Guns Akimbo

Informatie

RegieJason Lei Howden
Jaartal2019
Releasedatum05-03-2020
Speelduur98 minuten
DistributeurGusto Entertainment
CastDaniel Radcliffe, Samara Weaving, Natasha Liu Bordizzo, Ned Dennehy, Grant Bowler, Edwin Wright en Rhys Darby

In een alternatieve nabije toekomst is ‘Skizm’ een razend populaire underground vechtclub. Hierbij worden alle gruwelijkheden live uitgezonden op internet en massaal gevolgd door fanatiekelingen. Miles Lee Harris is een computerprogrammeur wiens relatie net uit is en er lol in heeft om online trollen terug te pakken. Als hij inlogt op het forum van Skizm om wat mensen te beledigen, vooral omdat ze moord maken tot entertainment, neemt zijn alledaagse bestaan al snel een onverwachte wending. Zijn IP adres blijkt namelijk zichtbaar en in plaats van dat hij anoniem los kan gaan, wordt hij gedrogeerd in zijn eigen huis. Als hij ontwaakt zijn er twee pistolen met bouten aan zijn handen vastgemaakt en blijkt hij door de beheerders te zijn aangemeld. Hij wordt gedwongen om mee te doen met Skizm en moet zien te overleven tegen Nix, een van de dodelijkste en meest gestoorde moordenaars van het spel.

In mei 2017 werd bekend gemaakt dat Daniel Radcliffe gecast was in Guns Akimbo, een film van de Nieuw-Zeelander Jason Lei Howden. Howden is nog redelijk onervaren als regisseur, hij tekende enkel voor de regie van Deathgasm, maar is hij zeker geen onbekende in de filmwereld. Zo maakte hij carrière op het gebied van visual effects en werkte hij onder andere aan The Avengers en de The Hobbitt-films. Nog voor Guns Akimbo uitkwam lag Howden echter flink onder vuur door enkele omstreden uitspraken. Hij nam het namelijk op voor Dilara Elbir, de hoofdredacteur van de website Much Ado About Cinema, die in opspraak raakte omdat ze in een privé bericht het n-wood gebruikte. Hij beschuldigde specifieke schrijvers van cyberpesten en bleef hun stalken en zelfs met de dood bedreigen. Howdens’ account werd afgesloten, waarop hij nog even verderging via de officiële Guns Akimbo-account. De distributeur keurde zijn gedrag af, maar staat wel achter de film waarop deze volgens planning werd uitgebracht.

Ondanks dat de ervaring op het gebied van visual effects duidelijk is af te zien aan Guns Akimbo, draait de film toch vooral om Radcliffe. Nadat hij doorbrak met de Harry Potter-films nam hij vooral rollen aan in onafhankelijke films die ver af stonden van het personage dat hem bekend maakte. Het leverde opvallende en zeer vermakelijke films op als The Woman in Black, Horns en Victor Frankenstein. Aan de andere kant zijn het niet direct de films die een groot publiek bereiken. Radcliffe lijkt dan ook vooral bezig om zich te bewijzen als serieus acteur en niet zozeer om de mensen die fan van hem werden tijdens de Harry Potter-films te pleasen. Ondanks dat hij ondertussen zich zeker bewezen heeft, blijft hij door zijn jongensachtige uitstraling nog steeds makkelijk te identificeren met de tovenaarsleering. Dat hij het afgelopen jaar dertig is geworden doet daar niks aan af, evenals het baardje en zijn bebloede look in deze film.

Toch is Guns Akimbo een hoogst vermakelijke film. Wat we voorgeschoteld krijgen is natuurlijk allemaal te bizar voor woorden, maar het werkt wel. Dit is vooral te danken aan de visuele flair van Howden, die op een uiterst creatieve manier is omgegeven met het toch beperkte budget. Daarnaast is de film lekker vlot gesneden en heeft deze een lekker pompende soundtrack voorzien van de nodige guilty pleasures. Daarnaast zit er onder dit alles een maatschappijkritische film verborgen, waarin we steeds meer zien dat het online leven door de anonieme en veilige afstand van je beeldscherm grenzen doet vervagen, zelfs als keuzes wel degelijk van invloed zijn op de werkelijkheid. Desondanks neemt de film zichzelf echter nergens te serieus en dat komt de film alleen maar ten goede. Het maakt Guns Akimbo allemaal tot een lekker foute film, die nergens hoogstaand is en vol zit met matig acteerwerk, maar wel eentje door het hoge tempo hoogst vermakelijk is.

Guns Akimbo is een dik aangezette, maar lekker foute actiekomedie. Voor de azijnpissers onder ons is er flink wat mis met de film. Zo is het verhaal behoorlijk voorspelbaar, het acteerwerk flink onder de maat en is het geheel zo chaotisch dat je als kijker niet onder invloed hoeft te zijn om de werking van diverse middelen toch te ervaren. Wie wel tegen een stootje kan, ziet echter vooral een film die op een creatieve wijze gebruik heeft gemaakt van zijn beperkte budget. Regisseur Jason Lei Howden geeft daarnaast zijn visitekaartje af, al zal de controverse omtrent zijn persoon wellicht zorgen voor enige terughoudendheid van geldschieters voor nieuwe projecten. En dan is er natuurlijk nog Harry P… Daniel Radcliffe. Hij laat ondanks zijn eeuwige babyface opnieuw zien veel plezier te hebben in zijn werk en daarnaast wel degelijk te kunnen acteren. Wat dat betreft hoeft hij ondertussen niets meer te bewijzen, behalve wellicht dat hij het ook (nog) kan in een wat grotere productie. Guns Akimbo is namelijk vooral lekker fout en zal voor velen hooguit dienen als tussendoortje.

3 maart, 2020

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer