Ghost in the Shell

Informatie

RegieRupert Sanders
Jaartal2017
Releasedatum09-08-2017
Speelduur107 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastScarlett Johansson, Juliette Binoche, Takeshi Kitano, Michael Pitt, Pilou Asbaek & Kaori Momoi

In een futuristische toekomst, gevuld met technologie, leidt de dodelijke Major een speciale eenheid, genaamd Section 9. Major is de eerste persoon die een volledig kunstmatig lichaam heeft gekregen, nadat ze betrokken is geweest bij een verschrikkelijk ongeluk. Haar nieuwe lichaam is speciaal ontwikkeld om te dienen in de strijd tegen cybercriminaliteit, maar tijdens een onderzoek naar de onbekende crimineel Kuze komt zij erachter dat haar scheppers veel over haar verleden voor haar verborgen hebben gehouden. Op zoek naar antwoorden besluit Major om het op te nemen tegen de organisatie die haar heeft gecreëerd, maar is zij opgewassen tegen de organisatie die haar al die tijd heeft kunnen beheersen?

Toen de eerste beelden naar buiten kwamen van de manga verfilming van het zeer populaire Ghost in the Shell, met daarin Scarlett Johansson als Major, waren de kritieken niet mals. Niet zozeer omdat Hollywood het blijkbaar nodig vond om de animatiefilm uit 1995 in de remake-molen te gooien, maar omdat de hoofdrol gespeeld zou worden door een Westerse actrice. De keuze van Paramount voor een grote internationale naam in de hoofdrol valt te begrijpen, maar fans van het origineel vonden het een onbegrijpelijke keuze en wenste de film van Rupert Sanders weinig goeds toe. Dat de film weinig indruk wist te maken aan de internationale box-office zal hen dan ongetwijfeld ook veel plezier hebben gedaan.

Het is ook best vreemd om een film, die zo erg doordrenkt is met de Japanse cultuur, verweven te zien worden met Westerse invloeden. Het was wellicht logischer geweest om de film te laten maken door Japanse filmmakers, maar daarmee zou het budget van de film waarschijnlijk ook slechts een fractie bedragen van deze adaptatie. En dat veel geld nodig is om de bizarre, toekomstige en technologische wereld van geestelijk vader Masamune Shirow naar het witte doek te vertalen mogen duidelijk zijn na het zien van deze film. Er zullen weinig shots tussen zitten die niet uit de computer zijn komen rollen en het valt zelfs te betwijfelen of Johansson wel de volledige speelduur zelf te zien is, of dat we naar een digitale versie van de bevallige actrice zitten te kijken.

Het moge duidelijk zijn dat Ghost in the Shell een ware orgie is van CGI-geweld, maar daar is op het eerste gezicht weinig mis mee. Ook de keuze voor Johansson in de hoofdrol valt de makers te vergeven, aangezien zij de rol van de dodelijke Major een prima invulling weet te geven. Waar de film echter in tekort schiet is de stortvloed aan informatie en de hoeveelheid karakters die in een te korte tijd worden geïntroduceerd, waardoor er van karakterontwikkeling weinig sprake is. En nou juist dat had er voor gezorgd dat de film ook op emotioneel vlak wat sterker onderbouwd zou zijn en de reis naar het verleden van Major wat meer inhoud zou hebben gekregen. Dit alles zorgt ervoor dat de film nu een leuke, amusante en kleurrijke achtbaanrit die helaas veel te oppervlakkig blijft en daardoor maar moeilijk weet te beklijven.

Extra’s: De film is in in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. De standaard Blu-ray is voorzien van de volgende extra’s:
• Hard-Wired Humanity: Making of Ghost in the Shell (30:04) Zeer uitgebreide making of die alle kanten van het productieproces belicht. Ook de cast en crew komen veelvuldig aan het woord.
• Section 9: Cyber Defenders (11:29) De speciale unit waar Major de leider van is wordt uitgebreid besproken en vergeleken met het origineel.
• Man & Machine: The Ghost Philosophy (10:36) Hoe realistisch is Ghost in the Shell eigenlijk en hoe ver ging het bronmateriaal op het gebied van geavanceerde technologie?

Ghost in tthe Shell is een leuke, kleurrijke en vermakelijke achtbaanrit, maar het ontbreekt de film aan enige karakterontwikkeling. Het zorgt ervoor dat de film op visueel gebied goed weet te scoren, maar verhaaltechnisch een paar steken laat vallen. Dat de hoofdrol voor een westerse actrice is in een Japans georiënteerd verhaal is opmerkelijk te noemen, maar gelukkig is de rol van de dodelijke Major in meer dan prima handen bij actrice Scarlett Johansson. Ghost in the Shell is niet de ultieme verfilming geworden van de populaire manga, maar is toch zeker een meer dan aardige poging te noemen die zeker weet te vermaken.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

14 augustus, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_598ca4fda5d6c_selected-products" products="9200000075611902,9200000077312886,9200000077312892,9200000075611879" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer