Green Book

Informatie

RegiePeter Farrelly
Jaartal2018
Releasedatum29-05-2019
Speelduur129 minuten
DistributeurWW Entertainment
CastViggo Mortensen, Mahershala Ali, Linda Cardellini, Dimitar Marinov, Mike Hatton, Iqbal Theba, Sebastian Maniscalco, P.J. Byrne & Tom Virtue

Eind jaren ’60, Tony ‘Lip’ Vallonga moet noodgedwongen op zoek naar ander werk als de nachtclub waar hij werkzaam is als uitsmijter tijdelijk zijn deuren moet sluiten. Via één van zijn contacten mag hij op sollicitatie komen bij Don Shirley, een Afro-Amerikaanse pianist die voor een acht weken durende tour in het zuiden van Amerika op zoek is naar een chauffeur. Bij gebrek aan een betere optie neemt Tony de baan aan, maar een gemakkelijke reis zal het absoluut niet gaan worden. Tony en Don worden geconfronteerd met racisme en andere gevaren, maar tegen deze achtergrond leren ze niet alleen elkaar steeds beter kennen, maar vooral ook zichzelf.

Wordt het A Star is Born van Bradley Cooper? Of toch de zeer goed scorende muzikale biopic Bohemian Rhapsody? Of wordt Roma de eerste titel van Netflix die het gaat schoppen tot beste film van het jaar bij de Academy Awards van 2019? Volgens de critici leek het haast zeker dat één van die drie titels de hoofdprijs mee naar huis mocht nemen, maar het Oscar-comité besloot anders. Het was het veel kleinschaligere Green Book van regisseur Peter Farrelly dat er die avond met de belangrijkste prijs vandoor ging en de grootste kanshebbers het nakijken gaf. Maar verdient Green Book ook echt de titel van beste film van het jaar en daarmee alle opgestreken eer?

Als je de synopsis hierboven leest, dan bekruipt je namelijk hoogstwaarschijnlijk het gevoel dat het verhaal niet het meest originele format als uitgangspunt heeft. Dat de mannen tijdens de reis naar elkaar toe zullen groeien en elkaar meermaals een spiegel voor zullen houden mag dan ook eigenlijk geen spoiler genoemd worden. Het klopt dan ook, maar dat is dan ook niet de belangrijkste troef die het fantastische Green Book in huis heeft. De film gebruikt deze simpele basis namelijk om een paar zware onderwerpen op luchtige wijze aan de kaak te stellen, uitgevoerd door twee fantastische acteurs op de toppen van hun kunnen.

In de hoofdrollen vinden we de oude vedette Viggo Mortensen die natuurlijk wereldberoemd werd met zijn rol van Aragon in de Lord of the Rings-films, maar daarna liet zien dat hij over veel maar acteertalent leek te beschikken. De geboren Amerikaan draait er zijn hand dan ook duidelijk niet voor om, om op zeer overtuigende wijze een echte Italiaan te spelen die is opgegroeid in de Bronx. Het had makkelijk een typetje kunnen worden, maar in de handen van Mortensen is dat uiteraard niet het geval en geloof je vanaf de eerste minuut als zijn aanwezigheid het scherm vult dat je te maken hebt met een echte Italiaan. En dat is heerlijk om naar te kijken.

Mahershala Ali, zijn tegenspeler, doet er trouwens niet voor onder met zijn rol van pianist Don Shirley. Met deze rol wist hij zich zelfs te verzekeren van zijn tweede Academy Award. Aan talent geen gebrek dus, al helpt het vooral ook sterke chemie tussen de twee. Beiden spelen een personage die in werkelijkheid niet verder van elkaar af hadden kunnen staan, maar nu acht weken lang bij elkaar op de lip zullen zitten. Het levert een reis op met een lach en een traan, acceptatie, racisme, nieuwe vriendschappen en vooroordelen. Maar vooral een film met een gouden hart dat van Green Book terecht één van de beste films van 2019 maakt.

Extra’s: Vaak krijgen wat kleinere titels als Green Book geen bonusmateriaal. Wellicht heeft het succes van de film ervoor gezorgd dat er toch een paar features te vinden zijn op de fraaie Blu-ray release.
• Virtuoso Performances (04:10) Een korte blik op de hoofdrolspelers en de rollen die ze vertolken.
• An Unforgettable Friendship (05:09) Een diepere blik op het ware verhaal achter de film. Er wordt gekeken naar de rol die muziek speelt, hoe karakters zich ontwikkelen en er vindt een interview plaats met de zoon van Tony Lip.
• Going beyond the Green Book (04:20) Een blik op het bekende “Green Book” waar de film zijn titel aan ontleend. Het groene boekje was een gids voor het zuiden van Amerika waar Afro-Amerikaanse mensen wel welkom waren.

Green Book is een hartverwarmende roadtrip van twee personen die niet verder van elkaar af hadden kunnen staan, maar steeds dichter naar elkaar toe groeien. Dat klinkt misschien wat cliché, maar regisseur Peter Farrelly weet er een zeer fijne draai aan te geven. Niet in de laatste plaats te danken aan de weergaloze hoofdrollen van acteerkanonnen Viggo Mortensen en Mahershala Ali wiens chemie met elkaar een genot is om naar te kijken. Green Book ontroert, vermaakt, daagt uit, maar is vooral een fantastische film die volledig terecht werd bekroond tot Beste film van het jaar bij de Academy Awards.

21 juni, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5d069029d18b5_selected-products" products="9200000105221180,9200000107161847,9200000063421766,1002004011332504,9200000072809495,9200000072809506" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer