Greenland

Informatie

RegieRic Roman Waugh
Jaartal2020
Releasedatum14-04-2021
Speelduur117 minuten
DistributeurThe Searchers
CastGerard Butler, Morena Baccarin, Roger Dale Floyd en Scott Glenn

Wetenschappers ontdekken dat fragmenten van komeet die rakelings langs de aarde scheert zullen resulteren in een wereldwijde catastrofe die de mensheid dreigt te vernietigen. Terwijl de wereld zich voorbereidt op het ondenkbare, krijgt John Garty een presidentiële noodoproep. Samen met zijn vrouw Allison en zoon Nathan is hij geselecteerd voor een verblijf in een geheime militaire bunker in Groenland. Het gaat mis als het gezin elkaar kwijtraakt in de chaos, wanneer John teruggaat naar de auto om de insuline van zijn zoon te halen. Terwijl de klok genadeloos tikt en de maatschappij verder vervalt in chaos moet hij alles uit de kast halen om zijn gezin te herenigen en samen in Groenland te belanden.

Greenland is zo’n film die er in eerste instantie heel anders uit zou gaan zien. De Zuid-Afrikaans Neill Blomkamp zou namelijk de regie op zich nemen en Chris ‘Captain America’ Evans de hoofdrol. Het liep anders, want in februari 2019 volgde niet alleen hun beider afmelding, maar werd ook Ric Roman Waugh aangekondigd als regisseur, met Gerard Butler als hoofdrolspeler. Het is in korte tijd de tweede samenwerking tussen Waugh en Butler, nadat zij eerder samenwerkten aan Angel Has Fallen. En het bevalt blijkbaar, want niet alleen zijn het zeer verdienstelijke films (ondanks een voor Hollywood begrippen beperkt budget), met een nieuw vervolg op de Has Fallen-reeks staat een derde samenwerking reeds in de steigers.

Greenland is een van de films die meermaals vertraging opliep door de uitbraak van de Corona-pandemie. Men bleef schuiven en het resulteerde erin dat België de eerste release kreeg en men uiteindelijk besloot om in de Verenigde Staten de bioscopen maar helemaal over te slaan. In plaats daarvan werden de rechten verkocht en was de film te zien op streamingsdiensten als HBO Max en Amazon Prima. Het is natuurlijk niet helemaal hoe je een rampenfilm wil bewonderen, maar in deze barre tijden is het wel de manier om uit de kosten te geraken. Maar waar dit voor sommige films goed uitkomt, puur omdat de kwaliteit niet toereikend genoeg is, is Greenland helemaal zo slecht nog niet. Vernieuwend is het allemaal niet, maar de film heeft een fijne focus op het drama in plaats van zich te verliezen in dure special effects.

Die special effects zijn soms helaas twijfelachtig, en daarmee maakt een film die als rampenfilm gepresenteerd wordt niet een al te goede beurt. Gelukkig hoef je van Greenland geen Armageddon-achtig spektakel te verwachten. De film richt zich vooral op een gebroken gezin, dat alles in het werkt stelt om weer herenigd te worden. Zoals gezegd, dat hebben we al veel vaker gezien en van Greenland hoef je dan ook niks nieuws te verwachten. Toch heeft Butler de uitstraling die nodig is voor een drijvende kracht achter een dergelijke film en doet ook de beeldschone Morena Baccarin een duit in het het zakje. Samen weten zij de film naar een ruime voldoende toe te tillen, waarmee de film zonder meer goed is voor weer eens een lekkere ouderwetse rampenfilm.

Extra’s: Naast de film is er geen bonusmateriaal aan deze release toegevoegd.

Greenland is weliswaar weinig vernieuwend, maar scoort door haar goede cast verrassend goed op dramatisch vlak. Zoals onder andere de Has Fallen-films ons al meermaals hebben laten zien maakt Gerard Butler films die hun weg wel vinden naar een bepaalde doelgroep. Het is allemaal niet nieuws onder de zon, maar als moderne actieheld is hij overtuigend. En die uitwerking mist ook hier niet. En dus leef je als kijker mee als hij vecht voor zijn gezin. Realistisch is het niet altijd, maar het tempo zit er lekker in en dat maakt Greenland tot zo’n film die gewoon lekker wegkijkt. En wat mag je meer verwachten van een film met een relatie klein budget van 35 miljoen dollar? Echt lang bijblijven zal het allemaal niet, maar liefhebbers van een ouderwetse rampenfilm in de stijl van Deep Impact zullen zich ongetwijfeld goed kunnen vermaken met de film.

Met dank aan The Searchers i.s.m. Remain In Light voor het recensie-exemplaar.

16 april, 2021

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer