gedreven kloon van zichzelf. Het levert enkele spectaculaire digitale effecten op, waarbij het opvalt dat de kloon vooral oogt als een jonge versie van de Will Smith van nu en toch een stuk minder dan de jonge Will Smith die wij kennen uit het begin van zijn loopbaan. Op zich geen probleem en Smith laat opnieuw zien zijn mannetje(s) te kunnen staan. Hij wordt vergezeld door de immer beeldschone Mary Elizabeth Winstead als Danny en Clive Owen als het sinistere hoofd van de DIA.

Ondanks al de potentie die het uitgangspunt biedt, wordt al snel duidelijk dat het eenvoudige verhaal vooral een kapstok is voor een overdaad aan computer gegenereerde effecten. Nu valt het enerzijds te prijzen dat mensen dit soort zaken willen verkennen en ontwikkelen, maar het is hier vooral allemaal erg schreeuwerig en overdadig. In plaats van een vette motorachtervolging, zien we hier een welhaast lachwekkend digitaal gevecht zonder enige realiteitszin. Het wordt niet geholpen door de extreem hoge framerate van 120 beeldjes per seconde, waar normaal gesproken 24 tot maximaal 60 gebruikt wordt. Het levert wellicht leuk demonstratiemateriaal op, maar alles bij elkaar genomen is het toch vooral teleurstellend. Het maakt dat de film meer dan het lief is moet terugvallen op het verhaal, welke gewoonweg te matig en weinig onderscheidend is om indruk te maken.

Extra’s: Mede door de toevoeging van de Blu-ray uitgave aan deze release is er het nodige aan bonusmateriaal op de 4K-release te vinden.
· 4K ONLY: Visuel Effects Progression by Weta (03:02) Een korte, maar toch behoorlijke interessante feature over de hoeveelheid digitale toevoegingen aan bepaalde scènes.
· Alternate Opening (05:49) Zoals de titel al zegt; een alternatieve beginscène voor de film.
· Deleted Scenes (04:34) Een tweetal verwijderde scènes; I Found a Plane for Us en Original Yuri Scene.
· The Genesis of Gemini Man (02:54) Jerry Bruckheimer, Ang Lee en Will Smith bespreken de lange geschiedenis van de film, evenals plotdetails en de moderne technologie.
· Facing Your Younger Self (05:40) Bruckheimer, Lee en Smith duiken in de vraagstukken die de film stelt, evenals de gebruikte technologieën en de uitdagingen voor Smith.
· The Future is Now (18:32) Een verdere uitdieping van de technologie die zorgt voor een de-aging van Smith.
· Setting the Action (15:46) Een blik op de vele actie en de uitgebreide choreografie hiervan.
· Next Level Detail (03:45) Een specifieke blik op de gedetailleerde catacomben.
· The Vision of Ang Lee (06:04) Een verder gesprek over 4K, 3D en 120 frames per seconde en wat dit betekent voor het publiek en het verhaal dat vertelt wordt.

Gemini Man 4K is een actiefilm die verzuipt in een overdaad aan technologische hoogstandjes. Aan Will Smith zal het allemaal niet liggen en zelfs zijn jongere versie is nog best knap neergezet, al gaat de technologie op dit vlak snel en hebben we ondertussen al betere de-aging gezien. Grootste probleem is echter dat de episch bedoelde actiescènes weinig indrukwekkend ogen en alles overduidelijk achter de computer is ontstaan. Het zorgt ervoor dat de film op technologisch vlak vooral teleurstelt en moet terugvallen op het aardige, maar verder niet bijzondere verhaal. Het maakt van Gemini Man een behoorlijke misser op het blazoen van alleskunner Ang Lee, die zijn triomf met Life of Pi geen gepast vervolg weet te geven. Waar de film pretendeert de toekomst van de actiefilm in zich te hebben, wordt vooral getoond dat een goed gefilmde rauwe realiteit nog altijd de meeste indruk maakt.

Met dank aan Day One MPM en Paramount Pictures voor het recensie-exemplaar.

17 februari, 2020

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5e3e51cfe56f2_selected-products" products="9200000123089109,9200000123089107,9200000123089115" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer