Good Time

Informatie

RegieJosh Safdie en Bennie Safdie
Jaartal2017
Releasedatum19-01-2018
Speelduur101 minuten
DistributeurCinéart Nederland
CastRobert Pattinson, Bennie Safdie, Jennifer Jason Leigh, Barkhad Abdi en Taliah Webster

De verstandelijk beperkte Nick Nikas is doodongelukkig met de verplichte therapie die hij moet volgen. Daarom besluit zijn broer Connie Nikas een bank te overvallen, zodat zijn broertje kan verhuizen naar een afgelegen locatie buiten de grote stad. Om de klus te kunnen klaren heeft Connie wel de hulp van Nick nodig. De bankoverval lijkt gesmeerd te gaan, totdat in hun vluchtauto een verfbom afgaat. Terwijl de broers onder de rode verf zitten slaan ze op de vlucht voor de politie. Connie weet te ontsnappen, maar zijn broertje beland in de cel. Daar blijkt dat zijn celgenoten niet zo geduldig zullen zijn met zijn beperking. Connie probeert zijn broertje op borgtocht vrij te krijgen. Maar met nog tienduizend dollar tekort volgt een lange en doldwaze nacht om Nick vrij te krijgen.

Josh en Bennie Safdie, twee creatieve broers uit New York. Als kind leefden ze afwisselend bij hun moeder in Manhattan en hun vader in Queens. Hun vader was een eigengereide man. Zo nam hij de broers al op jonge leeftijd mee naar Quentin Tarantino’s Pulp Fiction. De liefde voor film werd dus al vroeg aangewakkerd. Inmiddels schrijft Josh scripts, monteert Benny films en regisseren ze deze samen. Al in 2005 verscheen hun eerste gezamenlijk korte film. Vier jaar later leverden ze met Go Get Some Rosemary (a.k.a. Daddy Longlegs) hun eerste speelfilm af. Een film waarin een gescheiden man zijn vaderrol probeert te vervullen en waarin hun eigen vader dus het onderwerp is. Hun tweede speelfilm, Heaven Knows What uit 2014, draait om scoren, high worden en weer scoren. De broers baseerden hun film op het levensverhaal van junkie Arielle Holmes. Vader Safdie drukte zijn zoons altijd op het hart voor elkaar te zorgen en dit zien we terug in Good Time. Deze film kon op het Filmfestival van Cannes rekenen op een staande ovatie van ruim zes minuten.

Aan het begin van Good Time zien we de bankoverval die Connie en Nick plegen. Met een zwart siliconenmasker op staan ze al zwetend in een kleine bank. De dame achter de balie lijkt niet erg onder de indruk van het tweetal en al sloffend sprokkelt ze het gevraagde bedrag bij elkaar. Het is een scène die zowel onheilspellend als grappig is. De broers lijken goed weg te komen, totdat in de vluchtauto een verfbom ontploft. Connie weet te ontsnappen aan de politie, maar Nick beland in de cel. Wat volgt is een doldwaze achtbaan waarin Connie de ene rampzalige beslissing na de andere neemt. Gedurende de film trekken de gebroeders Safdie de kijker op magistrale wijze mee in het leven van Connie. Dit komt onder andere door het strakke, indringende camerawerk waardoor met name Connie voortdurend op de huid wordt gezeten. Daarnaast is de film een visueel hoog standje door het gebruik van hallucinerende neonkleren. Het geheel wordt afgemaakt met de pulserende elektronische soundtrack van de experimentele muzikant Oneohtrix Point Never.

Robert Pattinson wierf bekendheid dankzij zijn rol als vampier Edward Cullen in de Twilight-films. Een filmreeks waarvan de kwaliteit bij elke vervolgfilm steeds verder achteruit ging. Tussendoor en na deze filmreeks koos Pattinson voor wat meer alternatieve films, zoals Remember Me en Life. Rollen waarmee hij redelijk uit beeld raakte van het grote publiek, maar waarmee de acteur liet zien over behoorlijk wat acteerkwaliteiten te beschikken. We kunnen dan ook met recht zeggen dat Pattinson een ondergewaardeerde acteur is. Als Connie in Good Time zet Pattinson zijn beste rol tot nu toe neer. De acteur gaat helemaal op in zijn rol en met zijn harde, verwilderde uiterlijk is hij op sommige momenten bijna onherkenbaar. Pattinson krijgt sterk tegenspel van Benny Safdie, de helft van het regisseursduo, die de rol van zijn broer Nick speelt. Safdie weet op overtuigende wijze een jongeman neer te zetten met een verstandelijke beperking. Nick is iemand die zich slechts beperkt kan uitdrukken, maar Safdie weet hem toch van een emotionele gelaagdheid te voorzien. Naast Pattinson en Safdie zien we onder andere ook Jennifer Jason Leigh, als Connies vriendin Corey Ellman, en Barkhad Abdi, als beveiligingsmedewerker van een pretpark.

Extra’s: Naast de film staat er helaas niet veel bonusmateriaal op de Blu-ray release. Gelukkig maakt de making of dit meer dan goed.
• The Pure and the Damned: Making Of (18:15): Een blik achter de schermen met toelichting van Josh Safdie, Benny Safdie en Robert Pattinson.
• Film met Audiocommentaar (01:41:05): De optie om de film te bekijken met audiocommentaar van onder andere Josh Safdie, Benny Safdie en Robert Pattinson.
• Trailers (07:23): Te bekijken zijn de trailers van Good Time, The Neon Demon, Captain Fantastic en Love.

Good Time is dé verrassing van vorig jaar. Velen zullen het begin van de film wellicht niet heel origineel vinden. Een bankoverval met maskers en de daaropvolgende politieachtervolging, dit hebben we natuurlijk vaker gezien. De gebroeders Safdie laten echter direct een geweldige combinatie van geweld en humor zien. Iets dat we gedurende de gehele film terugzien. Wat volgt is een op hol geslagen trein die dendert van begin tot eind. Het geheel is stijlvol in beeld gebracht en wordt ondersteund door een geweldige soundtrack. Robert Pattinson zet zijn beste rol tot nu toe neer en krijgt sterk tegenspel van Bennie Safdie. We kunnen gerust stellen dat Good Time de grote doorbraak is van Josh en Bennie Safdie. Laten we hopen dat dit duo hun eigen pad blijft bewandelen, want dan zullen er vast en zeker nog vele pareltjes van hun hand volgen.

Met dank aan Cinéart Nederland voor het recensie-exemplaar.

24 januari, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5a625a8b9e3f7_selected-products" products="9200000086311481,9200000086311475" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer