Genius

Informatie

RegieMichael Grandage
Jaartal2016
Releasedatum14-02-2017
Speelduur104 minuten
DistributeurParadiso Filmed Entertainment
CastColin Firth, Jude Law, Nicole Kidman, Laura Linney, Guy Pearce en Dominic West

In de jaren ’20 van de vorige eeuw is Max Perkins een boekredacteur met grote auteurs als Ernest Hemingway en F. Scott Fitzgerald onder zijn hoede. Als een wat rommelig manuscript van de onbekende schrijver Thomas Wolfe op zijn bureau belandt, ziet hij direct de potentie en is hij ervan overtuigd dat hij een genie heeft ontdekt. Perkins en Wolfe beginnen het boek bij te schaven tot een versie die geschikt is om uit te geven. Iets wat de nodige moeite kost, want Wolfe blijkt nogal gehecht aan zijn materiaal en levert steeds nieuw werk om toch de lengte te behouden. Maar ondanks dat de twee zeer verschillen als persoon, ontstaat er tijdens het proces toch een bijzonder hechte vriendschap, dit overigens tot onvrede van hun echtgenotes. Als de roman bij uitgave een doorslaand succes blijkt is Wolfe Perkins in eerste instantie zeer dankbaar. Dit slaat later echter om en de schrijver wordt meer en meer paranoïde.

Regisseur Michael Grandage maakt met Genius zijn debuut als filmregisseur. Niet dat we hem daarmee als onervaren kunnen bestempelen, want hij is een veel onderscheiden theaterregisseur. Zo won hij niet alleen een Britse Laurence Olivier Award (2004, Caligula), de hoogste theaterprijs die je in het Verenigd Koninkrijk kan winnen, maar ook zijn Amerikaanse tegenhanger, een Tony Award (2010, Red). Hij regisseerde stukken van Shakespeare tot aan het bejubelde Frost/Nixon, dat later succesvol verfilmd werd. Op zich dus niet zo vreemd dat hij zelfs ook een keer de stap zette naar film. Voor zijn debuut baseerde hij zich op het boek Max Perkins: Editor of Genius van Andrew Scott Berg, een waargebeurd verhaal dat door John Logan (Gladiator, The Aviator) werd omgetoverd tot een script.

Op papier veelbelovend allemaal en wellicht dat het te maken had met de reputatie van Grandage, maar voor zijn filmdebuut wist hij een aanzienlijke cast bij elkaar te sprokkelen. Wat te denken van Oscarwinnaars Colin Firth en Nicole Kidman. Of acteurs als Jude Law, Laura Linney en Guy Pearce. Het is een cast waar menig filmproject zijn handjes mee dicht mag knijpen. Toch kunnen we niets anders concluderen dan dat het acteerwerk op z’n hoogst degelijk is te noemen. Niet dat de cast een wanprestatie levert, maar alles oogt vooral erg theatraal. Niet zo vreemd natuurlijk met een theaterregisseur aan het roer, maar ook het script is zeker niet het beste werk van Logan. Het zorgt ervoor dat een in basis zeer interessant verhaal niet helemaal lekker uit de verf komt.

Nergens heb je als kijker dan ook het idee dat je naar de verfilming van een literaire klassieker zit te kijken. Sterker nog, het is opvallend dat het verhaal zo mager is, wetende wat het bronmateriaal was. De soort van vader-zoon relatie van Perkins en Wolfe zou de nodige onderhuidse spanning met zich mee kunnen brengen, maar eigenlijk blijft dit veel te oppervlakkig. En bij wat er dan uiteindelijk gebeurt bewandeld de film een flinke hoeveel clichés die we veel vaker in films voorbij zagen komen. Enerzijds kunnen we dan wellicht ook stellen dat het bronmateriaal achterhaald is door de tijd. Anderzijds was een betere filmregisseur die zelf mee had geschreven misschien wel in staat geweest om beter voor de dag te komen. Wel moeten we de makers een pluim geven voor de vormgeving, want de film ziet er werkelijk prachtig uit. Iets dat overigens sterk ondersteund wordt door de sterke soundtrack van Adam Cork.

Extra’s: Afgezien van wat trailers zijn er geen extra’s aanwezig op deze dvd release.

Genius is te theatraal om zijn potentie volledig te benutten. Op papier lijken alle ingrediënten aanwezig. Zo kan de film rekenen op een vaardig regisseur, een sterke cast en bekroond bronmateriaal. Helaas blijkt de regisseur niet bekwaam in het regisseren van films, waardoor het acteerwerk vooral erg overdreven overkomt. Ook het script, dat in 2007 nog een tijd op de lijst voor meest geliefde onverfilmde verhalen stond, blijkt niet het sterkste werk van de succesvolle scriptschrijver John Logan. Wat rest is een film met de nodige potentie, die alleen de liefhebbers zal kunnen bekoren. Genius doet zijn titel geen eer aan en is in één woord te omschrijven als theatraal.

Met dank aan Paradiso Filmed Entertainment i.s.m. Remain In Light voor het recensie-exemplaar.

15 maart, 2017

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_595f996650636_selected-products" products="9200000072896237" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer