Groundhog Day 4K

Informatie

RegieHarold Ramis
Jaartal1993
Releasedatum14-02-2018
Speelduur101 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastBill Murray, Andie MacDowell, Chris Elliott, Stephen Tobolowsky, Brain Dowle-Murray, Angela Paton, Rich Ducommun en Rick Overton

Weerman Phil Connors reist samen met zijn producent Rita en cameraman Larry af naar Punxsutawney, Pennsylvania. Hij brengt van daar verslag van de festiviteiten rondom Groundhog Day, een jaarlijst feest op 2 februari in delen van Noord-Amerika waarop een bosmarmot voorspelt hoelang de winter nog zal aanhouden. Phil heeft er weinig zin in en steekt zijn mening over het kleine stadje en zijn inwoners niet onder stoelen of banken. De volgende dag wordt Phil gewekt met I’ve Got You Baby op de radio, waarop hij een nogal ongeïnspireerd verslag draait en het liefst zo snel mogelijk richting huis gaat. Als het team die avond naar huis wil blijkt er echter een gigantische sneeuwstorm op komst en wordt het drietal gedwongen in het dorpje te blijven. De volgende dag ontwaakt Phil opnieuw in de bed and breakfast, met opnieuw I’ve Got You Babe op de radio en al snel hoort hij exact dezelfde grappen als de dag ervoor. Vanaf dat moment is het elke dag Groundhog Day voor Phil.

Een verhaal waarbij de hoofdpersoon gevangen raakt in een tijdlus, waaruit ontsnappen enkel mogelijk is na het verzamelen van kennis aan de hand van het doorlopen van meerdere fases is een populair onderwerp bij films. Een van de bekendste, en meest geslaagde, voorbeelden is Groundhog Day. De film herenigt Harold Ramis, hier als regisseur, en Bill Murray, die al diverse keren hadden samengewerkt met de twee Ghostbusters-films wellicht wel als bekendste voorbeeld. Ondanks dat de film behoorlijk succesvol was deed deze de relatie tussen de twee geen goed. Zo hadden de twee een behoorlijk afwijkende visie van elkaar en was Murray een ramp om mee te werken op de set; hij kwam zelden op tijd, had driftbuien en stelde meermaals de keuzes van Ramis ter discussie. Het resulteerde erin dat de twee elkaar eenentwintig niet spraken en pas op het sterfbed van Ramis weer tot elkaar kwamen.

Ironisch genoeg waren het juist de conflicten tussen die twee die ervoor zorgden dat de filmwereld een origineel verhaal kreeg voorgeschoteld. Het succes nam het conflict niet weg, maar Groundhog Day is ook vandaag de dag nog steeds een ware traktatie voor de filmliefhebber. Dat de film een kleine twee weken na Groundhog Day op 4K in de schappen ligt is dan weer een wat vreemde keus. Het is eigenlijk de enige kritiek die je op deze release kan hebben. Zo is de 4K-scan van de op film opgenomen film werkelijk prachtig en overal scherp en kraakhelder. Wat dat betreft is de release dus zeker een stap vooruit op de Blu-ray release, die ondertussen alweer tien jaar oud is. Het is wel jammer dat er in Nederland voor is gekozen niet te kiezen voor de combinatie van een 4K en een Blu-ray disc, zoals we zien bij de release van veel nieuwe films. Hierdoor is er geen nieuw, maar ook geen reeds bekend, bonusmateriaal op de release te vinden. Spijtig, want de 15th Anniversary Edition Blu-ray blijft voor de liefhebbers hierdoor toch een release om ernaast in de kast te houden.

Toch is er genoeg te genieten aan de film zelf, die zelfs als je hem jaarlijks op de bewuste dag zou kijken niet verveelt. Wat de film wellicht juist zo interessant maakt is dat de film geen verklaring geeft van waarom de tijdlus zich voordoet, of waarom deze eindigt. Ook wordt nergens duidelijk hoelang Phil nou eigenlijk vastzit in de tijdlus. Als je echter bedenkt dat Phil in de tijd leert om piano te spelen, Frans te spreken, kaarten in een hoed te gooien en ijssculpturen te maken, moet dit langer dan tien jaar zijn. Iets dat werd bevestigd door Ramis in het audiocommentaar op eerdere releases. Toch is het hartverwarmend om Murray te zien worstelen als Phil, waarbij hij meer en meer de sympathie van de kijker weer te winnen. Meer dan om de tijdlus draait de film dan ook zelfverbetering, de groei die hij doormaakt als persoon en het geluk dat hij vindt als hij beetje bij beetje zijn ego aan de kant schuift ten gunste van de behoefte van anderen.

Extra’s: Helaas ontbeert deze 4K release al het bonusmateriaal dat wel op eerdere home entertainment releases te vinden was. Ondanks dat de film duidelijk superieur is, had men hier wel wat meer moeite in mogen steken. Zeker gezien de status van de film.

Groundhog Day 4K blijft een van de leukste en meest originele komedies aller tijden! Het blijft heerlijk om de geïrriteerde Murray zichzelf door de film te zien worstelen, waarbij hem uiteindelijk natuurlijk steeds meer een spiegel voorgehouden wordt. Wat betreft de tijdlus hebben veel films, in diverse genres, geprobeerd om de film naar de troon te steken, maar we mogen gerust stellen dat Groundhog Day ook vijfentwintig jaar na de oorspronkelijke release nog steeds staat als een huis. Wel is het jammer dat het bonusmateriaal van de Blu-ray release hier volledig afwezig is, wat toch maakt dat de liefhebbers de Blu-ray release ernaast in de kast zullen houden. De opzichtige verbetering in audio en vooral beeld maakt een aanschaf van de 4K release echter zeer zeker gerechtvaardigd.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

13 februari, 2018

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5a78257b85832_selected-products" products="9200000084261469,1002004006411787,9200000074228669,1002004005818133" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer