Hassel

Informatie

RegieAmir Chamdin, Erik Eger en Eshref Reybrouck
Jaartal2017
Releasedatum28-11-2017
Speelduur550 minuten
DistributeurLumière
CastOla Rapace, Aliette Opheim, Wilma Lidén, Shanti Roney, Thomas Holmin, Nanna Blondell en Ana Gil de Melo Nascimento

Roland Hassel is een harde rechercheur uit Zweden. Hij leidt een eliteteam en strijd daarmee tegen de georganiseerde misdaad in Stockholm. Regelmatig komen Hassel en zijn team in een grijs gebied tussen legaliteit en illegaliteit terecht. Hierbij zetten ze zichzelf vaak boven de wet, waardoor ze meer en meer vijanden maken. Keer op keer ziet Hassel hoe sommige mensen voor geld en macht bereid zijn tot de ergste dingen. Dan wordt de vooraanstaande rechercheur Yngve Ruda brutaal vermoord. Ruda was als een vaderfiguur en mentor voor Hassel en overmand door emoties gaan Hassel en zijn team op zoek naar de moordenaar. Ondertussen stelt Interne Zaken een onderzoek in naar hun betrokkenheid. Welke leden van het eliteteam zijn nog te vertrouwen?

De Zweedse serie Hassel is gebaseerd op het iconische personage Roland Hassel uit maar liefst dertig boeken van Olov Svedelid. Door de jaren heen werden al elf van zijn boeken verfilmd met daarin Lars-Erik Berenett als Roland Hassel. De eerste film dateert alweer uit 1986, bijbehorend boek zelfs uit 1972, en de elfde film dateert uit 2000, bijbehorend boek uit 1993. Hierna was het op filmgebied betreft jaren stil rondom dit personage. Totdat in 2012 een twaalfde film verscheen met hierin opnieuw Lars-Erik Berenett als Roland Hassel. Deze film werd niet gebaseerd op een boek van Svedelid, maar wel op het door hem gecreëerde personage. Vijf jaar later was het tijd voor een tiendelige misdaadserie met hierin Ola Rapace als de harde rechercheur Roland Hassel.

Roland Hassel is een interessant personage en het is dan ook begrijpelijk dat er al zoveel producties rondom dit personage zijn verschenen. Hassel is een rechercheur met een crimineel verleden die als kind zijnde door rechercheur Yngve Ruda onder zijn hoede werd genomen. Hij gaat altijd in het zwart gekleed, waarbij een opgerolde bivakmuts tot zijn standaard tenue behoort. Hassel is een harde en meedogenloze rechercheur. Vanwege zijn uiterlijk en werkwijze kan je jezelf aan het begin van de serie dan ook afvragen of hij wel echt een rechercheur is. Of dat hij wellicht toch is gezwicht voor het criminele pad. Hassel is geen huisje, boompje, beestje gezinsman. Hij woont namelijk in een hotel en heeft een relatie met Daniela Bergman. Zij heeft een 14-jarige dochter samen met de crimineel Leon Forsberg. Kortom, Hassel is een rol met gewicht. Ditmaal wordt deze vertolkt door Ola Rapace, bekend van Maria Lang, Wallander en Skyfall. Rapace heeft de perfecte kop voor deze rol en gelukkig beschikt hij ook over de juiste acteerkwaliteiten.

De acties van Hassel en zijn team balanceren bijna altijd op het randje van de wet. In zijn functie bij de politie zorgt Ruda ervoor dat Hassel en zijn team keer op keer wegkomen met deze acties. Dan wordt Ruda op een industrieterrein in zijn auto overhoop geschoten. Het is de vraag of Hassel en zijn team hun keiharde manier van werken kunnen voortzetten. Langzamerhand ontdekt Hassel dat Ruda dingen verborgen hield en zijn beeld van hem valt uit elkaar. Hassel verandert van een harde teamleider in iemand die de weg kwijtraakt. In zijn zoektocht naar de dader komt zelfs zijn stiefdochter Vida in gevaar. Als we kijken naar dit verhaal lijkt er geen vuiltje aan de lucht te zijn. Helaas valt de uitwerking toch wat tegen. Het tempo van de serie ligt namelijk te laag, waardoor teveel gebeurtenissen in de laatste afleveringen gepropt worden. Hierdoor kun je jezelf als kijker niet ontdoen van het gevoel dat er nog wat losse eindjes aan elkaar geknoopt dienen te worden.

Extra’s: Voordat we in het hoofdmenu terecht komen zien we een trailer met daarin een overzicht van de releases van Lumière Series in 2017 en 2018. Verder bevat deze release drie trailers van andere releases van Lumière. Te bekijken zijn trailers van The Bridge – seizoen 4, Top of the Lake: China Girl en Gomorra – seizoen 3.

Hassel is gebaseerd op het iconische boekpersonage dat werd gecreëerd door Olov Svedelid. Met maar liefst dertig boeken als bron is er genoeg materiaal om een serie van te maken. Op papier lijkt het verhaal van deze serie ook prima in orde. Helaas valt de uitwerking tegen, waardoor je aan het einde achterblijft met een onbevredigd gevoel. Gelukkig voegt deze serie wel opnieuw een interessant personage toe aan de lange rij van Scandinavische series. De rol van Hassel lijkt op het lijf geschreven van Ola Rapace. Hij heeft dan ook de perfecte kop en hij beschikt over de juiste acteerkwaliteiten.

Met dank aan Lumière en The Publicity Company voor het recensie-exemplaar.

28 december, 2017

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5a3c210cda292_selected-products" products="9200000083731303" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer