Glory 4K

Informatie

RegieEdward Zwick
Jaartal1989 | 2019
Releasedatum07-08-2019
Speelduur122 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastMatthew Broderick, Denzel Washington, Cary Elwes, Morgan Freeman, Jihmi Kennedy, Andre Braugher, John Finn en Donovan Leitch

Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog wordt kapitein Robert Shaw, die gewond raakte tijdens de Slag om Antietam in 1862, met medisch verlof naar huis gestuurd in Boston. Shaw accepteert een promotie tot kolonel die het bevel gaat voeren over het 54e Massachusetts Infantry Regiment. Dit bataljon is één van de eerste volledige zwarte regimenten in het Amerikaanse Leger. Hij vraagt zijn vriend, Cabot Forbes, om zijn tweede bevelhebber te worden, met rang van majoor. Hun allereerste vrijwilliger is Thomas Searles, een vrije Afro-Amerikaan die toegewijd is aan lezen en studeren. Samen met mede rekruten John Rawlins, Jupiter Sharts, Silas Trip en een doofstomme drummerjongen worden ze getraind door hun meerderen, wat diverse conflicten oplevert. Wanneer hun training compleet is, worden ze overgebracht naar South Carolina voor hun eerste operaties, welke hun uiteindelijk leidt naar het befaamde Fort Wagner.

Films over de Amerikaanse Burgeroorlog hebben lang niet zoveel klassieke films voortgebracht als die over de Tweede Wereldoorlog of Vietnam. De bekendste film uit dat tijdperk is dan wel gelijk één van de grootste films allertijden, Gone With The Wind, maar de oorlog dient hier meer als decor voor de romantiek. Regisseur Edward Zwick’s (The Last Samurai) ontroerende, belangrijke en vakkundig gemaakte film Glory uit 1989, speelt zich af in het bloederigste conflict uit de Amerikaanse geschiedenis. De film won maar liefst drie Academy Awards, waaronder “Beste Bijrol” voor een piepjonge Denzel Washington, “Beste Cinematografie” en “Beste Geluid”. Glory is niet alleen een goed gemaakte film vanuit technisch oogpunt, maar de film neemt de kijker mee op een heftige en emotionele reis vol met corruptie, onderdrukking en vooroordelen, die toen aan de orde van de dag waren. Het is niet de haat en minachting, maar vooral de band tussen mannen waarbij niet de kleur van hun huid hun eigenschappen bepalen, maar eerder hun morele code en het onwrikbare verlangen naar gelijkheid, dat centraal staat in de film.

Glory lijkt in eerste instantie niet echt te streven naar het prediken over gelijkheid en onderdrukking, maar eerder om een verhaal te vertellen over een belangrijk stukje Amerikaanse geschiedenis, en waar het tegelijkertijd het publiek inspireert om de waarde van moed, integriteit en broederschap in de wereld te leren kennen. De rassen thema’s zijn vandaag de dag misschien nog wel actueler om  verteld te worden dan toen de film 30 jaar geleden uitgebracht werd. De mannen van het 54e Massachusetts Regiment worden niet noodzakelijk herinnerd aan de kleur van hun huid, maar vooral vanwege hun moed en hun vermogen om zich te verenigen in een tijd dat waar het meest nodig is. De nadruk van de film leunt vanzelfsprekend wel degelijk op de raciale kwestie, maar Zwick houdt het redelijk ingetogen, al neigt het soms wel naar overdramatisering. De film wekt zeker de vraag op hoe het moet zijn geweest om onderdeel uit te maken van de zwarte gemeenschap in tijden als toen. De burgeroorlog zelf was zwaar en ernstig genoeg, maar het raciale onrecht geeft er nog een extra negatieve dimensie aan.

Het maken van de film en de betekenis ervan geeft een reeks geweldige prestaties aan weerszijden van de camera. De Oscarwinnende rol van Denzel Washington, in zijn eerste grote filmrol, maakt grote indruk en vertegenwoordigt de kern van de film, als een man die ogenschijnlijk controle heeft over zijn plek in deze wereld maar wiens ziel net zo onberekenbaar als de rest van zijn regiment. Gedurende het verloop van de film ondergaat zijn karakter verschillende transformaties, beginnend als een man die zich groot voor doet en zijn leeftijdsgenoten kleineert, om uit te groeien tot een man die de rol van eer en verantwoordelijkheid begrijpt. Ook de rest van de cast heeft indrukwekkende rollen, van onder meer Matthew Broderick, Cary Elwes en Morgan Freeman. De opmerkelijke score van James Horner geeft de film nog een beetje extra glans, met thematische muziek die toepasselijk is voor het genre en waarbij de laatste hand wordt gelegd aan het drama en de betekenis van de film.

Extra’s: er zijn helaas geen extra’s op de 4K Ultra HD Blu-ray schijf toegevoegd.

Glory 4K is een uitstekend eposdrama en één van de beste films over de Amerikaanse Burgeroorlog. De film won in 1989 maar liefst drie Oscars en staat dertig jaar na dato nog steeds fier overeind. De film is niet alleen een prachtig geschoten kritische weergave van de Burgeroorlog, maar bovenal een moedig profiel over een groep mannen die zich niet door hun huidskleur laten definiëren, maar door hun morele code, broederschap en standvastigheid in het verdedigen van hun leven en vrijheid. Onder begeleiding van een memorabele soundtrack door James Horner, is Glory een blijvend eerbetoon aan zowel de kracht van moed en heldhaftigheid als fantastisch filmmaken. Regisseur Edward Zwick, die later ook nog het indrukwekkende epos “The Last Samurai” maakte, houdt het qua veldslagen relatief beperkt, maar maakt desondanks grote indruk met de visuele effecten, kostuums en prachtige decors. Glory is een indrukwekkend drama over de Amerikaanse Burgeroorlog en het raciale thema is minstens zo relevant als dertig jaar geleden. 

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

15 oktober, 2019

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5d8473b2881b2_selected-products" products="9200000110065074,9200000022046632,1002004006855716,1002004005939195" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer