Halloween Kills

Informatie

RegieDavid Gordon Green
Jaartal2021
Releasedatum02-03-2022
Speelduur105 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastJamie Lee Curtis, Judy Greer, James Jude Courtney, Nick Castle, Andi Matichak, Will Patton, Anthony Michael Hall, Kyle Richards en Nancy Stephens

Laurie Strode, haar dochter Karen en kleindochter Allyson rijden weg van het huis van Laurie dat in lichterlaaie staat, het huis waar ze Michael Meyers in de kelder hebben opgesloten en voor dood hebben achtergelaten. Tot hun schrik rijden ze echter een brandweerwagen tegemoet die het vuur komt blussen. In het Haddonfield Memorial Hospital brengen Karen en Allyson Laurie naar de spoedeisende hulp om haar te laten behandelen aan haar steekwonden. Als sheriff Barker arriveert bij het huis van Laurie, ontdekt hij de lichamen van de brandweerlieden en politieagenten. Als hij vervolgens naar het ziekenhuis gaat om Karen hierover in te lichten, besluit zij het nieuws achter te houden voor haar moeder. Als meer mensen lucht krijgen dat Michael nog leeft, komen de mensen in opstand, wat leidt tot een aansluitende klopjacht op Michael.

Na het succes van John Carpenters’ Halloween in 1978 werden er tussen 1981 en 2002 zeven sequels geproduceerd. Geen van de film wist het succes van de eerste film te ervaren, zelfs niet toen Jamie Lee Curtis werd teruggehaald voor Halloween H20: 20 Years Later. Toch zou je denken dat er op een begeven moment weleens definitief is afgerekend met Michael Meyers. Toch ontstonden er uiteindelijk weer plannen voor een nieuwe Halloween film. Waar dit in eerste instantie nog een vervolg zou worden op de remakes die Rob Zombie maakte van Halloween en Halloween II in 2007 en 2009, werd het project meermaals uitgesteld, om uiteindelijk een stille dood te sterven. In 2015 werd er een nieuwe term bedacht naast de woorden remake en reboot; recalibration. Deze alternatieve werkelijkheid gaf de schrijvers de vrijheid om eigenlijk alles wat na de originele film is gebeurd te negeren en als het ware een nieuwe Halloween II te presenteren. Het bleek een indrukwekkende wederopstanding, met niet alleen een terugkeer voor Michael Meyers, maar ook van screamqueen Jamie Lee Curtis.

De film was amper goed en wel overal uit toen producent Danny McBride bevestigde dat een vervolg reeds in ontwikkeling was. Het zouden er zelfs twee blijken: Halloween Kills en Halloween Ends. Halloween Kills gaat verder waar de eerste film ons achterliet. Met het huis in lichterlaaie zou je kunnen denken dat Michael aan zijn einde is gekomen, maar zoals altijd loopt het anders. Al in de eerste, ijzersterke teaser zagen we de brandweerwagens richting het huis rijden. Een beetje kenner weet genoeg, want zo gemakkelijk kom je nou eenmaal niet van Michael af. Toch is dit vervolg anders van toon dan zijn voorganger. In plaats van weer de focus te leggen op Laurie Strode en haar relatie met Michael Meyers, draait deze film meer op de massahysterie en de daarop volgende klopjacht die ontstaat als de inwoners van Haddonfield vernemen dat Michael hun naast nog steeds afslacht. Ergens een goed gevonden invalshoek, maar aan de andere kant is het jammer dat Laurie en haar familie volledig naar de achtergrond worden gedrukt. Ook kijkt de film veel achterom naar 1978, toen de voorloper van deze uiteindelijke trilogie verscheen.

Voor wie nu denkt dat Halloween Kills dan weer volledig om Michael Meyers en zijn slachtpartijen draait heeft het ook mis. We krijgen een film voorgeschoteld die toch wel het een en ander probeert te veranderen in hoe wij Michael zijn gaan zien. Zo gaat regisseur David Gordon Green volledig de mist in door Michael van emoties te zien. Zo is hij niet langer alleen een kille psychopaat, maar heeft hij daarnaast blijkbaar de drang om zijn lijken nog goed te leggen, op te maken en zelfs een willekeurig masker op te doen. En dat is op zijn minst opmerkelijk te noemen. De massahysterie is daarnaast een maatschappijkritische noot waar je bij een film als deze niet op zit te wachten. Zeker niet als het erin resulteert dat de bevolking het beest wordt en Michael wordt gekatapulteerd tot een bovennatuurlijk figuur. Het is allemaal best aardig, maar komt nergens in de buurt zijn voorganger, die juist nog een mooi extra emotionele laag had gevonden door Laurie Strode terug te brengen.

Extra’s: Voor een dvd release heeft de uitgave van Halloween Kills aardig wat bonusmateriaal meegekregen, met naast de bioscoopversie van de film ook een extended cut.
· Audio Commentary: Een audiocommentaartrack verzorgd door David Gordon Green, die bijgestaan wordt door Jamie Lee Curtis en Judy Greer.
· Gag Reel (03:12) De welbekende bloopercompilatie.
· Deleted and Extended Scenes (03:21) Een drietal verwijderde en/of verlengde scènes: Allyson Meets Brackett, Sondra’s Drone Finds The Shape en Protestors Rock Outside Hospital.
· The Kill Team (11:02) Een featurette over de ongetoonde helden die vaak achter de schermen aan het werk zijn om dingen zo fraai of heftig mogelijk op het scherm te krijgen.
· Strode Family Values (03:37) Een korte featurette over de Strodes’ en hoe zij zijn geëvolueerd met de jaren.
· 1978 Transformations (05:50) Een leuke, maar wederom wat korte, featurette over de band met het verleden. Dit zijn we onder andere terug in het masker van Michael, maar ook de terugkeer van Dr. Loomis.
· Kill Count (00:53) Een wat overbodige feature, waarbij in een sneltreinvaart alle 31 kills uit de film voorbij komen.

Halloween Kills is een toch wat teleurstellend vervolg na het verrassende succes van de recalibratie van 2018. Niet alleen heeft Laurie Strode met haar familie weinig meer dan een bijrol, ook wordt de essentie van Michael Meyers aangetast. Dit maakt dat Halloween Kills toch wel een totaal andere film is geworden dan voorganger Halloween. Want waar met die film nog een sterke alternatieve Halloween II werd neergezet, is het nu nog maar de vraag of Halloween Kills alles in stijl kan afgesluiten. Het zou tenslotte niet voor het eerst zijn dat op een goede horrorfilm de nodige overbodige vervolgfilms verschijnen. Wellicht mogen de fans van de film hoop putten uit de wending aan het einde van de film, die er op lijkt te wijzen dat Jamie Lee Curtis in Halloween Ends weer volledig van de partij zal zijn. En Michael? Het zal mensen vast verbazen dat die een keer niet voor dood is achtergelaten vlak voor de credits over het scherm verschijnen. Een aardige twist, al is het jammer dat hij hierdoor een soort bovennatuurlijk figuur is geworden. We houden ons hart vast voor Halloween Kills, al kijken we er stiekem ook best weer naar uit.

Met dank aan Day One MPM en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

20 maart, 2022

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer