Gotti

Informatie

RegieKevin Connolly
Jaartal2018
Releasedatum27-07-2018
Speelduur110 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastJohn Travolta, Kelly Preston, Stacy Keach, Spencer Lofranco, Pruitt Taylor Vince en William DeMeo

We zien de relatie tussen vader, die leefde volgende maffiacode, en zijn zoon, die was voorbestemd om zijn vader op te volgen als hoofd van de Gambino maffiafamilie. Gotti maakte snel carrière binnen de misdaadfamilie, een van de vijf New Yorkse maffiaorganisaties, en werd na bewezen diensten aan de familie en zichzelf, waaronder de liquidatie van de hoogste baas, zelf de nieuwe baas. In zijn tijd groeide de Gambino familie uit tot de grootste en machtigste misdaadorganisatie van het land. Bekend als de ”Dapper Don” maakte John’s flamboyante en uitgesproken persoonlijkheid hem tot een van de meeste bekende gangsters van de 20e eeuw. Hij overleed in 2002 aan de gevolgen van kanker terwijl hij een levenslange gevangenisstraf uitzat.

Gotti is zo’n film die flinke tijd bleef hangen in de pre-productionele fase en daarin de nodige veranderingen ondervond. Zo werden reeds in september 2010 de rechten voor de film over het bewogen leven van Gotti jr. binnengehengeld door Fiore Films. Dit nieuws werd snel opgevolgd door het bericht dat Barry Levinson de regie op zich zou nemen, waarna in een latere fase ook Nick Cassavetes en Joe Johnston werden genoemd als regisseur. Hetzelfde kan gezegd worden voor de casting. Zo waren in een eerdere fase Al Pacino, Lindsay Lohan en Ben Foster gecast en was zelfs Joe Pesci zover gekregen om uit zijn pensioenslaap te komen. Dit plan was zo vergevorderd dat hij zelfs al vijftien kilogram was aangekomen om goed voor de dag te kunnen komen als Angelo Ruggiero. Het liep allemaal anders. Het mes ging in zijn salaris en de zaak ging naar de rechtbank. Het project leek een voortijdige dood te sterven en leek te blijven hangen in de beruchte development hell.

Het duurde uiteindelijk maar liefst vijf jaar voordat Kevin Connolly zich mocht ontfermen over de film. Bijna weer een jaar later werd bekend gemaakt dat John Travolta de rol van John Gotti op zich zou gaan nemen, vergezeld door zijn vrouw Kelly Preston, die in de huid zou kruipen van Victoria Gotti. Het echtpaar was vaker samen te zien, waarvan bij menigeen vooral het debacle Battlefield Earth zal zijn bijgebleven. Ondanks dat het idee om samen op te treden als voornaamste castleden niet zo goed uitpakt wordt het nergens zo erg als die beruchte film van weleer, maar echt heel veel beter wordt het helaas ook niet. Dit is deels te danken aan het optreden van Travolta. Door zijn vaste abonnement bij de plastisch chirurg is de man een karikatuur geworden van zichzelf en maakt hij zichzelf daarnaast soms bijkans belachelijk door zijn geschmier en dik aangezette acteerwerk.

Toch zou het te makkelijk zijn om de schuld enkel en alleen bij Travolta te leggen. Nergens krijg je namelijk het gevoel dat er zo lang aan de film is gewerkt. Ook gaat er maar weinig dreiging uit van de filmversie van het hoofd van Gambino maffiafamilie uit New York. De trailer deed nog de nodige actie en bikkelharde scènes vermoeden, maar wie hoopt op meer hiervan komt bedrogen uit. Dat de film niet gescreend werd was overigens al een vaag voorteken. De vernietigende 0% op beoordelingssite Rotten Tomatoes zorgde ervoor dat de film zelfs in Nederland het nieuws haalde, maar dan natuurlijk niet op de manier die wenselijk is. Als zo vaak is ook deze 0% score zwaar overtrokken, al is Gotti gewoonweg geen goede film. Zo is er van spanning bijna geen sprake, is de film bij tijd en wijlen eerder saai, en zijn de dialogen en het verhaal an sich slecht geschreven.

Extra’s: Naast de film zijn er geen extra’s op de Blu-ray disc terug te vinden. Op zich niet zo opmerkelijk, aangezien de film genadeloos werd afgeserveerd.

Gotti is een matige film die geen eer doet aan de bikkelharde reputatie van een van de machtigste maffiabazen die ooit geleefd heeft. Dit is deels te danken aan het optreden van John Travolta, die qua uitstraling gewoonweg tekort schiet. Dit komt niet alleen door het overdadige werk van de plastische chirurg, maar ook doordat Travolta veel te sympathiek oogt om door te kunnen gaan als “Dapper Don”. Toch is het falen van de film voornamelijk te danken aan slecht schrijfwerk, waardoor de film op geen enkele wijze eer doet aan het levensverhaal van Gotti. Wat dat betreft is er veel potentie wat onbenut blijft. Wie toch graag een geslaagde film van John Gotti wil zien, kan zich beter richten op de gelijknamige film uit 1996 met een charismatische Armand Assante in de titelrol.

Met dank aan Dutch FilmWorks voor het recensie-exemplaar.

26 juli, 2018

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5b51b022d40ef_selected-products" products="9200000086596401,9200000086596399" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer