Gifted

Informatie

RegieMarc Webb
Jaartal2017
Releasedatum10-01-2018
Speelduur101 minuten
Distributeur20th Century Fox
CastChris Evans, Mckenna Grace, Octavia Spencer, Lindsay Duncan en Jenny Slate

De alleenstaande Frank woont met zijn 7-jarige nichtje Mary in een voorstad van Tampa. Ondanks haar soms koppige karakter en hoge wiskundige vermogens, probeert Frank zijn nichtje een zo normaal mogelijke jeugd te geven. Buurvrouw Roberta, Mary’s beste vriendin, helpt hun de dagelijkse sleur te doorbreken. Dan merkt Bonnie, Mary’s juf in groep 3 van de basisschool, de bijzondere gaven van het meisje op. Door toedoen van deze enthousiaste juf ontdekt Mary’s grootmoeder Evelyn het ongekende talent van haar kleindochter. Evelyn, zelf een wiskundige, wil Mary naar een school voor hoogbegaafde kinderen sturen. Frank is bang dat zijn nichtje hierdoor van haar gelukkig kinderjaren beroofd zal worden. Al snel barst er een vreselijk strijd los om de voogdij over Mary.

De Amerikaan Marc Webb wierf bekendheid in de muziekwereld door het regisseren van videoclips voor onder andere 3 Doors Down, Maroon 5 en Miley Cyrus. In 2009 leverde hij met (500) Days of Summer, een tragikomedie over de liefde, zijn eerste speelfilm af. Deze heerlijke film werd onder meer genomineerd voor twee Golden Globes, waaronder die voor Beste Film in de subcategorie Komedie of Musical. Hierna tekende Webb voor beide delen van The Amazing Spider-Man, de reeks met Andrew Garfield als Peter Parker a.k.a Spider-Man. Plannen om deze reeks uit te breiden werden van de baan geschoven, nadat de tweede film commercieel en artistiek niet bracht wat werd verwacht. Tussendoor draaide Webb nog enkele videoclips en ging hij zich bezighouden met afleveringen voor tv-series. Kortom, Webb is een veelzijdige man die zich niet in een hokje laat duwen. Het jaar 2017 stond in het teken van zijn comeback in de filmwereld met maar liefst twee speelfilms. Naast Gifted verscheen namelijk ook The Only Living Boy in New York in de bioscopen.

Gifted draait om het 7-jarige wonderkind Mary en de strijd om haar voogdij. Ondanks dit weinig originele verhaal steekt de film boven soortgelijke films uit. Dit is mede te danken aan de sterke regie van Webb en de goede opbouw van de film. Aan het begin van de film leidt Mary nog een onbezorgd leven onder de vleugels van oom Frank. Uiteraard verlangt hij soms terug naar zijn vrijgezelle bestaan. Daarom slaapt Mary elke week één nacht bij buurvrouw Roberta, zodat Frank even lekker zijn gang kan gaan. Zo duikt hij het bed in met de juf van Mary. Dit levert een grappige scène op waarin Mary vroeg in de ochtend wordt geconfronteerd met haar juf. Vrij snel nadat Mary naar school gaat begint het juridische getouwtrek. Het zal geen verrassing zijn als blijkt dat vooral de begaafde Mary hier het meest onder lijdt. In Gifted wordt goed de tijd genomen om alle karakters en situaties uit te diepen. Zo wordt langzaamaan duidelijk hoe en waarom Frank de zorgt draagt voor zijn nichtje. Dit zorgt ervoor dat je als kijker al snel een kant kiest in de strijd.

Met een bescheiden budget van 7 miljoen dollar wist Webb een mooie cast te verzamelen. Hiervan zal vooral Chris Evans bij het grote publiek bekend zijn. Hij vertolkt namelijk al sinds 2011 de rol van Captain America in Marvels Cinematic Universe. In Gifted vertolkt Evans de rol van Frank, die het dochtertje van zijn overleden zus opvoedt. Het is een rol die ver afstaat van de bekende superheld en Evans laat zien dat hij zoveel meer in zijn mars heeft. De chemie tussen Evans en de jonge, talentvolle Mckenna Grace is duidelijk aanwezig. Grace speelt op indrukwekkende wijze de rol van de 7-jarige Mary. Zo komen al haar bijdehante opmerkingen er overtuigend uit, maar laat ze op speelse wijze ook zien dat Mary vooral kind is. Een bijrol is weggelegd voor Octavia Spencer als Roberta, de buurvrouw en tevens beste vriendin van Mary. In hun playbackscène is duidelijk te zien dat Grace en Spencer het naar hun zin hadden op de filmset. Daarnaast zien we Lindsay Duncan als Evelyn, de moeder van Frank, en Jenny Slate als Bonnie, de juf van Mary.

Extra’s: Naast de film zelf zijn is er het nodige bonusmateriaal op de Blu-ray release te vinden.
• Verwijderde Scènes (08:13): Een verzameling van verwijderde scènes: Begrijp De Hint, Zeldzamer Dan Radium, Koekjes, Onopgeloste Problemen en Verwijt Je Het Jezelf.
• Promotie Featurettes (20:50) Vijf leuke, korte featurettes:
– Gifted: HBO First Look (13:32) Een blik achter de schermen met toelichting van de cast en crew.
– Verhaal (02:08) De oorsprong van het verhaal van Gifted.
– Een Talentvolle Cast (02:06) Cast en crew vertellen over elkaar en hun rollen.
– Rekenwonder (01:37) Over het maken van een film rondom een wonderkind.
– Marcs Werkwijze (1:27) De manier van werken van regisseur Marc Webb.
• On Location: Gifted (01:57) Een korte blik op enkele filmlocaties van Gifted.
• Galerij (02:05) Een verzameling beelden uit de Gifted.
• Bioscooptrailer (02:29) De theatrical trailer van Gifted.

Gifted is een kleine film met een groot hart. Het verhaal is helaas weinig origineel, maar heeft wel een goede opbouw. Hierdoor wordt langzaam maar zeker duidelijk waarom Frank de laatste wens van zijn overleden zus wil naleven. Dat de film uitstijgt boven soortgelijke films is vooral te danken aan de sterke regie van Marc Webb. Bovendien verzamelde hij een geweldige cast om zich heen, waarbij vooral Mckenna Grace een grote indruk achterlaat. Daarnaast is het verfrissend om Chris Evans eens in een andere rol te zien dan die van Captain America. Al met al is Gifted het kijken meer dan waard is.

Met dank aan Team Lewis en 20th Century Fox Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

11 januari, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5a54a9c2664a6_selected-products" products="9200000082969424,9200000082969422" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer