Hell or High Water

Informatie

RegieDavid MacKenzie
Jaartal2016
Releasedatum21-02-2017
Speelduur102 minuten
DistributeurThe Searchers
CastChris Pine, Jeff Bridges, Ben Foster, Gil Birmingham, Marin Ireland, Katy Mixon en Gregory Cruz

In het westen van Texas wordt Toby Howard met zijn broer Tanner herenigd, nadat deze na tien jaar is vrijgelaten uit de gevangenis. De twee plannen direct om vroeg in de ochtend overvallen te plegen op enkele filialen van de Texas Midlands Bank. Dat Tanner hierbij onnodig veel risico neemt is Toby een doorn in het oog. Toch hebben de twee het geld hard nodig nu zij, na het overlijden van hun moeder, de familieranch dreigen te verliezen aan de bank vanwege een omgekeerde hypotheek. Door zich voornamelijk te richten op kleine lokale banken, hopen ze onder de radar van de politie te blijven. Hier slagen zij niet in, want de bijna gepensioneerde Texas Ranger Marcus wordt samen met zijn partner Alberto op pad gestuurd om de broers te ontmaskeren en op te pakken.

Hell Or High Water is een grandioze moderne western die zeker behoorde tot de beste films die het afgelopen jaar op het witte doek waren te aanschouwen. De film van regisseur David Mackenzie is dan ook een klein en ingetogen meesterwerk. Het plot over een stel wanhopige bankrovers lijkt wellicht niet al te origineel, maar de uitvoering is zeer vakkundig met een intelligent script. Mackenzie vertelt dan ook op meesterlijke wijze het verhaal en strooit daarbij op eigenzinnige wijze met een diversiteit aan originele thema’s zoals erfenis, familieband, wraak en kapitalisme. Dat dit geheel prachtig is vastgelegd op beeld is de kers op de taart.

Wat deze film zo interessant maakt, is dat we hier geen bankrovers zien die al schreeuwend en dreigend met wapens een bank beroven met het doel om snel rijk te worden. Hier zien we twee broers die uit nood ervoor kiezen om kleine lokale banken te beroven, weliswaar met wapens, maar zonder mensen fysiek pijn te doen of van ze te stelen. Zo is alleen de bank het slachtoffer en omdat ze alleen kleine biljetten stelen, hebben ze de hoop zo geen aandacht te trekken van de lokale politie of erger, de FBI. Natuurlijk kan je dit onmogelijk goedpraten, maar toch vraag je je als kijker meermaals af wat je zou doen als je in hun schoenen stond. Dat je jezelf deze vraag stelt zegt al genoeg over de sympathie die je voor de broers ontwikkelt.

Naast het rake verhaal blinkt de film ook uit door de prestaties van de cast. Zo worden de broers Toby en Tanner gespeeld door Chris Pine en Ben Foster. De twee zijn in principe elkaars tegenpolen. Zo zet Foster zijn personage Tanner neer als roekeloos en wreed, waarbij je nooit zekerheid hebt of hij in woede uitbarst of op charmante wijze met een grap op de proppen komt. Pine daarentegen oogt kalm en rustig. Zeker Pine zet hierbij een van de beste rollen uit zijn carrière neer. Het gaat misschien te ver om dit te zeggen van Jeff Bridges, maar als mopperende Texas Ranger is hij op zijn best en het is fijn hem zo te zien na een paar pijnlijke missers (R.I.P.D., The Giver, Seventh Son). Met een hoop generaliserende grappen jegens zijn comanche partner zorgt hij daarnaast voor de komische noot.

Extra’s: Helaas is deze Blu-ray release niet voorzien van bonusmateriaal. Dat is spijtig want importversies zijn goed voorzien met featurettes met een blik achter de schermen, interview met cast en crew en een vraaggesprek met de regisseur, Bridges en Pine.

Hell Or High Water is een indrukwekkende film die zeker behoort tot de beste films van vorig jaar. De film lijkt op papier wellicht een formulematige film over bankrovers, maar draait vooral over armoede en onzekerheid, financiële wanhoop en het gevoel dat er geen andere manier is om je eigendom te redden. Dat dit gemengd wordt met ouderwetse western invloeden zorgt ervoor dat de film ook hoge ogen gooit met de uiteenzetting van de sfeer. Regisseur Mackenzie wekt daarnast een bepaald gevoel van rechtvaardigheid op, maar verliest nooit de ernst van de misdaden uit het oog. Dat wordt nog eens geholpen door de voortreffelijke cast. Hell Or High Water wist geen enkele nominatie voor de Golden Globes (4 nominaties, waaronder Best Motion Picture) en Oscars (3 nominaties, waaronder Best Motion Picture of the Year) te verzilveren, maar verdient zeer zeker alle aandacht.

Met dank aan The Searchers i.s.m. Remain In Light voor het recensie-exemplaar.

11 maart, 2017

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_595f99ca5c0aa_selected-products" products="9200000072896235,9200000072896233" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer