Gomorra – seizoen 4

Informatie

RegieFrancesca Comencini, Marco D'Amore, Enrico Rosati, Ciro Visco en Claudio Cupellini
Jaartal2019
Releasedatum25-06-2019
Speelduur550 minuten
DistributeurLumière
CastSalvatore Esposito, Arturo Muselli, Cristiana Dell’Anna, Cristina Donadio en Loris De Luna

Nadat ze door een hel zijn gegaan en Genny zijn broer en aartsvijand Ciro heeft verloren, moeten Genny en Patrizia voor een nieuw machtsevenwicht zorgen. Ondertussen heeft de bende van Enzo en Valerio de leiding in Napels geconsolideerd. Allen krijgen ze echter te maken met nieuwe bedreigingen en meedogenloze vijanden, terwijl de stad terug dreigt keren naar bloedige tijden. Om zijn familie te beschermen staat Genny voor zware keuzes. Hij besluit dat het tijd is voor ingrijpende veranderingen. Om zich in de gemeenschap te rehabiliteren, stapt hij de zakenwereld binnen en neemt hij afstand van oude relaties. Zijn opmars naar de top leidt hem naar London en brengt grote financiële risico’s met zich mee, terwijl Azurro een steeds grotere rol speelt in het Savatano imperium. Opnieuw dreigt er een oorlog uit te breken.

Gomorra is een Italiaanse misdaadserie, gebaseerd op het gelijknamige non-fictieboek van onderzoeksjournalist Roberto Saviano. Hij combineert proza en een stijl van verslaggeving om het verhaal van de Camorra te vertellen, een criminele geheime organisatie met naast afpersing ook drugshandel, illegale immigratie en het witwassen van geld als voornaamste activiteiten. Al vanaf het eerste seizoen werd de serie alom geprezen, waardoor de serie ondertussen toe is aan zijn vierde seizoen. Meer dan een miljoen Italianen zaten aan hun scherm gekluisterd bij de tv-première; dubbel zoveel dan bij de zevende seizoenspremière van Game Of Thrones. Voor het vierde seizoen trokken de makers naar Napels, Bologna en Londen.

Het was in 2017 een flinke cliffhanger waar de makers de kijkers mee achter lieten; de moord van Gennaro op Ciro. Toch is acteur Marco D’Amore, die Ciro gestalte gaf, dit seizoen niet helemaal afwezig. Hij staat ditmaal alleen niet voor de camera, maar maakt zijn regiedebuut. Op zich is dat het opvallendste nog niet, want veel kijkers moeten hebben gedacht dat met het overlijden van Ciro tevens een einde zou zijn van de serie. Dit seizoen staat dan ook vooral in het teken van de nasleep en consequenties van zijn dood, niet alleen met betrekking tot de familiebanden, maar zeker ook tot nieuwe bedreigingen en vijanden. Zo volgen we dit keer vooral Genny, eerder nog te licht bevonden als opvolger van zijn vader, maar na zijn transformatie tot geharde crimineel nu ook te zien in de zakenwereld van Londen.

Waar het derde seizoen nog eindigde met een opoffering om een clanoorlog te voorkomen, lijkt juist dat dit seizoen steeds meer een onvermijdelijk iets. Er is onrust tussen de verschillende clans en in de clans zelf en diverse machtige personen staan op in een poging te bewijzen dat zij de enige echte leider zijn. Het is de opmaat naar de twee laatste afleveringen van dit seizoen rond het aangekondigde einde van een wapenstilstand waarin eigenlijk niemand ooit heeft geloofd. Kanten moeten worden gekozen en het is de vraag wie zal regeren over de smeulende ruïnes van Napels, bebloed door de clanoorlog. Een ding is zeker; seizoen vier is een van de beste seizoenen van de serie tot op heden.

Extra’s: Naast wat promotionele trailers van andere releases van Lumière, is er geen ruimte gemaakt voor verder bonusmateriaal op deze twee discs tellende uitgave.

Gomorra – seizoen 4 toont aan wel degelijk een leven te hebben na het heftige slot van het derde seizoen. In opnieuw twaalf afleveringen weet ook dit seizoen weer te overtuigen op het vlak van karakterisering, atmosfeer en schrijfwerk. Ook is het goed om te zien dat D’Amore talent heeft als regisseur. Toch blijft het vooral indrukwekkend om te zien wat voor transformatie de in Napels geboren Salvatore Esposito heeft ondergaan als Ginny, waarbij hij dus zelfs in staat is om de serie te dragen. Waar veel kijkers een Gomorra zonder Ciro onmogelijk hadden geacht, bewijst dit geslaagde en uiterst geweldadige seizoen het tegendeel. Over een eventueel nieuw seizoen is nog maar weinig bekend, wel zal er aan het eind van het jaar een prequel film verschijnen.

Met dank aan Lumière voor het recensie-exemplaar.

1 juli, 2019

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5d14f39eba1b1_selected-products" products="9200000109015208,9200000109015204,9200000085458187,9200000061981357,9200000030262321" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer