Hail, Caesar!

Informatie

RegieEthan Coen en Joel Coen
Jaartal2016
Releasedatum22-06-2016
Speelduur106 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastJosh Brolin, George Clooney, Scarlett Johansson, Ralph Fiennes, Tilda Swinton, Channing Tatum, Alden Ehrenreich, Jonah Hill en Frances McDormand

Het is het Gouden Tijdperk in Hollywood. Het zijn de hoogtijdagen van de filmstudio’s, maar Capitol Pictures Studios staat flink onder druk. Eddie Mannix is het manusje-van-alles die keer op keer zorgt voor een oplossing van de dreigende problemen, maar dan krijgt hij het op een dag te stellen met een ontvoerde hoofdrolspeler in een dure film en een ongehuwde zwangere actrice. Ook is er het probleem met een beperkte cowboyacteur die wordt gedwongen een ander imago aan te nemen, iets waarmee hij zijn regisseur hoofdbrekens bezorgd. Tot overmaat van ramp is daar ook nog de steeds heftiger wordende dreiging van het communisme. Het is een dag waarbij het de vraag is of Mannix zijn hoofd boven water kan houden.

Een nieuwe film van de Coen Brothers, het is iets waar veel liefhebbers iedere keer reikhalzend naar uit kijken. Dat is niet voor niets, want zij waren de drijvende kracht achter films als Fargo, The Big Lebowski en No Country for Old Men. Stuk voor stuk eigenzinnige en unieke films die zij niet alleen regisseerden, maar waar zij ook het script voor schreven. Het zijn films die niet voor iedereen weggelegd zijn, want de humor is vaak gitzwart. Toch hebben de heren een alsmaar groeiende groep vaste fans en mogen zij bij elke film een beroep doen op een uitstekende cast die zich mag uitleven in de door hun gecreëerde kleurrijke personages. Voor hun meest recente film, Hail, Caesar!, is dat niet anders.

Zo zien we Josh Brolin als ‘studio fixer’ Eddie Mannix, die als rode lijn in het verhaal zich in allerlei bochten wringt om de nodige problemen op te lossen. Eén van deze problemen is Baird Whitlock, een rol van George Clooney, die in een zweem van communisme belandt nadat hij ontvoerd is. Een ander probleem vormt (zwem)ster in allerlei films DeeAnna Moran, een rol van de altijd prachtige Scarlett Johansson. De ongehuwde Moran is namelijk zwanger geraakt van een getrouwde man en een waar schandaal dreigt. Tot slot is daar Ralph Fiennes als de autoritaire regisseur Laurence Laurentz, die wordt opgezadeld met een wat dommige en erg beperkte cowboyacteur (gespeeld door Alden Ehrenreich). Andere bekende gezichten zijn die van Channing Tatum, Tilda Swinton, Jonah Hill en Francis McDormand.

Het acteerwerk is wederom van een zeer hoog niveau en de tijd waarin de film is gesitueerd is bijzonder boeiend. Begin jaren 50 was namelijk de tijd waarin het studiosysteem flink veranderde. Zo deed de televisie zijn intrede en was de druk van de Koude Oorlog flink voelbaar met een jacht op aanhangers van het communisme. Toch weet de film niet helemaal te beklijven. Natuurlijk mag de film rekenen op enkele fenomenale scènes, zo is Channing Tatum de ster in een prachtige gechoreografeerde dansscène die doet denken aan de hoogtijdagen van Gene Kelly. Helaas is de film aan de andere kant meer dan eens traag en taai. Hierdoor mist Hail, Caesar! net dat harde en absurde wat we van films van de Coen Brothers gewend zijn. Met een beetje meer pit had de film erbovenuit gesprongen en met gemak de Coen stempel kunnen dragen.

Extra’s:
Directing Hollywood (04:11): De cast aan het woord over de Coen Brothers, onder andere over hun manier van werken. Ook vertellen de castleden hoe graag zij in een film van de broers wilden spelen. Zo was één telefoontje voor Channing Tatum al genoeg om te verschijnen op de set van Hail, Caesar!.
The Stars Align (11:34): De cast verteld dat zij acteurs zijn die acteurs spelen. Josh Brolin verteld over zijn rol als Eddie Mannix, George Clooney over zijn rol als Baird Whitlock, Scarlett Johansson over haar rol als DeeAnna Moran, etc.
An Era of Glamour (06:22): De cast en crew vertellen over de film. We komen meer te weten over de sets en de kleding. Zo hebben gedeeltes van decors in andere films (bijvoorbeeld Ben Hur) gezeten.
Magic of a Bygone Era (06:01): De cast en crew praten over allerlei scènes, zoals de dansscène van Channing Tatum en de zwemscène van Scarlett Johansson. We komen erachter dat bij het maken van deze scènes erg goed is gekeken naar soortgelijke scènes uit de jaren 50.

Hail, Caesar! is een prachtig gemaakte film die helaas soms wat stuurloos en traag overkomt. Het is dan ook net of de Coen Brothers niet helemaal scherp waren bij dit project, dit waar het tijdsbeeld en sommige prachtige scènes juist wel doen waar je als kijker op zit te wachten. Dit is echter te weinig om echt te mogen spreken van een topfilm. Het is te hopen dat de broers voor hun volgende film die scherpte wel weer kunnen vinden en dat ze hiermee opnieuw een pareltje afleveren. Gelukkig kon Hail, Caesar! rekenen op een fenomenale cast, die de film het kijken zeker waard maken. 

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

4 juli, 2016

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer