Gold

Informatie

RegieStephen Gaghan
Jaartal2016
Releasedatum16-03-2017
Speelduur120 minuten
DistributeurThe Searchers
CastMatthew McConaughey, Édgar Ramírez, Bryce Dallas Howard, Joshua Harto, Timothy Simons, Michael Landes, Bruce Greenwood en Craig T. Nelson

Kenny Wells is een man met dromen die werkt bij zijn vaders mijnbedrijf. Zes jaar later blijkt dat zijn dromen en vlotte babbel hem maar weinig succes hebben opgebracht. Toch geeft hij niet op en reist hij naar Indonesië, letterlijk zijn droom achterna. Daar ontmoet hij geoloog en avonturier Michael Acosta die er een veelbelovend gebied voor goudzoekers ontdekte, een zogenaamde ‘ring of fire’. Deze werd niet gevonden en investeerders haakten al snel af. Ingegeven door zijn droom heeft Wells nog wel steeds geloof in Acosta en samen trekken ze de jungle in. Hun geduld wordt flink op de proef gesteld, maar lijkt te worden beloond als Acosta met de eerste monsters komt die veel goud beloven. Op basis hiervan gaat Wells op zoek naar nieuwe investeerders en ruikt hij geld. Niks lijkt te gek en euforie heerst, maar het goud blijkt uit als de tijd verstrijkt.

Het verhaal van Gold is vrij losjes geïnspireerd op het Bre-X mijnschandaal van 1993. Hierbij werd naar verluid een goudreserve van 47 miljard dollar gevonden op Oost-Borneo, maar na onafhankelijk onderzoek bleek dat deze ‘goudvondst van de eeuw’ niet bestond. De ‘vondst’ werd uiteindelijk omgedoopt tot ‘grootste knoeierij uit de geschiedenis van de mijnbouw’. Het verhaal maakte vele slachtoffers en was dan ook een zeer interessant project om te verfilmen. Echter, om juridisch gedoe te voorkomen werden details van het verhaal (en namen van personages) veranderd. Toch zijn de hoofdpersonages duidelijk te herkennen als Bre-X CEO David Walsh en zijn lotgenoot geoloog Michael de Guzman. Een interessant verhaal dus, dat hier met een zeer degelijke cast tot leven wordt gewekt.

Stralend middelpunt hiervan is Matthew McConaughey. Toch lijkt het dat hij, na een reeks sterke rollen in goede films het eerste deel van dit decennium, de laatste tijd een slechte hand heeft in zijn keuzes betreft films. Op papier oogt het allemaal meer dan redelijk. Zo speelde hij in een film van Gus van Sant naast Naomi Watts (The Sea of Trees) en had hij de hoofdrol in een groots opgezet burgeroorlog-drama (Free State of Jones), maar de films kregen forse kritieken en faalden aan de box-office. Dit betekent natuurlijk niet opeens dat hij een slecht acteur is, iets wat hij hier nog maar eens onderstreept. Wel heeft hij zo zijn maniertjes en dat is hier erg zichtbaar, waardoor hij niet echt het grote verschil kan maken en de film eigenhandig boven de middelmaat uit weet te tillen. Mede dit zorgt ervoor dat Gold zijn derde opeenvolgende film is (stemrollen in animatiefilms niet meegerekend) die teleurstelt.

Natuurlijk hadden ons de berichten al bereikt dat de film werd genegeerd voor de belangrijke awards, maar we kunnen zonder meer onderstrepen dat Gold geen hoogvlieger is. De potentie is zeker aanwezig, maar de makers lijken voor het succes van de film alles ingezet te hebben op Matthew McConaughey. Helaas maakt zijn performance alleen nog geen goede film. De film verloopt dan ook zonder echte verrassingen. Toch valt er zeker wel te genieten van Gold, zolang je de lat maar niet te hoog legt. Zo is de film zeer degelijk, is de soundtrack zelfs zeer sterk en is zelfs een mindere film van McConaughey tegenwoordig nog erg genietbaar. Echt uitblinken doet de film echter nergens en het opvallend positieve einde voor Wells valt wat uit de toon en geeft de kijker een wat onbevredigend gevoel over het achterwege laten van de nabeschouwing.

Gold is op papier veelbelovend, maar net als in de film valt de oogst uiteindelijk tegen. De film lijkt vooral opgebouwd rond de prestatie van McConaughey, maar helaas hebben we hem weleens beter gezien. Daarnaast heeft het verhaal hier eigenlijk maar weinig om het lijf, waarbij we toch moeten constateren dat er meer uit het bronverhaal gehaald had kunnen worden. Wellicht was een volledig waarheidsgetrouwde verfilming van het Bre-X verhaal beter uit de verf gekomen. Zo valt de som van de delen uiteindelijk tegen. Toch is Gold zeker geen slechte film te noemen. De film is gewoon erg degelijk, maar blinkt nergens echt uit en weet niet tegemoet te komen aan de hoge verwachtingen.

15 maart, 2017

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer