Hacksaw Ridge

Informatie

RegieMel Gibson
Jaartal2016
Releasedatum30-03-2017
Speelduur138 minuten
DistributeurSplendid Film BV
CastAndrew Garfield, Teresa Palmer, Vince Vaughn, Sam Worthington, Hugo Weaving, Rachel Griffiths en Luke Bracey

Door een traumatische ervaring in zijn jeugd en het geloof dat hij aanhangt, besluit Desmond Doss om vast te houden aan de regel om nooit van zijn leven iemand te vermoorden, of zelfs maar een wapen aan te raken. Dit zorgt voor problemen als hij na de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog besluit om te dienen als hospik. Ook als hospik dien je namelijk mee te doen aan de schietoefeningen. Na zijn weigering hieraan deel te nemen, belandt Desmond voor de krijgsraad. Mede door tussenkomst van zijn vader mag Desmond uiteindelijk toch naar het front, zonder daarbij een wapen te hoeven hanteren. Tijdens de slag om Okinawa krijgt de divisie van Desmond de opdracht om de heuvel Hacksaw Ridge te beklimmen en deze veilig te stellen. Zowel aan Amerikaanse als aan Japanse zijde vallen hierbij vele slachtoffers. Toch is het Desmond die zich ontpopt tot een van de dapperste mensen op het slagveld.

Na jarenlang getouwtrek om de rechten van de film en diverse pogingen deze van de grond te krijgen, was het uiteindelijk producer Bill Mechanic die op zoek mocht naar een regisseur voor het project. Hij kwam terecht bij Mel Gibson, die in zijn ogen de juiste balans kon aanbrengen tussen geloof en geweld, iets dat hij eerder had aangetoond met The Passion of the Christ. Toch zou het de eerste regieklus zijn van Gibson sinds hij in 2006 Apocalypto afleverde. Dat Gibson het nog niet verleerd is bleek nog maar eens, want de film deed het financieel goed en werd zelfs beloond met zes Oscarnominaties, waarvan er twee werden verzilverd.

De hoofdrol in de film wordt vertolkt door Andrew Garfield, die Desmond Doss speelt. De laatste jaren nam zijn bekendheid een behoorlijke vlucht door zijn vertolking van Peter Parker in de reboot-tweeluik van The Amazing Spider-Man. Toch weten kenners dat hij zich eerder zeer getalenteerd toonde als karakteracteur in films als Boy A en Never Let Me Go. Dit blijkt hier eens te meer, want hij zet hier een van zijn beste acteerprestaties neer. Zijn wat suffige voorkomen past hier dan ook precies bij zijn personage. Een andere belangrijke rol is die van de bikkelharde drill sergeant Howell, deze rol wordt vertolkt door Vince Vaughn. Juist, de acteur die vooral bekend is van zijn komedierollen. Hoe hij ook zijn best doet, het is dan ook lastig hem hier los van te zien en hij komt niet echt lekker uit de verf. Wat dat betreft gaat het Teresa Palmer makkelijker af als Desmonds’ liefje.

Met het noemen van het liefje van Desmond halen we ook direct een opvallende scheiding aan in de film. Want waar het eerste deel erg zoet is en gaat over de relatie tussen Desmond en Dorothy, is het tweede deel intens, hard en rauw. De manier waarop Gibson hier zijn kijkers met oorlogsgeweld confronteert doet zijn The Passion of the Christ bijna verbleken en dat is veelzeggend. Het drukt de kijker met de neus op de pure waanzin van oorlog. Het is overigens maar goed dat het hier een waargebeurd verhaal betreft, anders zouden veel zaken bijzonder ongeloofwaardig zijn. In het bijzonder dient hierbij de ietwat bizarre scène genoemd te worden waar Doss aan het wegmeppen van handgranaten gaat. Het heroïsme van Doss speelt dan ook uitgebreid de hoofdrol in het tweede deel van de film, al wordt gelukkig een overdosis aan patriottisme voorkomen.

Extra’s: Naast de hoofdfilm vinden we op de Blu-ray een handvol meer dan aardige extra’s, die helaas niet zo interessant worden gepresenteerd. Opvallend is dat deze anders zijn dan op veel internationale versies terug te vinden zijn.
• Bioscooptrailers (2:33) Voor het menu zijn trailers van Machete Kills en Bus 657 te bekijken. In het menu kan je naast deze twee trailers ook die van Skyline en Jane Got a Gun bekijken.
• Making of (2:28) Een leuke, maar erg korte blik achter de schermen. Zeker als je dit vergelijkt met de making of van ruim een uur die is bijgesloten op internationale versies.
• Box Bomb (1:37) Een diepere blik op de vele explosies die de film rijk is.
• B-Roll (20:47) Een om onduidelijk redenen in twee delen gesplitste boeiende blik achter de schermen, zonder verder enig begeleidend commentaar.
• Interviews (43:28) Interviews met diverse cast- en crewleden, waaronder natuurlijk met hoofdrolspeler Andrew Garfield en regisseur Mel Gibson, maar ook producer Bill Mechanic. Het lijken hier onbewerkte interviews voor een brede blik achter de schermen. Niet alle personen zijn even interessant om te bekijken, maar alle interviews zijn zeker informatief en behandelen vele facetten van het filmmaken.

Hacksaw Ridge is een oorlogsfilm met twee gezichten. Zo krijgen we in het eerste deel een zoet liefdesverhaal voorgeschoteld, waar het tweede deel vol zit met keiharde en gruwelijk realistisch gebrachte actie. Het contrast hiertussen is iets te groot, maar toch is de film over het geheel zo sterk en het tweede deel zo indrukwekkend dat we de film zeer geslaagd mogen noemen. De heldendaad van Desmond Doss krijgt met Hacksaw Ridge de aandacht die het verdient. Het is overigens maar goed dat alles in de geschiedenisboeken is opgenomen, want alleen al het feit dat een hospik zonder wapen 75 van zijn maten wist te redden zorgt voor wat vraagtekens. Dat deze vergroot worden in bepaalde scènes is jammer, maar ook begrijpelijk om het heldendom van Doss nog eens te onderstrepen. Hacksaw Ridge is een bijzonder sterke oorlogsfilm die wellicht wat evenwichtiger had gekund, maar zonder meer indrukwekkend is te noemen. Na een half geslaagde reanimatiepoging van zijn acteercarrière is Mel Gibson als regisseur in elk geval weer helemaal terug!

Met dank aan Splendid Film BV voor het recensie-exemplaar.

13 april, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_595f969d43802_selected-products" products="9200000072809483,9200000073469405,9200000072896231,9200000079577415,9200000065536074" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer