Heat – Director’s Definitive Edition

Informatie

RegieMichael Mann
Jaartal1995 - 2017
Releasedatum23-02-2017
Speelduur170 minuten
Distributeur20th Century Fox Home Entertainment
CastAl Pacino, Robert De Niro, Val Kilmer, Jon Voight, Tom Sizemore, Diane Venora, Amy Brenneman, Ashley Judd, Mykelti Williamson, Wes Studi, William Fichtner, Tom Noonan en Natalie Portman

Na de gewelddadige overval op een transport raakt detective Vincent Hanna al snel geobsedeerd met de daders. Hij komt hen op het spoor en achterhaalt hun volgende doel. Bij de daders, Neil McCauley en zijn team, heerst daarentegen grootse voorzichtigheid en strenge hunzelf opgelegde regels om zo hun vrijheid te behouden. Ze laten hun eerdere doel dan ook schieten als ze voelen dat er wat mis is, om vervolgens akkoord te gaan om een bankoverval te doen die hun financiëke toekomst veilig zal stellen. Hanna besluit tot een ontmoeting met McCauley en zij ontdekken eigenlijk dat zij niet zoveel van elkaar verschillen. Behalve dat ze ieder aan een andere kant van de wet staan. Met de bankoverval voor de deur doen de twee elkaar de belofte dat zij het niet zullen toelaten dat de ander in de weg zal staan bij wat zij doen; de allerbeste zijn in hun vak.

Het was 1979 toen Michael Mann de eerste versie voor het script van Heat schreef. Nadat hij zijn eerste successen boekte met Thief en The Keep herschreef hij het script in de hoop dat hij dit kon slijten, maar dit mislukte en zelfs bevriend regisseur Walter Hill weigerde. Na grote successen te hebben gehad met de series Miami Vice en Crime Story besloot Mann om het script bij te schaven tot een pilotaflevering voor een nieuwe serie. Deze werd in negentien dagen geschoten met een fors naar beneden gesteld budget, maar NBC bleek ontevreden met de gekozen hoofdrolspeler. Mann weigerde de bewuste rol te hercasten en zo werd de pilotaflevering uiteindelijk uitgebracht als de televisiefilm L.A. Takedown. Mann stortte zich op The Last of the Mohicans, maar Heat liet hem nog niet los.

Dat bleek medio 1994, toen hij een biografische film rond James Dean liet voor wat het was en zich opnieuw stortte op zijn droomproject Heat. Voor de hoofdrollen had hij zijn oog laten vallen op Al Pacino en Robert De Niro, wat de film direct een mooi affiche opleverde. De film werd namelijk gebracht als de eerste film waarin de twee grootheden samen op het scherm te zien zouden zijn. Natuurlijk zaten zij eerder samen in The Godfather: Part II, maar daarin deelden ze geen scène. Iets wat met de ondertussen klassieke restaurantscène wel gebeurde, al zijn er nog steeds theorieën dat hier stand-ins werden gebruikt. Voor de bijrollen werd een beroep gedaan op een zeldzaam breed scala aan topacteurs, waaronder Val Kilmer, Jon Voight, Tom Sizemore, Ashley Judd en een jonge Natalie Portman in één van haar eerste rollen.

Het kan wellicht aan het jarenlange voorwerk liggen, maar Heat staat ruim twintig jaar na dato nog steeds als een huis. Het bijna drie uur durende crime drama maakt namelijk nog steeds indruk, zelfs na de zoveelste herkijk. Het lijkt dan ook of alles samenkomt: sterke dialogen, goed uitgewerkte personages en actiescènes die je werkelijk omver blazen. Wat hieraan vooral opvalt is dat de film zeer realistisch is neergezet. Zo is de film door een sterke opbouw niet simpelweg een actiefilm te noemen, dit ondanks de aanwezigheid van enkele groots opgezette scènes waar menig andere film jaloers op zou zijn. Meest memorabele hiervan is overigens de gigantische shootout die plaats vindt in de nasleep van een bankroof. Bijna een kwartier lang wordt je naar het scherm gezogen, waarbij je actie zonder enige vorm van CGI voorgeschoteld krijgt. Het is tot vandaag de dag nog steeds één van de beste actiescènes ooit op film vastgelegd. Maar zoals gezegd is er zoveel meer om van te genieten.

Zo zijn Vincent Hanna (Pacino) en McCauley (De Niro) niet de zwart-witte tegenpolen zoals je dat vaak ziet in de genregenoten van deze film. Sterker nog, de twee hebben eigenlijk verdomd veel met elkaar gemeen. Zo zijn beide perfectionistisch en welhaast obsessief jegens hun werk en hebben beide hierdoor amper een privéleven waarbij alles moet wijken voor wat zij doen; de beste zijn in hun vak. Ook zijn verhaallijnen rond het personage van Natalie Portman en de personages van Val Kilmer en Ashley Judd sterk uitgewerkt, waar dit vaak verzandt in iets bijkomends. Alles is perfect in balans en iedere acteur krijgt alle ruimte om te schitteren. En schitteren doet deze definitieve versie van deze klassieker, want dat mogen wij de film zeker noemen. Het beeld was altijd al goed, maar deze nieuwe 4K transfer is werkelijk kraakhelder. Voor de mensen die nog de dvd in hun bezit hadden valt de grootste winst te halen in het geluidsspoor. Deze heeft namelijk sindsdien een flinke update gehad en zeker de eerder genoemde shootout zorgt ervoor dat dit echt een film is om van te genieten. Een klassieker van jewelste dus, met een meer dan waardige re-release!

Extra’s: Voor deze release werd er een fenomenaal ogende 4K remaster van de film geproduceerd, waarbij Michael Mann zelf over de het eindresultaat waakte. Naast de bijna drie uur durende film is er nogal wat, overigens zeer interessant, extra materiaal op de Blu-ray release te vinden.
∙ Audio-commentary: Een zeer informatieve commentaartrack verzorgd door schrijver en regisseur Michael Man.
∙ Filmmaker Panel (95:00) Een tweetal uitgebreide conversaties. Enerzijds een gesprek tussen Michael Mann, Robert De Nrio, Al Pacino en Christopher Nolan, anderzijds een Q&A met Michael Mann.
∙ The Making of Heat (59:12) Een drietal documentaires: True Crime (over echte politiemensen en criminelen uit Chicago), Crime Stories (over de historie van het script) en Into the Fire (over het filmen in Los Angeles en de training van de cast).
∙ Pacino and De Niro: The conversation (9:54) Deze docu gaat dieper in op de ondertussen legendarische restaurantscène en de acteurs Pacino en De Niro op zich.
∙ Return to the Scene of the Crime (12:02) Een terugkeer naar de locaties die het decor vormde voor de film.
∙ Additional footage – Deleted scenes (10:00) Een elftal aan verwijderde en verlengde scènes.

Heat – Director’s Definitive Edition is een prachtige re-release van een film die alles heeft wat je van een klassieker mag verwachten. De film heeft in Pacino en De Niro twee hoofdrolspelers die spelen op de toppen van hun kunnen en daarnaast mogen rekenen op fenomenaal tegenspel van een brede cast vol bekende gezichten. Heat loopt werkelijk over aan kwaliteit en dat Michael Mann zich hoogstpersoonlijk heeft bemoeid met deze nieuwe 4K transfer van de film zal iedereen zeer positief stemmen. Daarnaast maken een flink aantal extra’s deze release helemaal af. Deze Director’s Definitieve Edition Blu-ray zal vast ooit nog weer worden afgetroefd door een spectaculaire 4K release, maar voor nu is deze release wel degelijk te zien de als definitieve versie van een werkelijk fabuleuze klassieker.

Met dank aan Team Lewis en 20th Century Fox Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

22 februari, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer