He Named Me Malala
Malala Yousafzai is een Pakistaanse kinderrechtenactiviste en de jongste Nobelprijswinnaar ooit. Deze documentaire vertelt het verhaal van een jonge vrouw in haar strijd voor educatie voor meisjes. Een strijd die bijna abrupt ten einde kwam toen zij op 9 oktober 2012 zwaargewond raakte aan haar hoofd bij een aanslag op haar leven door een Talibanstrijder. Het bleek een aanslag die in plaats van haar het zwijgen op te leggen juist extra kracht gaf aan haar doorzettingsvermogen en hielp haar woord wereldwijd te verspreiden. He Named Me Malala is het verhaal van iemand die de wereld wil veranderen, het verhaal van Malala Yousafzai.
Als dochter van een leraar wist Malala al van jongs af aan het belang van onderwijs. Het was diezelfde vader die haar vernoemde naar de Afghaanse volksheldin Malalai of Maiwand, die in 1880 verantwoordelijk was voor de Afghaanse overwinning in de Tweede Anglo-Afghaanse oorlog. Het is een naam die ze met eer draagt. Al op jonge leeftijd treedt Malala naar voren met haar strijd voor onderwijs voor meisjes, zoals tijdens de speeches waarin zij keihard in gaat tegen de Taliban. Het zorgt ervoor dat zij al op 15-jarige leeftijd het doelwit is van een aanslag op haar leven. Een aanslag waarin zij zwaargewond raakt door een kogel in haar hoofd en hals. De documentaire toont echter niet alleen haar strijd.
Davis Guggenheim, bekend van zijn regie van An Inconvenient Truth welke hem een Oscar opleverde, is de regisseur van deze documentaire. Voor het maken van deze documentaire bracht hij 18 maanden door met Malala en haar familie. Het zorgt ervoor dat we in de film meer zien dan alleen het verhaal van Malala. We zien het verhaal achter een familie die zich durfde te verzetten tegen tirannie. Daarnaast krijgen we een beeld van de cultuur waarin de familie leeft. Toch is de documentaire bovenal het verhaal van een meisje dat haar leven in de waagschaal stelde om gehoord te worden. Een meisje die al jong een vrouw werd, een vrouw die mensen weet te inspireren met haar doorzettingsvermogen en daadkracht.
Naast Guggeinheim valt ook de naam van componist Thomas Newman op als we de credits bekijken. Newman is dan ook een grote naam in de filmwereld, met maar liefst 13 Oscarnominaties op zijn naam. Het geeft nog maar eens aan dat vele mensen geloven in de strijd van Malala en haar daar openlijk in willen steunen. Maar hoe belangrijk de strijd ook is, het valt te betwijfelen in hoeverre de documentaire nog iets toevoegt aan wat al bekend is. Daar ligt een gemiste kans en kunnen we Guggenheim dus enige gemakzucht verwijten. Het zorgt ervoor dat de documentaire weinig vernieuwend is, ondanks de altijd actuele boodschap.
Extra’s: Als enige extra zien we een special die ons meer leert over het Malala Fonds. Het is een fonds dat zorgt voor kwaliteitsonderwijs voor meisjes en dus in het verlengde ligt van waar Malala voor strijdt.
Bekijk ook deze informatieve en zeer fraaie infographic
He Named Me Malala is een krachtige documentaire die vele mensen zal weten te inspireren. Malala is pas 18 jaar, maar heeft in haar nog jonge leven al meer bereikt dan velen van ons in een heel leven. Haar boodschap is de wens van velen, en nadat ze deze eerder verkondigde in haar biografie is daar nu deze documentaire die hier goed op aansluit. Helaas biedt de documentaire weinig nieuws voor mensen die al bekend zijn met Malala en het haar strijd. Toch zou de documentaire verplichte kost moeten zijn op scholen, om ook de jongeren in te laten zien hoe gezegend wij eigenlijk wel niet zijn met dingen die wij vaak als vanzelfsprekend nemen. Dingen als onderwijs.
Met dank aan Team Lewis en 20th Century Fox Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.
Beoordeling
- Film
- Extra
- Eindcijfer
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.