Godzilla 4K

Informatie

RegieGareth Edwards
Jaartal2014
Releasedatum26-05-2021
Speelduur123 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastAaron Taylor-Johnson, Ken Watanabe, Elizabeth Olsen, Juliette Binoche, Sally Hawkins, David Strathairn en Bryan Cranston

In het Japan van 1999, vindt er een mysterieus ongeval plaats met de reactoren van de Janira-kerncentrale, waarbij ingenieur Joe Brody zijn vrouw Sandra en haar inspectieteam verliest. Joe accepteert nooit de officiële verklaring die de Japanse overheid voor het ongeval geeft. Vijftien jaar later verneemt zijn zoon, de Amerikaanse marineofficier Ford Brody, dat Joe het quarantainegebied van Janjira heeft overtreden en in Japan wordt gearresteerd. Hij reist af naar Japan om zijn vader vrij te krijgen en ze gaan naar de Janjira-faciliteit om Joe’s bezittingen op te halen. Al snel ontdekken ze de waarheid over het ongeval, dat veroorzaakt werd door een “Massive Unidentified Terrestrial Organism (MUTO)”, dat onder de grond straling eet. Wanneer de MUTO ontsnapt uit de geheime faciliteit en richting Honolulu vertrekt, ontwaakt er een ander monster genaamd Godzilla. Deze dinosaurusachtige kolos blijkt onze laatste hoop in gevecht met de onverwoestbare MUTO’s.

Gebaseerd op de uiterst succesvolle Japanse filmfranchise van Godzilla (Gojira) uit de jaren 50, probeerde regisseur Gareth Edwards het Amerikaanse publiek terug te winnen voor het mythische wezen. Het was ten tijde van de release in 2014 alweer 16 jaar geleden dat de eerste Amerikaanse blockbuster Godzilla van regisseur Roland Emmerich uit kwam. Die film kon ondanks het redelijk box-office succes niet aan de hoge verwachtingen voldoen en de beoogde sequel(s) werden geannuleerd. Gewapend met eveneens een enorm budget, ultramoderne speciale effecten en overtuigd van een goed script, kreeg Godzilla via productiebedrijf Legendary Entertainment en de distributie van Warner Bros een reboot. De film van Edwards werd wisselend ontvangen maar scoorde erg goed in de bioscopen, waardoor deze in 2019 wél een sequel kreeg, namelijk “King of the Monsters”. Met het HBO Max- en de biosrelease van “Godzilla vs. Kong”, is dit een goed moment om Godzilla een 4K make-over te geven.

De Godzilla reboot van Edwards grijpt liefdevol terug naar de kern van de klassieke filmfranchise, maar dit op een wat grotere schaal en met een meer duistere stijl. Het verhaal dateert uit de rechtmatige oorsprong van het wezen in het begin van het nucleaire tijdperk, maar veegt al vrij gauw de aloude Japanse setting opzij, ten gunste van het construeren van een meer lineair verhaal voor actueel mainstream publiek. Dit is zonder twijfel de meest explosieve Godzilla-film die er bestaat. In de eerste plaats vanwege de grootschalige destructie, maar ook vanwege de mix van gracieuze cinema en technologische vooruitgang die bepalend is om een fantasierijke franchise als deze tot een succes te maken. Het gevoel van chaos op grote schaal brengt in visueel en narratief opzicht meer overtuiging dan ieder ‘einde-van-de-wereld-film’ van Emmerich (2012, The Day After Tomorrow).

Is Godzilla dan een foutloze film? Integendeel. De handvol tekortkomingen in het verhaal zijn vooral te wijten aan het gebrek aan interessante menselijke personages. Eigenlijk is Joe, gespeeld door Bryan Cranston (Walter White), het enige karakter waar je je nog enigszins mee kunt identificeren na het verlies van zijn vrouw en zijn woede jegens de waarheid verdoezelende overheid. De échte hoofdrol gaat echter naar zijn zoon Ford (Aaron Taylor-Johnson) en zijn overbezorgde vrouw Elle (Elizabeth Olsen) en hun kind Sam. Hun scénes halen eigenlijk alleen maar het tempo uit de film en van enige emotionele betrokkenheid is al helemaal geen sprake. Dat terzijde gelaten blinkt Godzilla absoluut uit vanuit technisch oogpunt wanneer de chaos op het scherm ontstaat. Het bronmateriaal van Godzilla streeft naar een meer realistische ervaring en het creatieve team heeft hier een aardige balans in weten te creëren.

Extra’s: Naast de 4K UHD-disc, is ook de Blu-ray disc bijgesloten bij deze release. Mede hierdoor is er een hele rits aan bonusmateriaal te vinden op deze uitgave.
· Operation: Lucky Dragon (02:44) Een ‘vintage’ ogende short over de oorsprong van Monarch en de eerste ontmoetingen van de groep met Godzilla.
· MONARCH: The M.U.T.O. File (04:29) Een ‘moderne’ short dat kijkt naar de fictieve geschiedenis van de M.U.T.O. sinds de jaren 40.
· The Gozilla Revelation (07:25) Een fictieve ‘tv-documentaire’ die gebeurtenissen in de film samenvat en het grotere verhaal samenvoegt vanuit het perspectief van een onderzoeker.
· Godzilla: Force of Nature (19:18) Cast en crew kijken terug op de oorsprong van de franchise, de parallellen met de moderne geschiedenis, het bouwen van een serieuze film, het ontwerp van het monster en het belang van de digitale effecten.
· A Whole New Level of Destruction (08:24) Een nadere blik op de sets en opnamelocaties en het maken van verschillende sleutelmomenten.
· Into the Void: The H.A.L.O. Jump (05:00) De filmmakers tonen het maken van een van de iconische scénes uit de film.
· Ancient Enemy: The M.U.T.O’s (06:49) Een blik op de rol van M.U.T.O. in de film, hun fysieke ontwerp en het geluidsontwerp van de monsters.

Godzilla 4K is een monsterfilm die de klassieke blockbuster stijl combineert met een gepassioneerde benadering, en eigenlijk geen minuut van de twee uur durende speeltijd verveelt. De rebootfilm van regisseur Gareth Edwards is zeer vermakelijk met een aantal spannende sequenties, ook al wordt je af en toe flink uit de actie gehaald door interacties tussen oninteressante menselijke karakters. Godzilla grijpt terug naar de klassieke beelden en stijl van de oudere Japanse versies en bewerkt deze voor een modern publiek en actueel tijdsbestek waarin de film zich afspeelt. Het verhaal is vrij rechttoe rechtaan en nagenoeg alle personages vlak, maar de film blinkt uit met zijn structuur, stijl en het juiste gevoel voor het in beeld brengen van de chaos.

Met dank aan Day One MPM en Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

17 juni, 2021

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer