Greenland

Informatie

RegieRic Roman Waugh
Jaartal2020
Releasedatum13-11-2020
Speelduur119 minuten
DistributeurAmazon Prime Video
CastGerard Butler, Morena Baccarin, Roger Dale Floyd, Scott Glenn, Randal Gonzales, Hope Davis & David Denman

Het huwelijk van John en Allison is in zwaar weer terechtgekomen. Ze proberen samen een manier te vinden om voor hun 7-jarige zoontje Nathan te zorgen, maar dat valt hen beiden zwaar. Helemaal nu de wereld vooral lijkt stil te staan bij de asteroïde Clarke die op het punt staat om vlak langs de aarde te schieten. Een buurt-barbecue moet even voor de broodnodige afleiding zorgen, maar dan krijgt John tijdens het doen van de boodschappen een presidentiële boodschap binnen op zijn mobiel. Hij moet zich binnen een paar uur melden op het vliegveld met zijn gezin omdat hij geselecteerd is voor een evacuatievlucht. In eerste instantie begrijpt John niet wat hij met het bericht moet doen, maar als de eerste delen van de asteroïde op aarde inslaan is de boodschap kraakhelder. De asteroïde staat namelijk op het punt om de aarde te raken en al het leven op onze planeet te vernietigen. John moet er alles aan doen om de vlucht naar een ondergrondse bunker op een geheime locatie te halen om zo de ramp van totale vernietiging te kunnen overleven. Maar als al snel uitlekt waar deze bunkers zich bevinden en hoe men er kan komen, lijkt die reis nog meer onmogelijk dan John van te voren had gedacht.

Het had de grote zomerblockbuster moeten worden in een tijd waarin de ene na de andere filmstudio zijn grote titels voor onbepaalde tijd uitstelde door het coronavirus. Toch werd uiteindelijk ook de release van Greenland van de filmkalender afgehaald en was het wachten op het moment dat de rampenfilm met Gerard Butler in de hoofdrol te zien zou zijn op streamingdienst Amazon Prime. Toch had de film van regisseur Ric Roman Waugh, die al eerder met Butler samenwerkte voor Angel had Fallen, potentie genoeg om goede zaken te doen in een tijd waarin er weinig concurrentie te bespeuren valt in de bioscoopzalen. Greenland is wat dat betreft precies het type film dat goed tot zijn recht komt op het witte doek. Helaas voor de film, en voor ons, moeten we het doen met onze eigen home entertainment set.

Greenland is de zoveelste rampenfilm waarbij het lot van de aarde op het spel staat. Dit keer echter geen film over heldhaftige olieborders die er alles aan doen om onze aarde te redden zoals in Armageddon uit 1998, maar juist meer het menselijke aspect waarin we accepteren dat onze aarde er binnen 48 uur niet meer zal zijn. Voor het grootste deel van de bevolking althans, aangezien sommige mensen door de overheid zijn geselecteerd om te kunnen overleven in ondergrondse bunkers. Juist, precies zoals in de film Deep Impact uit 1998, de grote concurrent omtrent hetzelfde onderwerp van het eerder genoemde Armageddon. Greenland kent daarmee weinig originaliteit, maar weet, door de enigszins realistische aanpak, toch nog een soort van verrassend uit de hoek te komen.

In Greenland is er dus geen ruimte voor helden die onze aarde proberen te redden, maar voor de gewone man die er alles aandoet om zijn gezin naar veiligere oorden te brengen. Een taak die rust op de schouders van acteur Gerard Butler die dit keer wat minder actievol te werk hoeft te gaan. Hij is dit keer tenslotte niet meer dan een architect wiens huwelijk gelukkigere tijden heeft gekend. Het perspectief van waaruit de film handelt blijkt een goede invalshoek om de rampspoed die op handen is iets menselijks mee te geven. We zien hoe de wereld reageert op haar naderende einde, al is het nou juist ook daar waar de schoen een beetje wringt voor Greenland. Erg chaotisch lijkt het niet te worden allemaal namelijk. Het blijft allemaal nog redelijk beschaafd. Ook bij de vliegvelden waarvan de vluchten naar Groenland vertrekken, waar de veilige bunkers zich bevinden, blijft het allemaal nog binnen de perken. Dat terwijl je toch zou verwachten dat juist daar de meeste chaos zou moeten ontstaan met duizenden mensen die vluchten voor hun leven.

Wat ook niet helpt in het voordeel van de film is de toevalligheden die de kijker voorgeschoteld krijgt in de krappe twee uur dat de rampenfilm duurt. Om nog maar te zwijgen over zaken als onbeperkt benzine, alternatieve routes waar niemand aan denkt of stukken asteroïde die precies daar landen waar je er als held zelf geen last van hebt. Het is een smetje dat te vaak opduikt om Greenland boven het maaiveld van rampenfilms uit te laten steken. Een smetje dat vooral te danken is aan het gebrek aan menselijk realisme waarmee de film nou juist zo voortvarend de startblokken mee uitging, maar gaandeweg de film steeds verder wordt losgelaten. Greenland weet te vermaken, maar is voor een actiefilm niet actievol genoeg en kent voor een dramafilm daarentegen weer te weinig drama.

Greenland probeert als rampenfilm de meer menselijke kant te belichten, maar weet dat helaas maar kort vol te houden. Al snel duiken de nodige toevalligheden op tijdens de reis die Gerard Butler en zijn gezin moeten ondernemen om een veilige plek te kunnen vinden wanneer een asteroïde een einde dreigt te maken aan ons bestaan. Daar valt in het begin nog best overheen te stappen, maar naarmate het verhaal vordert begint het toch een beetje te wringen. Greenland is op zich geen verkeerde film, maar maakt helaas geen definitieve keuze in wat het precies wil zijn. Voor een actiefilm kent de film te weinig bevredigende actie en voor een dramafilm is het allemaal weer juist net te oppervlakkig.

17 november, 2020

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer