Hawaii Five-0 – seizoen 9

Informatie

RegieBryan Spicer, Eagle Egilsson, Antonio Negret, Ron Underwood, Liz Allen-Rosenbaum, Peter Weller, Carlos Bernard, Brad Tanenbaum, Gabriel Beristain, Carl Weathers, Roderick Davis, Karen Gaviola, Jerry Levine, Alex O'Loughllin en Maja Vrvilo
Jaartal2018-2019
Releasedatum16-09-2020
Speelduur1030 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastAlex O'Loughlin, Scott Caan, Ian Anthony Dale, Meaghan Rath, Jorge Garcia, Beulah Koale, Taylor Willy, Dennis Chun, Kimee Balmilero en Chi McBride

Met de tweehonderdste aflevering als blikvanger, zijn er ook dit seizoen weer de nodige zaken op te lossen voor Five-O. Zo onderzoeken zij de moord van een van McGarretts’ vrienden bij de CIA. Ze vermoeden dat er een mol bij de CIA, maar McGarrett wordt verrast als hij de mol eigenhandig weet te ontmaskeren. Verder zien we het team een onopgeloste zaak heropenen, een cybercrimineel klissen, een seriemoordenaar van SEALs opsporen of een geheim methlab oprollen; het is allemaal de normaalste zaak van de wereld voor de onvermoeibare ohana van de Hawaii PD. Toch zorgt ook de échte familie voor het nodige drama. Zo wordt “Danno” gedwongen een toontje lager te zingen wanneer zijn veeleisende ex-schoonmoeder plots opduikt en probeert Lou met Thanksgiving zijn ouders te verzoenen.

Nadat de kijkers in seizoen 8 even moesten wennen aan de afwezigheid van de geliefde personages Chin, Kono en Max Bergman, zijn zij aan de aftrap van seizoen 9 gewend aan de eerder geïntroduceerde nieuwe gezichten. Zo zien we dit seizoen Meaghan Rath en Beulah Koale terug bij de vaste cast en is ook meermaals terugkerend castlid Ian Anthony Dale, die de rol van Adam Noshimuri speelt, weer aanwezig als vaste waarde. Nieuwe ouwe gezichten zijn er ook, zo keren eerdere vaste gastrolspelers Mark Dacascos en Terry O’Quinn terug in een bijrolletje. En men grijpt sowieso terug op het verleden. Zo opent dit seizoen met een leuke gebbetje voor de liefhebbers van de originele serie. Deze aflevering is namelijk een remake van Cocoon, de pilotaflevering van de originele serie uit 1968.

Daarnaast staat dit seizoen vooral ook in het teken van de tweehonderdste aflevering. Deze wordt gevierd op een bijzondere wijze. Aflevering 7 van dit seizoen, Pua A’e La Ka Uwahi O Ka Moe, is namelijk gesitueerd in 1941. Het is een leuk uitstapje, waarbij McGarrett wordt benaderd door een man die bevriend was met zijn opa. Het resulteert uiteindelijk in een droom waarin zijn collega’s voorbij komen in een andere rol dan normaal. Ook leuk zijn de diverse bekende sterren die voorbij komen in gastrolletjes. Zo zien we zangeres Gladys Knight en de legendarische Louis Gossett Jr. als de ouders van Lou. Daarnaast valt op dat sterren als Peter Weller en Carl Weathers voor de regie tekenen van een of zelfs meerdere afleveringen. Verder zien we toch gelukkig vooral ook weer wat we mogen verwachten; er wordt weinig gewijzigd aan de formule. Iets dat natuurlijk helemaal geen slecht teken is voor een langlopende serie als Hawaii Five-O.

Verder is Hawaii Five-O, samen met series als NCIS, een vermakelijke formulematige serie. Nergens wordt het niveau gehaald van HBO-producties, daarvoor zijn de verhaallijn soms net wat te soapachtig. Toch zijn de zaken die voorbij komen stuk voor stuk zeer vermakelijk en is er verder genoeg vernieuwing onder de cast om alles interessant te houden en niet teveel in ongeloofwaardigheden te vervallen. Waar men een jaar of twee eerder, met het afscheid van wat belangrijke gezichten in de serie, even vreesde dat de serie wellicht teveel zou gaan draaien om mannen van het eerste uur O’Loughlin en Caan, blijkt juiste de frisse wind de serie goed te hebben gedaan. Wel zijn er soms momenten die niet altijd even geloofwaardig zijn, maar dat zijn dan vaak net wel weer de crowdpleasers die scoren bij de fans van de serie. Verder blijven de locaties in Hawaii natuurlijk een lust voor het oog en doet de flitsende montage en inventieve actie de rest.

Extra’s: Naast de 25 afleveringen die verdeeld zijn over zes discs, is er het nodige aan bonusmateriaal verspreid over de discs te vinden.
· Five-0@200 (06:19) Een blik achter de schermen bij het hoogtepunt van dit seizoen; de speciale tweehonderdste aflevering van de serie, getiteld “Pua aʻe la ka uwahi o ka moe” (The Smoke Seen in the Dream Now Rises).
· Giving Thanks (55:01) Een aanzienlijke featurette met Chi McBride and producent Lenkov, volledig gewijd aan de speciale Thanksgiving aflevering van dit seizoen.
· Shorelines: Season 9 (21:19) Een terugkerende featurette. Een leuk overzicht met de stunts, gastacteurs en andere hoogtepunten die dit seizoen weer een ervaring maken.
· Deleted/ Extended Scenes: Een aanzienlijk aantal verwijderde en verlengde scènes die verdeeld over de zes discs te vinden zijn; Cocoon, A Bruise Inflicted on an Innocent Person Vanishes Quickly, Depressed with the Heat of Keawalua, When Covetousness is Conceived, Sin is Born, Offer Young Taro Leaves To, A Stranger Only for a Day en The Hand is at Fault.
· Gag Reels (04:53) De welbekende blooper-compilatie.

Hawaii Five-O – seizoen 9 levert de kwaliteit die je mag verwachten van een langlopende serie. Daarbij is dit seizoen extra bijzonder omdat men op niet alleen op gedurfde wijze aftrapt, met een remake van de originele pilot, maar men ook de tweehonderdste aflevering op fraaie wijze weet te vieren met een creatief uitstapje. De aangename mix van vertrouwde en nieuwe gezichten zorgt er daarnaast voor dat de fans zich voorlopig niet al teveel zorgen lijken te hoeven maken over een eerder zo gevreesd voortijdig einde van de serie. Sterker nog, het tiende en naar verluidt laatste seizoen is reeds voltooid, dus het is een kwestie van tijd voordat die ons land bereikt. Laten we hopen dat het een seizoen is van deze kwaliteit en waarom zou dat ook niet, want Hawaii Five-O onderscheidt zich met de prachtige locaties van soortgelijke series in het genre.

Met dank aan Day One MPM en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

18 september, 2020

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer