Harry Potter and the Philosopher’s Stone 4K

Informatie

RegieChris Columbus
Jaartal2001 | 2021
Releasedatum25-08-2021
Speelduur152 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastDaniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, John Cleese, Robbie Coltrane, Warwick Davis, Richard Harris, Richard Griffiths, Ian Hart, John Hurt, Alan Rickman, Fiona Shaw, Maggie Smith en Julie Walters

Harry Potter groeit als vondeling op bij zijn familie, maar erg gewenst is hij niet. Hij slaap in de bezemkast, moet alle klusjes doen in huis en zijn oom en tante zien hem nauwelijks staan. Daar komt verandering in als Harry op een dag een brief ontvangt met daarin een uitnodiging voor Hogwarts; een Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus. Harry is namelijk de zoon van James en Lily Potter: twee beroemde tovenaars die vermoord zijn door de kwaadaardige Voldermort toen Harry nog nauwelijks één jaar oud was. Harry gaat, zeer tegen de zin in van zijn oom en tante, in op het verzoek van de school en begint vol goede moed aan zijn opleiding tot tovenaar. Het wordt een schooljaar waarin Harry kennismaakt met een voor hem compleet nieuwe wereld vol met magie en tovenarij. Maar er blijkt meer aan de hand te zijn op Hogwarts naarmate het jaar vordert. Er gebeuren steeds vreemde zaken die één ding met elkaar gemeen lijken te hebben: de aanwezigheid van Harry Potter op Hogwarts. Samen met zijn vrienden Hermoine en Ron probeert hij de onderste steen boven te halen, maar er gaan meer geheimen in de school schuil dan hij ooit had kunnen vermoeden.

Het is alweer twintig jaar geleden dat het eerste boek van schrijfster J.K. Rowling het levenslicht zag op het witte doek. In november 2001 ging de boekverfilming in premiere en bleek, met een nog bescheiden budget van 125 miljoen Dollar, goed voor een wereldwijde boxoffice opbrengst van meer dan één miljard Dollar. Het was bovendien het laatste setje om van Harry Potter een wereldwijd fenomeen te maken dat uiteindelijk resulteerde in een boekenreeks van zeven delen, acht films, spin-offs en ontelbaar veel merchandise dat als warme broodjes over de toonbank vloog. Daarnaast maakte het van kindersterren Daniel Radcliffe, Emma Watson en Rupert Grint in één klap wereldsterren die daardoor nergens ter wereld meer veilig waren voor hordes fans. Inmiddels is de filmserie te einde, The Deathly Hallows – Part 2 ging als afsluitend deel in 2011 in premiere, maar nog steeds is het fenomeen Harry Potter springlevend. Zo is de reeks inmiddels aan een soort tweede leven begonnen met de Fantastic Beasts-films, al vallen die niet bijzonder goed in de smaak bij de fans, en worden de geruchten steeds sterker dat er toch nog een nieuwe film rondom Harry Potter zelf in de pijpleiding zit, ingegeven door het succes van het toneelstuk ‘The Cursed Child’ dat vertelde wat er met Harry Potter gebeurde na zijn strijd met Voldermort.

Het fenomeen Harry Potter kwam dus pas echt op stoom met de eerste film van regisseur Chris Columbus, die daarna ook de tweede film voor zijn rekening nam, en die ligt nu, precies twintig jaar na dato, in een zeer exclusief 4K-jasje in de schappen. Er was al reeds een 4K-versie van de film, maar deze editie heeft niet alleen een zeer fraaie steelbook, maar gaat bovendien gepaard met een goed gevulde extra schijf die het hart van de echte Potter-fan ongetwijfeld sneller zal doen kloppen. Verderop in deze recensie vind je wat die extra schijf precies inhoudt. Aan de film zelf valt weinig nieuws te ontdekken aangezien deze uitgave gelijk is aan de al reeds bestaande 4K-versie van de film. Wederom is het beeld weer net wat scherper dan een wat ouder medium, maar daardoor valt ook meteen op dat de film toch alweer de leeftijd van twintig heeft aangetikt. Vooral op het gebied van de special effects valt op dat we inmiddels alweer heel wat stappen verder zijn. Erg storen dat het overigens niet, aangezien het ook past bij de tijd waarin de film, maar toch haalt de hoge resolutie soms toch een deel van de magie een beetje weg.

Er valt na ruimt twintig jaar nog steeds weinig negatiefs te vinden over dit eerste Harry Potter-avontuur. Regisseur Chris Columbus vinkt alle onderdelen netjes af en heeft het, mede met dank aan het knappe schrijfwerk van Steve Kloves voor het scenario, prima voor elkaar gekregen om alle belangrijke elementen uit het boek de ruimte te geven. Daarmee zou je deze eerste film in de reeks wellicht ook een tikkeltje braaf kunnen noemen, maar laten we niet vergeten dat de film, net als het boek, is gemaakt voor een jonge doelgroep. Een doelgroep die overigens samen met de serie steeds ouder werd wat resulteerde in steeds volwassenere films. Harry Potter and the Philosopher’s Stone mag zich met recht een stukje filmgeschiedenis noemen die ongetwijfeld nog jaren nieuwe kijkers, of lezers, aan zich zal weten te binden.

Extra’s: Deze 4K-uitgave van Harry Potter and the Philosopher’s Stone ligt in een zeer toffe steelbook in de schappen en dat is al een extraatje op zich. De andere toevoegingen vinden we uiteraard aan de binnenkant die gevuld is met drie schijven. Naast de film op 4K zitten er ook twee Blu-ray discs bij. De eerste is de film op blu-ray zoals deze al eerder verkrijgbaar was. Als extra is hier de special movie mode op te vinden waarbij er tijdens het kijken van de film storyboards en inzichten van de regisseur oppoppen voor leuke weetjes van achter de schermen. De andere extra Blu-ray schijf bevat een soort gelijk extraatje alleen heet het ditmaal de Magical Movie Mode. Hierbij poppen de zelfde extra’s op tijdens de film als op de andere schijf, maar is deze aangevuld met allerhande weetjes. Zo kom je meer te weten over de spreuken en voorwerpen die in de film worden gebruikt. Daarnaast poppen er trivia-vragen op om de kennis van de echte Harry Potter-fan te testen. Het is een leuke toevoeging voor de echte fan, maar het is jammer dat een uitgebreide making of die los te bekijken is ontbreekt. Daarnaast was het ook van aanvulling geweest als we interviews hadden kunnen zien met cast en crew terwijl ze terugkijken op twintig jaar Harry Potter. Een gemiste kans.

Harry Potter and the Philosopher’s Stone 4K is een zeer uitgebreide uitgave van de geliefde filmklassieker die dit jaar alweer twintig kaarsjes mag uitblazen. Deze exclusieve editie gaat niet alleen gepaard met een strakke steelbook maar huisvest ook een extra schijf in zich die tot de nok toe gevuld is met extra’s. De film is daarnaast nog steeds een lust voor het oog, al valt door de strakke resolutie hier en daar wel op dat CGI aan het begin van deze eeuw duidelijk nog in de kinderschoenen stond. Onder streep maakt het echter allemaal niet zo heel veel uit. Harry Potter and the Philosopher’s Stone is nog steeds een heerlijk avontuur om te kijken en is zonder twijfel een tijdloos stukje filmgeschiedenis waar iedere keer weer volop van te genieten valt.

Met dank aan Day One MPM en Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

29 september, 2021

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer