Gotham – seizoen 2

Informatie

RegieDanny Cannon, Rob Bailey, Eagle Egilsson, TJ Scott, Bill Eagles, Kenneth Fink, Jeffrey Hunt, Louis Shaw Milito, Nick Copus, John Behring, Scott White, Oz Scott, John Stephens, Larysa Kondracki en Paul Edwards
Jaartal2016
Releasedatum12-10-2016
Speelduur968 minuten
DistributeurWarner Home Video
CastBen McKenzie, Donal Logue, David Mazouz, Zabryna Guevara, Sean Pertwee, Robin Lord Taylor, Erin Richards en Camren Bicondova

Na de gebeurtenissen uit het vorige seizoen wordt Jim Gordon ontslagen en neemt Harvey Bullock ontslag bij het politiekorps. Gordon schakelt de hulp in van een bedenkelijke connectie, misdaadbaas Cobblepot a.k.a. The Penguin, om commissaris Loeb te forceren Gordon weer in ere te herstellen als detective. Cobblepot heeft inmiddels de macht van de onderwereld overgenomen en probeert zijn positie op alle mogelijke manieren te versterken. Billionair Theo Galavan doet zich voor als de grote redder van de stad, maar smeedt ondertussen een plan met zijn zus Tabitha om een groep gevangenen uit Arkham Asylum te laten ontsnappen. De jonge Bruce Wayne begint steeds meer te weten te komen over het verleden van zijn familie.

Om maar direct met de deur in huis te vallen en eventuele hoge verwachtingen te temperen; het tweede seizoen van Gotham is een stuk minder dan het zeer vermakelijke eerste seizoen. De showrunners hebben er dit seizoen voor gekozen om maar zoveel mogelijk schurken in de serie te proppen. Het resultaat is dat er simpelweg niet genoeg aandacht aan de grote hoeveelheid karakters wordt gegeven en zij niet goed uitgewerkt zijn. Een aantal van hen passeren slechts voor korte tijd de revue, waarbij je je meermaals afvraagt waarom het dan überhaupt nodig was om ze te introduceren. Toch kan je het tweede seizoen niet als complete ramp bestempelen, omdat de serie aan de oppervlakte nog steeds een aantal zeer interessante karakters heeft die voldoende perspectief hebben voor toekomstige seizoenen.

Het seizoen begint zeker nog wel veelbelovend, met Jim Gordon die te maken krijgt met de hogere rangen van het politiekorps en de introductie van Gotham’s beste schurk tot nu toe, Jerome Valeska (Cameron Monaghan). Echter is er om de één of andere merkwaardige reden voor gekozen om Valeska alleen in het eerste deel van het seizoen te laten zien. Hierna verschuift alle aandacht naar een veel mindere schurk, Theo Galavan (James Frain), en een zeer saaie vertoning van fan favoriet Hugo Strange (BD Wong). Gelukkig is er nog steeds de aanwezigheid van populaire Gotham schurken The Penguin (Robin Lord Taylor) en The Riddler (Cory Michael Smith), al zijn ze dit seizoen wel iets meer naar de achtergrond verwezen in tegenstelling tot het voorgaande seizoen.

Buiten de Jerome Valeska verhaal zijn er nog een aantal plotlijnen die prima uitgewerkt zijn. Vooral de voornaamste protagonist van de serie, Jim Gordon, krijgt richting het eind van het seizoen enkele afleveringen waarin hij mag excelleren. Doorgaans zouden dergelijke verhaallijnen zich ontvouwen over een heel seizoen, maar Gotham heeft er ditmaal bewust voor gekozen om het wat compacter te houden, wat het tempo ten goede komt. Het grootste probleem van dit tweede seizoen ligt hem vooral in het ontbreken van zo’n beetje iedere vorm van karakterontwikkeling. De makers geven de enorm grote hoeveelheid aan nieuwe karakters amper de tijd om ons te verdiepen in de verhalen of hun achtergrond. In plaats daarvan springen ze liever van de ene naar de andere verhaallijn, met steeds een nieuwe schurk of zelfs een veelvoud daarvan.

Bedenker en producer Bruno Heller, die eerder naam maakte met de HBO hit Rome, heeft enkele interessante namen toegevoegd aan de cast. Michael Chiklis (The Shield) is een welkome toevoeging in de serie als Captain Nathaniel Barnes. Natalie Alyn Lind speelt het karakter Silver St. Cloud enis een aangename nieuwe love interest voor Bruce Wayne. Toch blijft het een vreemd gegeven dat Bruce Wayne/Batman in een serie met de titel Gotham eigenlijk alleen een bijrol heeft. Gotham is toch vooral de show van Ben McKenzie’s Jim Gordon en Donald Logue’s Harvey Bullock. Het is te hopen dat de makers in het nieuwe seizoen afwijken van de overkill met hoeveelheid schurken, maar de cliffhanger aan het eind van dit seizoen belooft weinig goeds.

Extra’s:
Gotham: 2015 Comic-Con Panel: (16:02) Een reeks met hoogtepunten van de San Diego Comic Con 2015 presentatie.
Gotham by Noir Light: (25:30) Een blik op de film noir cinematografie van Gotham en de historie van film noir in het algemeen, met commentaar van onder meer producer Bruno Heller en de rest van het team.
Alfred: Batman’s Greatest Ally: (20:25) Een interessante blik op het verleden van Alfred Pennyworth, met inbegrip van de comic versie.
Cold Hearted: The Tale of Victor Fries: (10:08) Het verhaal achter de man die bekend werd onder het synoniem ‘Mr. Freeze’.
Character Profiles: Een collectie met profielen van veel karakters uit het tweede seizoen.

Seizoen twee van Gotham is helaas een stuk minder dan het eerste seizoen. Serie bedenker Bruno Heller en zijn creatieve team hebben ditmaal te weinig aandacht besteedt aan de ontwikkeling van de kleurrijke karakters uit het Batman universum. Naast de reeds geïntroduceerde schurken uit het eerste seizoen, komen er dit seizoen nog een hele lading bij. Van de meest interessante, Jerome Valeska, wordt echter na enkele afleveringen alweer afstand gedaan om vervolgens de aandacht verleggen naar de veel minder overtuigende schurk Theo Galavan. Gotham heeft nog steeds voldoende potentie met een aantal sterke karakters, zoals hoofdrolspelers Gordon en Bullock, maar zou zich meer moeten richten op een specifieke schurk en minder op overbodige subplots. Seizoen twee is uiteindelijk niet helemaal waar je op hebt gehoopt na het vermakelijke eerste seizoen maar zal de doorgewinterde Gotham fans zeker kunnen bekoren.

Met dank aan Warner Home Video voor het recensie-exemplaar.

13 oktober, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer