Halo – Blu-ray box

Informatie

RegieStewart Hendler en Sergio Mimica-Gezzan
Jaartal2012 en 2014
Releasedatum23-02-2016
Speelduur188 minuten
DistributeurJust Entertainment
CastMike Dopud, Mike Colter, Christian Contreras, Anna Popplewell, Steven Waddington en Ayelet Zurer

Het verhaal van Halo begon in 2001 toen het videospel van ontwikkelaar Bungie werd uitgegeven door Microsoft Game Studios. In de jaren hierna groeide Halo uit tot een franchise en tot één van de best gemaakte schietspellen die ooit op een spelcomputer werden uitgegeven. Inmiddels zijn er twaalf spellen uit, zestien boeken en negen stripboeken. Het enige wat nog leek te missen waren films. 

Een verfilming van Halo, wiens titel refereert aan de Halo-ringen die ontwikkeld zijn om de ‘Flood’ uit te roeien, hangt al jaren in de lucht. Met namen als Neill Blomkamp en Peter Jackson werden er al grote namen aan het project verbonden. Een grote Hollywoodproductie bleef uit, maar toch is er sinds kort een mooie boxje uit met twee films die gemaakt werden aan de hand van de videospellen. Zo verscheen in oktober en november 2012 de webserie Halo 4: Forward Into Dawn en was vanaf november 2014 wekelijks een nieuwe aflevering van Halo: Nightfall te zien via de Halo Channel app.

Halo 4 Forward Unto Dawn – 2012 
Op de militaire academie van de United Nations Space Command (UNSC) wordt een groep jonge cadetten klaargestoomd om de strijd aan te gaan met rebellen die op meerdere planeten in opstand zijn gekomen. Een van de cadetten is Thomas Lasky, die twijfelt aan het nut van de naderende oorlog. Bovendien is hij bang dat hij niet in de wieg is gelegd voor het leiderschap dat van hem verwacht wordt. Als de academie vervolgens wordt aangevallen door gewelddadige aliens moet Lasky samen met de andere cadetten het gevecht aangaan om de academie te beschermen. Daarbij krijgen ze hulp van een geheimzinnige bondgenoot: een gepantserde supersoldaat die iedereen alleen maar kent als The Master Chief.

Voor deze film is de keuze gevallen op jonge en soms nog onervaren acteurs. Het enige bekende gezicht is dat van Anna Popplewell, die de rol speelt van cadet Chyler Silva. Haar grootste wapenfeit is de rol van Susan in de Narnia-films. De rol van hoofrolspeler Thomas Lasky in het verhaal wordt gespeeld door Tom Green, die je gezien kan hebben in de televisieserie Dance Acadamy. Beide acteurs spelen hun rol goed, maar soms is duidelijk te merken dat ze nog jong en onervaren zijn. Later in de film komen toch nog wat bekende gezichten voorbij in wat bijrollen. Zo zien we Mike Dupod en Ayelet Zurer, die je beide een rolletje hadden in Man of Steel.

Ondanks dat Halo 4 Forward Unto Dawn als tweede op het Blu-ray doosje staat is de film eerder uitgebracht dan Halo: Nightfall. Gelukkig maakt het niet uit in welke volgorde je de films bekijkt, het zijn twee losse verhalen. De special effects zien er goed uit, al hebben de makers een paar keuzes gemaakt die niet goed uitpakken. Zo worden sommige schietscènes in slow-motion gepresenteerd. Een effect dat ten eerste niets toevoegt behalve wat mooifilmerij en daarnaast soms ronduit irritant is om naar te kijken.

Halo: Nightfall – 2014
Nightfall vertelt het verhaal van Jameson Locke, een legendarische jager die als agent werkt voor de machtigste en meest geheime militaire organisatie, Office of Naval Intelligence (ONI). Na een schokkende aanslag met biologische wapens op de planeet Sedra, ziet Locke zich genoodzaakt om samen te werken met Randall Aiken. Aiken is een plaatselijke bevelhebber met een wantrouwen jegens ONI. Hun gezamenlijke speurtocht leidt naar een oeroud voorwerp dat regelrecht uit de hel lijkt te komen. De mannen zijn gedwongen de strijd aan te gaan, daarbij alles wat zij kennen in twijfel te trekken en te moeten kiezen voor loyaliteit of hun leven.

Ook hier lijken op het eerste gezicht geen echt bekende acteurs hun naam te hebben verbonden aan het project. Toch worden de rollen ingevuld door ervaren acteurs. Zo wordt Jameson Locke gespeeld door Mike Colter, bekend van televisieseries als The Good Wife en Jessica Jones. Voor de rol van Randall Aiken is Steven Waddington gecast. Niet direct een naam die een belletje doet rinkelen, toch speelde hij naast Benedict Cumberbatch in The Imitation Game. Ondanks dat de rest van de cast hun steentje bijdraagt merk je vrijwel meteen dat deze twee ervaren heren de film moeten dragen..

Nightfall levert mooie plaatjes op. Zo zijn de speciale effecten erg goed en herinneren dit soort films je er nog maar eens aan wat er tegenwoordig allemaal kan met technologie en een green screen. Het plaatje klopt en als je van sciencefiction films houdt is het een mooie film, niet vreemd aangezien de film werd geproduceerd door Ridley Scott. Het valt wel op dat de makers erop rekenen dat de kijkers bekend zijn met de Halo videospellen. Gelukkig heeft de reeks een behoorlijke fanbase met miljoenen fans.

Extras: Beide discs in de box bevatten in totaal bijna drie uur aan extra’s is. Zo kan je onder andere zien hoe de spellen zijn verwerkt in de films en waarom er gekozen is voor deze twee verhalen. Het doel hiervan is dat zodra je de videospellen gaat spelen je nog meer meeleeft met de personages uit de spellen. De personages komen allemaal ook voor in de spellen en zo wordt het spel spelen nog interessanter. Ook kan je zien hoe en wie de speciale pakken heeft gemaakt voor de films en hoeveel uit de videospellen terugkomt in de films, niet alleen de personages maar de gehele stijl van beide films komt terug in de spellen.

Halo 4 Forward Unto Dawn en Halo: Nightfall zijn visueel aantrekkelijke films die in het verlengde liggen van de games. De films mikken dan ook duidelijk op het gamepubliek dat bekend is met Halo. Het gevaar dat hierin schuilt is dat enige voorkennis een een must is, want als je de videospellen niet kent is de kans aanwezig dat je een groot deel van het verhaal niet kan plaatsen. De acteerprestaties in deze films zijn prima in orde, al is soms te merken dat de acteurs nog jong en onervaren zijn. Nog altijd gaan er geruchten dat een grootse Halo film in de planning staat, maar er is nog niks concreets besloten. Wel is er al een (werk)titel, Halo: The Fall of Reach, welke bij fans meteen een lampje zal laten branden aangezien een van de spellen Halo Reach heet. Tot die tijd kunnen de diehard Halo fanaten genieten van deze zeer vermakelijk box-set. 

Met dank aan Just Entertainment voor het recensie-exemplaar.

21 maart, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Jantine van Lierop