Gotham – seizoen 5

Informatie

RegieDanny Cannon, Louis Shaw Milito, Rob Bailey, Nathan Hope, Mark Tonderai, Ben McKenzie, John Stephens, Kenneth Fink, Erin Richards en Carol Banker
Jaartal2019
Releasedatum26-02-2020
Speelduur528 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastBen McKenzie, Donal Logue, David Mazouz, Morena Baccarin, Sean Pertwee, Robin Lord Taylor, Erin Richards, Camren Bicondova en Cory Michael Smith

Vanwege de gebombardeerde bruggen heeft de regering van Gotham de stad als verboden terrein verklaard voor het vasteland, waardoor criminelen de volledige controle over gemeenten en buurten kunnen overnemen. Commissaris Gordon en de overgebleven GCPD-officieren nemen vluchtelingen op in het politiedistrict vanwege hun veiligheid, terwijl Bruce en Gordon samenwerken om de stad van criminaliteit te bevrijden. Scarecrow en zijn volgelingen stelen het grootste deel van het voedsel en de medicijnen van de GCPD, waardoor Bruce gedwongen wordt om Wayne Enterprises illegaal voorraden naar de stad te laten vliegen. Cobblepot probeert tevergeefs de voorraden te stelen, wat resulteert in een vuurgevecht met Tabitha, die op wraak uit is na de dood van Butch. Ondertussen lijdt Nygma aan geheugen black-outs en wordt wakker op verschillende locaties. Selina wordt geopereerd om te voorkomen dat haar wervelkolom breekt, maar blijft verlamd. Met Gotham op de rand van totale afgrond, blijven alleen Jim Gordon, Bruce Wayne en nog enkele helden over om te stad te heroveren. Zij zullen tot het uiterste moeten gaan om orde te herstellen, anders zal Gotham voor altijd in puin liggen.

Kort na de laatste Batman-film van Christopher Nolan, “The Dark Knight Rises”, maakt de tv-studio van Fox bekend dat het was begonnen met de opnames van een prequel (voorloop) serie over Batman, bedacht door Bruno Heller (The Mentalist). Het uitgangspunt was in eerste instantie dat de focus alleen zou liggen op de beginjaren van James Gordon, maar dit werd vervolgens verlengd met het Bruce Wayne personage en verschillende oorsprongsverhalen van bekende Batman-schurken. Ondanks hoge kijkcijfers was er in het begin veel kritiek door de fans van Batman, en dan vooral over de uitwerking van Gotham. Oorsprongsverhalen van zowel de helden als schurken werden op creatieve eigen wijze verteld. Maar het is vooral ook belangrijk geweest voor de show om een en ander fris te houden, immers zou het wederom hervertellen van de oorsprong van Batman ook niet bijzonder origineel zijn geweest.

Dit vijfde en laatste seizoen van Gotham telt slechts 12 afleveringen, in tegenstelling tot de gebruikelijke 22. De inspiratie voor dit seizoen werd gehaald uit de stripboeken “No Man’s Land” uit 1999 en “Zero Year” uit 2013. Het seizoen gaat direct verder na de gebeurtenissen uit seizoen 5, waarbij Jeremiah Valeska (Cameron Monaghan) de bruggen opblies die leidden naar Gotham City. Hierdoor werd de stad geïsoleerd van de buitenwereld, waarna de superschurken diverse stadsdelen van de metropool voor zichzelf opeiste. Met dat uitgangspunt was de verwachting dat zowel Mr. Freeze, Firefly en Scarecrow een groot aandeel te pakken hadden, maar alleen laatstgenoemde bleef hangen. In plaats daarvan kregen we een stel nieuwe bendes voorgeschoteld zoals de Undead, Low Boyz en Street Demonz. Tussendoor is er gelukkig nog altijd ruimte voor de gebruikelijke dreigingen van Penguin (Robin Lord Taylor) en Riddler (Cory Michael Smith).

Gotham blijft één van de betere series uit de DC stal. Kijkend naar de ontwikkelingen van Jim Gordon (Ben McKenzie) en Bruce Wayne (David Mazouz) die proberen orde te schepper in een steeds krankzinniger wordende stad, is een genot voor iedereen die ‘The Dark Knight’ een warm hart toedraagt. Een van de hoogtepunten van de show blijft nog altijd Valeska (Jerome/Jeremiah), de man die langzaam in Joker verandert. Monaghan heeft het op wonderbaarlijke wijze toch maar voor elkaar gekregen om de aartsvijand van Batman vakkundig te spelen in een tv-serie. De makers gaven tevens een nieuwe draai aan het noodlottige chemische bad van de Joker. Het uiterlijk van Joker zal menig wenkbrauw hebben doen fronzen. Zijn eerdere look paste namelijk beter bij Joker dan het Frankenstein uiterlijk die hij nu meegekregen heeft. Tot slot wordt de schurk uit “The Dark Knight Rises, Bane (Shane West), ook nog geïntroduceerd in dit vijfde seizoen, waarbij het vooral jammer is dat men iets te veel overeenkomsten met de film heeft gemaakt.

Extra’s: Naast de 12 afleveringen is er opnieuw het nodige aan bonusmateriaal toegevoegd aan de Blu-ray release.
· Villains: Modes of Persuasion (36:28) Een uitgebreide blik op de enorme hoeveelheid slechteriken uit de serie.
· Best Moments at 2018 NY Comic Con (20:35) Een aantal hoogtepunten van het jaarlijkse Comic Con evenement, ter promotie van dit laatste seizoen.
· A Modern Mythology (15:31) De cast en crew van Gotham bespreken de ontwikkeling van de serie
· Gotham’s Last Stand (01:14) Een extreem korte en tamelijk overbodige extra feature.
· Unaired Scenes (05:58) Een vijftal verwijderde scenes uit vier afleveringen.

Gotham – Seizoen 5 is een waardige afsluiter van een vermakelijke serie over de beginjaren van ’s werelds bekendste superheld, of eigenlijk vooral zijn alter ego Bruce Wayne. De serie werd in de eerste plaats eigenlijk gemaakt voor Jim Gordon, waarbij hij zich langzamerhand zou ontwikkelen tot de commissaris zoals we deze allemaal kennen. Naarmate de show en seizoenen zich vorderden, werd er steeds meer focus gelegd op Bruce en ook vooral de enorme hoeveelheid aan bekende Batman villains. Een kwaal waar veel langlopende en gelijksoortige series last van hebben, is dat de seizoenen te veel afleveringen bevatten waardoor de afleveringen opgevuld worden met oninteressante subplotjes. Gotham heeft daar ook ieder jaar onder te lijden gehad. Dit slotseizoen werd er gekozen voor 12 afleveringen en dat pakte meteen goed uit in de vorm van tempo en voortgang. Gotham is altijd een amusante serie geweest voor DC en Batman fans en seizoen 5 is exact wat je ervan kon verwachten.

Met dank aan Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

12 maart, 2020

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5e57c12dbc01f_selected-products" products="9200000125650450,9200000125650452,9200000103579623,9200000101813744,9200000081663331" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer