Gotham – seizoen 4

Informatie

RegieDanny Cannon, Louis Shaw, Milito, Mark Tonderai, Kenneth Fink, Scott White, John Behring, Rob Bailey, Nathan Hope, Hanelle M. Culpepper, John Stephens, Annabelle K. Frost, Nick Copus, Ben McKenzie en Maja Vrvilo
Jaartal2017-2018
Releasedatum23-01-2019
Speelduur968 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastBen McKenzie, Donal Logue, David Mazouz, Morena Baccarin, Sean Pertwee, Robin Lord Taylor, Erin Richards, Camren Bicondova, Charlie Tahan en B.D. Wong

Bruce redt een stel van een paar misdadigers nadat zij mishandeld werden. Hij ontdekt dat de misdadigers over een vergunning voor wangedrag beschikken. Bruce verlaat de plek van de misdaad, zich niet realiserend dat hij in de gaten wordt gehouden door Ra’s al Ghul. Elders stort een groep schutters zich op een bruiloft, waar ze waardevolle spullen van de gasten confisqueren. Victor Zsasz arriveert en benadrukt dat zij niet over de vergunning van Penguin beschikken, een afspraak waarbij ze misdaden mogen plegen zolang ze de helft van de waarde aan hem afstaan. Ondertussen slaagt Cobblepot erin op de nieuw benoemde burgemeester Burke te overtuigen om akkoord te gaan met zijn licentiebond. Jim Gordon vreest dat Jonathan Crane nog in leven is en terug is in Gotham, wanneer hij Scarecrow’s handtekening aantreft na een reeks overvallen. Bruce verteld Alfred dat hij de intentie heeft om de criminele activiteiten van Cobblepot een halt toe te roepen. 

Na vier seizoenen is het voor iedereen wel duidelijk geworden dat DC’s Gotham geen serie is geweest die het moet hebben van een lange, trage en flink uitgediepte opbouw. Het vijfde seizoen zal de laatste seizoen en ‘slechts’ 12 afleveringen bevatten, waardoor het totaal op exact 100 episodes komt. In dit grote aantal afleveringen zijn ongelofelijk veel bekende (en onbekende) schurken de revue gepasseerd, waarvan velen alleen in hun gekostumeerde variant, zonder dat hun eigen karakter de kans kreeg om zich langzaam te ontpoppen tot hun alter ego. Ook werd ieder seizoen van de Batman prequel serie afgesloten met finale afleveringen die moeite hebben om alle losse eindjes aan elkaar vast te knopen, alleen al omdat er zoveel personages bij betrokken zijn in gelijktijdig lopende subplots. Dit vierde seizoen is desondanks zeer de moeite waard en de producenten hebben echt hun best gedaan om de bovengenoemde punten wat meer in te perken.

Er gebeurd nog steeds enorm veel in en rondom Gotham City, maar deze keer is het een stuk meer samenhangend. Bruno Heller, Danny Cannon en de rest van het productieteam hebben prima werk afgeleverd door de connectiviteit te stabiliseren en de verhaallijnen veel beter tot recht te laten komen. Gotham is nooit zo over-the-top geweest als de shows van die andere DC-lijn, maar heeft ook zo de nodige freak momenten gekend. Er zit een meer lineaire verhaallijn in de verschillende afleveringen, die uiteindelijk veel interessanter zijn voor de kijker omdat de betreffende karakters veel meer schermtijd krijgen om zich te ontwikkelen. Een goed voorbeeld hier van is Sofia Falcone (Crystal Reed), maar zo zijn er nog meer herkenbare schurken die centraal staan in meerdere afleveringen. Scarecrow (Charlie Tahan), Ra’s al Ghul (Alexander Siddig), Professor Pyg (Michael Cerveris) en Poison Ivy (Peyton List) zijn een aantal van deze karakters die erg goed uit de verf komen dit seizoen. Pyg is misschien wel de beste tegenstander sinds Jerome Valeska.

Daarover gesproken, acteur Cameron Monaghan keer terug in zijn rol als Jerome, en krijgt tevens een dubbelrol om ook diens tweelingbroer Jeremiah te spelen. Beide karakters veroorzaken één grote chaos in de tweede helft van het seizoen met ieder een opmerkelijk verschillende variant op de Joker. Aan de andere kant komt Bruce Wayne (David Mazouz) steeds dichter bij zijn lotsbestemming als The Dark Knight. De tienervariant van Batman zet zelfs al een (hilarisch) masker op en gaat als vigilante de straat op. Terwijl Bruce zijn gebruikelijke ups en downs doorloopt, houdt James Gordon (Ben McKenzie) de GCPD bekwaam in stand door te proberen om op het juiste pad van de wet te blijven. Toch is het nog steeds niet allemaal lof wat betreft Gotham omdat het nog steeds lijdt aan overbodige zijplots en een aantal vreemde narratieve keuzes. Feit blijft dat Gotham nog steeds een fijne serie is voor liefhebbers van DC televisieseries en haar enorme hoeveel karakters.

Extra’s: Naast de 22 afleveringen is er opnieuw het nodige aan bonusmateriaal toegevoegd aan de Blu-ray release.
• Solomon Grundy: Born on a Monday (09:53) De productiecrew bespreekt de transformatie van Butch naar zijn comic karakter Solomon Grundy.
• The Sirens Take Gotham: (12:57) Een blik op hoe Barbara, Tabitha en Selina gegroeid zijn in hun karakters in de loop van de seizoenen tot aan nu.
• The Best of DC TV’s Comic-Con Panels San Diego 2017: (58:16) Een leuke selectie met fragmenten uit de verschillende DC panels tijdens het Comic-Con event in 2017.
• Deleted Scenes: Een reeks verwijderde scenes uit diverse afleveringen.

Gotham – seizoen 4 is minstens zo vermakelijk als de voorgaande seizoenen, met betere ontwikkeling in personages en wat meer samenhang in de verschillende afleveringen. De vertelling van verhalen zijn nog steeds wat onbeholpen, met een nog altijd razend hoog tempo, maar de meer experimentele visie van dit seizoen maakt het wel een stuk meer interessant. Het vierde seizoen introduceert een aantal nieuwe schurken waaronder Sofia Falcone, professor Pyg en Jerome’s tweelingbroer Jeremiah. Allen een welkome toevoeging aan de gevestigde schurk orde met Penguin, Riddler en Barbara. De ontwikkeling van de jonge Bruce naar The Dark Knight begint serieuze vormen aan te nemen, waar James Gordon’s groei behoorlijk stil staat en hij zelfs één van de saaiste karakters van het seizoen is. Met het voorlaatste seizoen van Gotham, komt er langzamerhand een einde aan de prequel serie over Batman. Seizoen 4 is een stuk stabieler dan de vorige, met beter geschreven verhaallijnen en ontwikkelende karakters. 

Met dank aan Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

4 februari, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5c4eeb5e00d7a_selected-products" products="9200000101813744,9200000081663331,9200000079442947,9200000079442943" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer