Hawaii Five-0 – seizoen 10

Informatie

RegieDuane Clark, Karen Gaviola, Brad Turner, Peter Weller, Yangzom Brauen, Alex O'Loughlin, Carlos Bernard, Ron Underwood, Kristin Windell, Katie Boyum, Antonio Negret, Ian Anthony Dale, Jerry Levine, Tate Donovan, Geoff Shotz, Andi Armaganian en Roderick Davis
Jaartal2019-2020
Releasedatum20-08-2021
Speelduur902 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastAlex O'Loughlin, Scott Caan, Ian Anthony Dale, Meaghan Rath, Jorge Garcia, Beulah Koale, Katrina Law, Taylor Wily, Dannic Chun, Kimee Balmilero en Chi McBride

In het Five-O kantoor weet Lou Azra te doden, de vrouw van Omar Hassan, maar hij kan niet voorkomen dat zij eerst Jerry nog weet te raken. Terwijl hij herstellende is in het ziekenhuis, neemt hij het besluit om het team te verlaten. Ondertussen komt Adam in een lastig parket terecht door zijn betrokkenheid bij een aanval op een Filipijnse bende. Als dit uitkomt neemt hij niet alleen ontslag bij het team, ook wordt hij heen en weer geslingerd tussen trouw aan het team of de Yakuza. Bomdreigingen, ontvoeringen, moorden en zelfs piraten zorgen ervoor dat Steve McGarrett en “Danno” Williams het dit keer op moeten nemen tegen oude en nieuwe vijanden, waarbij ze alle hulp nodig hebben die ze kunnen krijgen.

Na tien jaar en net zoveel seizoenen betekent dit tevens het laatste seizoen van Hawaii Five-0. Het is een remake van de klassieke originele serie die twaalf seizoenen kende tussen 1968 en 1980. Destijds was er een waardig opvolger in de vorm van Magnum P.I. en het lijkt erop dat de geschiedenis gaat herhaling. Die nostalgische link moeten de makers ook gevoeld hebben, want niet alleen vindt er dit seizoen en een heuse crossover tussen de series plaats, ook hebben Magnum, Rick, T.C. en Higgins een gastoptredens in dit seizoen. Eigenlijk is het nog een wonder dat deze Hawaii Five-O nog tien seizoenen heeft volgemaakt. Na seizoen 7 werd namelijk bekend er afscheid zou worden genomen van geliefde acteurs Chin Ho Kelly en Grace Park, die de serie verlieten toen bleek dat zij aanzienlijk minder betaald kregen dan Alex O’Loughlin en Scott Caan. Dat zijn altijd de meest voorname gezichten van de serie geweest en gebleven, maar het was zeker merkbaar.

Het lijkt het erop dat veel acteurs hun toekomst al aan het plannen waren. Zo staat Steve McGarrett, gespeeld door Alex O’Loughlin, wel nog steeds centraal als de leider van de politietaskforce, maar is zijn collega Danny Williams, gespeeld door Scott Caan, al in veel afleveringen afwezig. En dat is zonde, want juist hun onderlinge chemie was jaar in, jaar uit de drijvende kracht van de serie. Ook moet dit laatste seizoen het doen zonder vaste waarde Jorge Garcia, die er rondweg vooruit kwam dat hij zich graag wilde toeleggen op andere projecten. Gelukkig is het niet allemaal negatief qua berichtgeving over de cast. Zo is er ook dit keer weer een fris nieuw gezicht, in de persoon van Katrina Law. Ze heeft wel een wat ondankbare entree, want veel tijd en ruimte om haar personage verder te ontwikkelen is er gewoonweg niet. Voor de fans is het daarnaast wel leuk dat er in de loop van het seizoen nog een aantal oude bekenden komen opdraven.

Toch valt in meerdere opzichten op dat dit seizoen het laatste is. Zo lijken ook de schrijvers hun inspiratie wat kwijt te zijn en het is maar goed dat het hier stopt, want het zou zonde zijn geweest als de serie was afgezakt naar een onwaardig niveau. Met een seizoen van ruim 20 aflevering gebeurt het vaker bij series dat er mindere episode tussen zit, en dat is hier niet anders. Zo is de gebruikelijke aflevering rond Halloween weinig meer dan een mengelmoesje van de Halloween-afleveringen uit eerdere seizoenen. Ook proberen de schrijvers zoveel mogelijk om de losse draadjes bij elkaar te binden. Zo wordt Adam maar weer eens de kant van de Yakuza ingetrokken, wat resulteert in vergezochte verhaallijn. Gelukkig weten de makers in het tweede deel van het seizoen de serie nog enigszins in stijl tot een slot te brengen, met een goede verhaallijn rond een nieuwe liefde van Danny en een aflevering waarin het nichtje van Grover wordt ontvoerd.

Extra’s: Naast de 22 afleveringen die verdeeld zijn over zes discs, is er het nodige aan bonusmateriaal verspreid over de discs te vinden.
· Magnum P.I Crossover Episode (42:32) De complete aflevering 12 van seizoen 2 van Magnum P.I., welke een crossover vormt met Desperate Measures, aflevering 12 van dit seizoen.
· Shorelines: Aloha (23:57) Een blik achter de schermen bij het tiende seizoen, voorzien van de nodige interviews. Natuurlijk inzicht in het verhaal en de karakterontwikkeling, maar ook het vertrek van Jorge Garcia en de introductie van Katrina Law.
· Reflections on Five-O (10:58) Een interview met acteur Alex O’Loughlin, waarin hij niet alleen zijn personage Steve McGarrett bespreekt, maar ook terugblikt op de serie als geheel.
· Gag Reel (03:59) De welbekende blooper-compilatie.
· Deleted/ Extended Scenes (22:07) Een flink aantal verwijderde- en verlengde scenes, die per disc bij de bijbehorende afleveringen te bekijken zijn.

Hawaii Five-O – seizoen 10 is een goed getimed afscheid, waarbij de frisheid en energie van weleer ontbreekt, maar voor de fans nog genoeg te genieten valt. Speciaal voor het laatste seizoen worden nog wat bekende gezichten teruggehaald en deze aangename mix van vertrouwde van toen en nu zorgt ervoor dat de serie nog enigszins in stijl weet af te sluiten. Enigszins, want in de eerste seizoenshelft lijken de schrijvers er al vroegtijdig de brui aan te hebben gegeven, iets wat ze gelukkig in de tweede helft nog redelijk recht weten te breien. Als we dan de balans op mogen maken kunnen we er niet omheen dat Hawaii Five-O een vermakelijke, maar ook formulematige serie is gebleken. Nergens werd het niveau gehaald van HBO-producties, daarvoor zijn de verhaallijn soms net wat te soapachtig. Ook is het allemaal niet even geloofwaardig, maar juist daarin leek de serie een publiek te vinden. En natuurlijk is daar Hawaii zelf, dat altijd fraai gepresenteerd werd in de serie, waarna de flitsende montage en inventieve actie de rest deed.

Met dank aan Dutch FilmWorks voor het recensie-exemplaar.

5 september, 2021

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer