Halo – seizoen 1

Informatie

RegieOtto Bathurst, Roel Reiné, Jonathan Liebesman en Jessica Lowrey
Jaartal2022
Releasedatum25-11-2022
Speelduur455 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastPablo Schreiber, Shabana Azmi, Natasha Culzac, Olive Gray, Yerin Ha, Charlie Murphy en Natascha McElhone

Het is het jaar 2552. De toekomst van de mensheid wordt bedreigd door het Covenant, een fanatieke, militaire verzameling van geavanceerde buitenaardse rassen. Zij vallen een buitenpost aan op de planeet Madrigal, waarbij iedere wordt afgeslacht. In een nabij gelegen grottenstelsel ontdekt de Spartaanse supersolaat Master Chief Petter Officier John-117 een Forerunner keystone, een artefact gerelateerd aan een oude, extreem technologisch geavanceerde wezens. Terwijl het Covenant wereld na wereld vernietigt, is Master Chief de enige die hun opmars kan stoppen. Maar als de ware bedoelingen van het Covenant duidelijk worden en zijn eigen mysterieuze verleden aan het licht komt, zal Master Chief moeten beslissen of de mensheid het waard is om gered te worden.

Sinds het verschijnen van de eerste videogames wordt Halo gerekend tot de beste first-person shooters op een spelcomputer ooit. Over de jaren verschenen er al tientallen boeken en stripboeken, maar tot een film of televisieserie kwam het nooit. Opvallend want de eerste plannen dateren al van 2005 toen men een film wilde maken met Neill Blomkamp als regisseur en met Peter Jackson als uitvoerend producent. Het project kwam echter nooit van de grond. Maar nu is er dus de door Kyle Killen en Steven Kane voor Paramount+ ontwikkelde serie. Toch kwam ook deze serie niet zonder slag of stoot tot stand. De ontwikkeling ging uiterst moeizaam. Zo was het eerste plan om de reeks in 2015 uit te brengen met Steven Spielberg als producent. Uiteindelijk is de reeks er gekomen met Otto Bathurst als producent en regisseur.

Wat belangrijk is om te weten, is dat de serie geen connectie met het verhaal van het videospel. Zo maakte uitvoerend producent Kiki Wolfkill bekend dat de reeks zich afspeelt in zijn eigen ‘zilveren tijdlijn’, geïnspireerd op de kernverhalen in plaats van een voortzetting, prequel, sequel of dergelijke van de videogames. Er wordt gehoopt dat de twee Halo canons zich hiermee kunnen ontwikkelen op een manier die het beste past bij het medium dat zij dienen. Nou een hartstikke mooi verhaal natuurlijk, maar feit is wel dat er al jaren een soort vloek heerst op gameverfilmingen. Werkelijk geen enkele film, hoe gelaagd ook, wordt geslaagd omgetoverd tot een verfilming. Toch zijn kosten noch moeite gespaard en is er flink met geld gesmeten om in elk geval een poging te doen om op visueel vlak te imponeren.

We kunnen zonder meer stellen dat de makers daar in elk geval in zijn geslaagd. Ondanks dat we qua series de laatste jaren flink verwend zijn, kunnen we gerust stellen dat de werelden en wezens in combinatie met de flink aanwezige CGI er werkelijk geweldig uitzien. Maar goed, ergens mag dat ook wel voor pakweg 10 miljoen dollar per aflevering natuurlijk. Het verhaal zal even wennen zijn voor mensen die hoopten dat de lijnen bekend uit de games verder verkend zouden worden, maar het is allemaal onderhoudend genoeg om te kunnen boeien. Iets dat ook gezegd kan worden van het acteerwerk. Het maakt dit eerste seizoen van Halo tot een verrassend frisse series, die zeker het overgrote deel de liefhebbers van deze franchise zal kunnen bekoren. Of deze reeks net zoveel te weeg zal kunnen brengen als de videogames is nog maar de vraag, maar wellicht kan je dat ook niet verwachten.

Extra’s: Naast de 9 afleveringen is er flink wat bonusmateriaal op de Blu-ray release terug te vinden.
· Halo The Series: Declassified (03:58:09) Gehost door Sydnee Goodman krijgen we per aflevering een flinke special voorgeschoteld. Deze dienen niet alleen als recap, ook krijgen we een behoorlijke blik achter de schermen te zien.
· Dissecting the Battle of Madrigal (10:01) Een feature volledig gericht op het indrukwekkende gevecht dat we zien in de eerste minuten van de eerste aflevering van dit seizoen.
· The World of Halo
(08:49) Een terugblik op de videogame van weleer en de ontwikkeling hiervan door de jaren, uiteraard de basis van deze serie.
· The Culture of the Covenant
(09:43) Een blik op het personage Makee, en haar plek in deze serie.
· Adaption Halo
(13:08) Een feature die zich vooral richt op het productie ontwerp van de serie.
· Becoming Spartans
(08:06) Aandacht voor de cast die de Spartaanse personages spelen.
· Creating the Costumes of Halo
(09:20) Zoals de titel al doet vermoeden krijgen we hier zich op de vele kostuums die de serie rijk is.
· Weapons and Vehicles of Halo
(10:20) Zoals wederom de titel al prijs geeft is dit een feature die zich richt op de wapens en voertuigen.
· The Make of Cortana
(04:56) Een blik op hoe dit cruciale en door fans geliefde personage naar het scherm wordt getoverd.
· The Lake of Eternal Life: A Song from Halo’s Score
(02:44) Een uitgebreide toelichting op een central muziekstaat uit de derde aflevering.

Halo – seizoen 1 ziet er prachtig uit en is verdomde goed gemaakt, maar is bij lange na niet de gamechanger zoals de videogame dat wel was. Wat echter veel fans tegen het hoofd zal stoten zijn de vele wijzigingen die gemaakt zijn ten opzichte van het bronmateriaal. Toch is het fijn te zien dat er naar jaren van geruchten en zelfs plannen voor een televisieseries en zelfs een film nu eindelijk een serie het licht heeft mogen zien. Dit seizoen is gewoon ontzettend tof gemaakt en ondanks dat het onderaan de streep vooral verhaaltechnisch niet helemaal tegemoetkomt aan het wereldwijde fenomeen, werd de serie vernieuwd voor een tweede seizoen op de dag dat de eerste aflevering werd gelanceerd. Het maakt het een kwestie van tijd voor de liefhebbers hier meer van te zien krijgen.

Met dank aan Dutch FilmWorks voor het recensie-exemplaar.

11 december, 2022

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer