Green Book

Informatie

RegiePeter Farrelly
Jaartal2018
Releasedatum31-01-2019
Speelduur130 minuten
DistributeurEntertainment One Benelux
CastViggo Mortensen, Mahershala Ali, Linda Cardellini, Dimitar Marinov, Mike Hatton, Iqbal Theba, Sebastian Maniscalco, P.J. Byrne en Tom Virtue

Frank ´Tony Lip´ Vallelonga is een uitsmijter die op zoek moet naar een nieuwe baan als de nachtclub waar hij werkt wordt gesloten voor renovaties. Via zijn contacten wordt hij uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek bij ´Doc´ Don Shirley, een Afro-Amerikaanse concertpianist die op zoek is naar een chauffeur tijdens zijn acht weken durende tournee door het zuiden van de Verenigde Staten. Don besluit om Tony aan te nemen op basis van zijn referenties. Via het platenlabel van Don krijgt Tony een exemplaar van het Groene Boek, een gids om motels, restaurants en tankstations te vinden die Afro-Amerikanen bedienen. Tony en Don botsen aanvankelijk en tijdens hun reis worden ze geconfronteerd met gevaar en racisme. Aan de andere kant verwelkomen ze onverwachte menselijkheden en ontstaat er langzaam maar zeker een bijzondere vriendschap.

Green Book speelt zich voor het grootste gedeelte af in het diepe zuiden van de Verenigde Staten in de jaren zestig, waarbij een tournee van een Afro-Amerikaans pianist en zijn Italiaans-Amerikaanse chauffeur centraal staat. Het script is mede geschreven door Nick Vallelonga, de zoon van Tony Lip, die het verhaal baseerde op gesprekken met zijn vader Shirley en de brieven die zijn ouders schreven. De titel is ontleend aan The Negro Automobilist Green Book, een reisgids voor de Afro-Amerikaanse reiziger uit de vorige eeuw. Het moge duidelijk zijn dat met dit gezelschap direct een tijdsbeeld wordt geschetst waarin grote veranderingen plaatsvonden in onze samenleving. Maar ondanks deze achtergrond is Green Book ook vooral een film over een bijzondere vriendschap.

Dat gezegd hebbende zijn er wat geluiden, afkomstig van de familie van Shirley, dat juist deze vriendschap flink wat geromantiseerd is en ook de vervreemding van Shirley van zijn familie flink uitvergroot is. Het doet echter niets af aan het verhaal en staat een prachtige film niet in de weg. Het is de verdienste van regisseur Peter Farrelly dat hierbij de juiste balans wordt gevonden tussen drama en komedie, zonder te hameren op een politiek statement of door te slaan in flauwigheden. Dat laatste is overigens een opmerking omdat het dezelfde regisseur betreft die in de jaren negentig, samen met zijn broer Bobby, carrière maakte met films als Dumb and Dumber. Je zou het niet zeggen als je Green Book aanschouwt.

Ondanks het verhaal en de sterke regie van Farrelly is Green Book toch ook vooral de film waarin twee uitmuntende acteurs elkaar tot grote hoogte stuwen. Het is dan ook niet minder dan terecht dat Viggo Mortensen en Mahershala Ali beide genomineerd zijn voor een Oscar. De chemie tussen de twee is onmiskenbaar en zorgt ervoor dat eigenlijk alle factoren kloppen. Enige puntje hierbij dat er wel een zekere voorspelbaarheid schuilt in de film. Zoals we echter vaker zien, gaat het niet om de eindbestemming maar de reis die hiertoe leidt. Zo zien we hoe muziek een universele taal is die mensen verbindt en dat je ook een punt kan maken zonder er direct op los te slaan. We zien een wereld waarin de leefomgeving van een blanke waarschijnlijk zwarter is dan de wereld van de zwarte man zelf. Een wereld waarin je kan optreden voor de rijkste mensen in de mooiste zalen, maar je uiteindelijk toch tegen een muur aan blijft lopen om de simpelste dingen als een maaltijd.

Green Book is een prachtige film met een groot hart die vol zit met levenslessen die vandaag de dag nog even actueel zijn als in de jaren zestig waarin de film zich afspeelt. De interactie tussen Mortensen en Ali maakt de film, die ondanks dat er soms zware thema’s worden aangesneden ook vooral een film is waarbij heel veel te lachen valt. Het laatste zal deels ook te danken zijn aan de sterke regie van Farrelly, die meeschreef aan het script. In grote lijnen is de film te vergelijken met de Franse succesfilm Intouchables en je kan gerust stellen dat Hollywood er in het vervolg beter aan doet om de grote lijnen van een film te nemen en af te zetten tegen hun eigen geschiedenis, zoals hier (waarschijnlijk onbedoeld) gebeurd, in plaats van een gemakzuchtige remake (zoals helaas ook is gebeurd). Green Book won eerder dit jaar reeds drie Golden Globes en is genomineerd voor vijf Oscars. Het zou ons niets verbazen als hiervan er één of meerdere verzilverd zullen gaan worden. Vast staat dat Green Book nu al één van de beste films van het jaar is.

29 januari, 2019

Beoordeling

Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5c4c0e1885ca9_selected-products" products="9200000103166201" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer