Heavenly Sword

Informatie

RegieBad Foxhoven en David Wohl
Jaartal2014
Releasedatum23-06-2015
Speelduur85 minuten
DistributeurJust Entertainment
CastAnna Torv, Nolan North, Alfred Molina, Thomas Jane, Ashleigh Ball, Barry Dennen en Renae Geerlings

Wanneer de kwaadaardige heerser Bohan achter het hemelse zwaard aan gaat en daarmee de clan van Nariko en Kai uit elkaar rukt, begint de zoektocht naar de uitverkorene. Nariko krijgt het zwaard in handen en begint de zoektocht naar de eerste zoon van meester Shen voordat een legendarische oorlog uitbreekt. De legende is echter niet helemaal duidelijk en daarom is het ook de vraag of de uitverkorene van de legende zich niet al die tijd al bij het zwaard heeft gevoegd.

Brad Foxhoven en David Wohl zijn de heren die verantwoordelijk zijn voor de productie van deze film. Daarnaast is het animatiebedrijf van Wohl, genaamd Blockade, verantwoordelijk voor de animatie. Helaas schiet de film juist daar een beetje te kort. Om in de gaming sferen te blijven had deze film net zo goed een game voor de nieuwste Playstation kunnen zijn. Toch zullen de meeste liefhebbers van de game, die ook film een warm hart toedragen, het kunnen waarderen dat het verhaal van Nariko, Kai, en het Heavenly Sword vermaakt is tot een film. Het verhaal is geschreven door Todd Farmer, ook geen geheel onbekende naam in de gaming- en stripboekenwereld. Naast dat hij achter Heavenly Sword zit, is hij ook verantwoordelijk voor series zoals Witchblade en The Darkness, waar eveneens videogames van zijn uit gekomen.

Kijken we naar de cast van Heavenly Sword dan komen we ook daar bekende namen tegen. Zo heeft Anna Torv opnieuw de stem van Nariko ingesproken, iets wat zij eerder al deed voor de game. Zij heeft rollen gehad in onder andere Frankenstein, maar ook heeft zij in diverse series gespeeld zoals McLeod’s Daughters, The Pacific en Fringe. Ook de fans van Marvel komen met Heavenly Sword min of meer aan hun trekken. Alfred Molina, oftewel Doctor Octopus uit Spiderman 2 sprak namelijk de teksten in van de kwaadaardige heerser Bohan. De derde, en voor gamers de grootste, naam in de cast is Nolan North. Hij is verantwoordelijk voor de stemmen in een hele lijst met videogames waaronder die van Nathan Drake uit Uncharted en Desmond Miles uit Assassin’s Creed. Veel van de castleden die een stem hebben ingesproken voor Heavenly Sword hebben dus al een achtergrond betreffende animatiefilms en videogames en dat is natuurlijk een mooi uitgangspunt.

Helaas valt er ook genoeg aan te merken op de film. Laten we bijvoorbeeld eens kijken naar hoe de film in elkaar is gezet. Zo heeft de animatiewereld sinds het verschijnen van de game in 2007 duidelijk niet stilgestaan. Dat heeft tot gevolg dat het met het verhaal op zich wel goed zit, maar de animaties zelf in het lagere middensegment zitten. Daardoor lijkt het niet altijd alsof je naar een geanimeerd epos zit te kijken, maar eerder naar een knap uitgewerkt kinderverhaal. Al dient daarbij te worden gemeld dat het verhaal van Heavenly Sword zich niet leent voor een kinderfilm, ondanks dat de film redelijk veilig is gehouden op dat gebied. Maar als film mist het geheel op animatiegebied net even die afwerking waardoor het harde werk van de stemacteurs een beetje in het niet valt. Het geluid van de film is overduidelijk beter dan de animatie en daar kan het verhaal helaas niets aan veranderen.

Extra’s: Er staan geen extra’s op de Blu-ray. Sterker nog, het lijkt wel alsof je een dvd aan zet als je hem start. De startanimaties zoals die op ieder Blu-ray te vinden zijn spelen af en vervolgens kom je in een simpel afspeelmenu terecht. Als we eerlijk zijn vinden we het gemis van extra’s, na de teleurstellende game verfilming, niet eens heel erg, maar toch is het wel een gemiste kans. Zo waren extra’s zoals concepttekeningen, testanimaties, interviews met het team en bovenal de binding met de videogame geen overbodige luxe geweest.

Heavenly Sword is een animatiefilm die gebaseerd is op de gelijknamige Playstation game uit 2007 en helaas is dat te merken. Al tijden schreeuwde het spel om een verfilming, maar helaas leidt deze film niet tot een voltreffer. Daarvoor zijn de animaties op bepaalde plekken niet goed genoeg afgewerkt. Toch zijn de stemacteurs van hoog niveau en is het verhaal goed geschreven, al lag de basis hiervoor er natuurlijk al. Omdat extra’s totaal afwezig zijn gaan mensen die onbekend zijn met Heavenly Sword zonder enige voorkennis de film in en hebben ze geen idee waar Heavenly Sword op gebaseerd is. Hiermee laat Blockade dan ook een kans liggen om filmliefhebbers voorzichtig kennis te laten maken met Heavenly Sword. Of eigenlijk kunnen we zelfs zeggen dat ze de kans laten liggen om Heavenly Sword uit te bouwen tot een fatsoenlijke franchise. De legende smeekt namelijk om een hele series van games, animatieseries en films, maar deze animatiefilm weet daarvoor helaas niet de goede basis te leggen.

Met dank aan Badass PR voor het recensie-exemplaar.

23 juni, 2015

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer