Hellboy 4K

Informatie

RegieGuillermo del Toro
Jaartal2004
Releasedatum14-11-2019
Speelduur122 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastRon Perlman, John Hurt, Selma Blair, Rupert Evans, Karel Roden, Jeffrey Tambor, Doug Jones & Brian Steele

Het is 1944. In een laatste poging om de verliezende oorlog naar hun hand te zetten werkt een groep nazi’s samen met de Russische mysticus Grigori Rasputin. Hij krijgt de taak om een dimensiepoort te openen en zo goddelijke krachten naar de aarde te halen. Een groep geallieerden, met hulp van professor Trevor Bruttenholm, weet hier echter net op tijd een stokje voor te steken. Toch blijkt dat er één kleine demoon de oversteek naar onze planeet toch heeft gemaakt die liefkozend Hellboy wordt genoemd. Jaren later is Hellboy actief voor de BPRD (Bureau of Paranormal Research and Defense) en neemt hij het op tegen demonische kwaadgeesten die onze planeet in gevaar brengen. Als Rasputin echter weet tot leven wordt gewekt om zijn klus alsnog af te maken, wordt de bekwaamheid van Hellboy flink op de proef gesteld. Helemaal omdat hij de sleutel is voor Rasputin om de poort naar het Rijk der Demonen te openen. Is Hellboy opgewassen tegen dit kwaad en klaar om ons te beschermen tegen de gevaren van de wereld waar hij vandaan komt?

Reboots van geliefde filmklassiekers: niemand is er doel op. Helemaal niet als de betreffende film enkel gemaakt lijkt te zijn om grof geld te verdienen aan een succesvolle film uit het verleden. Toch zit er aan het verschijnen van een reboot vaak ook nog een voordeeltje voor de filmliefhebber. Het origineel wordt namelijk dan vaak opnieuw uitgegeven en gestoken in een fonkelnieuw jasje. Zo ook het fantasierijke Hellboy van regisseur Guillermo Del Toro dat dit jaar alweer vijftien jaar oud is en door Sony opnieuw is uitgebracht in een sprankelende 4K-resolutie. Bovendien heeft Hellboy ook een uitgave meegekregen waar je “U” tegen zegt. Niet alleen is er een hele wagonlading aan extra’s op de meegeleverde blu-ray schijf te vinden, maar gaat de uitgave ook gepaard met een mooi boekwerkje, een poster, een stel kaarten en een prachtige cover. Zou Sony het misschien met ons goed willen maken voor het uitbreken van de reboot dit jaar?

Hellboy was tijdens zijn release geen enorme hit maar kon wel rekenen op een grote groep fans. Het resulteerde in een tweede film, The Golden Army, maar tot een derde film kwam het helaas nooit. Waarom is niet helemaal duidelijk, maar de overvolle agenda van regisseur Guillermo Del Toro zal hier ongetwijfeld de grote schuldige in zijn geweest. Hoe het ook zij, het is fijn om te zien dat de originele Hellboy eindelijk is te zien in een haarscherpe kwaliteit die recht doet aan de prachtige film die Del Toro van de gelijknamige comic wist te maken. Zoals we van hem gewend zijn leunt hij voor de special effects vooral op de praktische in plaats van de digitale kant en dat is, zoveel jaar na dato, nog steeds fantastisch om te zien. Bovendien heeft Del Toro met acteur Ron Perlman de perfecte belichaming gevonden voor die rode demoon met afgezaagde horens en bromt en gromt hij er een flink eind op los. Uiteraard met de nodige humor die heerlijk past bij een film van dit kaliber.

Hellboy is misschien al vijftien jaar oud, maar kan anno 2019 nog steeds prima mee. Het is overduidelijk dat de film is gemaakt met veel liefde voor het bronmateriaal in plaats van het vullen van een bankrekening. Iets dat bij de reboot die eerder dit jaar uitkwam overduidelijk andersom het geval was. Bovendien onderstreept de film maar weer eens het talent van regisseur Guillermo Del Toro die een patent lijkt te hebben om soortgelijke films en daarmee kritisch veel succes weet te boeken. Wie herinnert zich immers niet het prachtige Pan’s Labyrinth of het meest recente The Shape of Water waarvoor hij zelfs de Oscar voor Beste Film mee naar huis mocht nemen? Het is dus een enorm goede zet van Sony om dit prachtige stukje cinema een meer dan verdiende uitgave te geven die voor liefhebbers van het genre eigenlijk verplichte kost is. Zelfs voor degene die zichzelf een paar jaar geleden te goed deed aan de drie discs-tellende uitgave op dvd die ook al niet mals was. Toch is een upgrade naar deze 4K Ultra HD versie geen overbodige luxe. Echt, je zult er geen spijt van krijgen.

Extra’s: Waar moeten we beginnen als het aankomt op extra’s!? Waar 4K releases van catalogustitels zelden vergezeld gaan van bonusmateriaal, is dat hier wel het geval. Daarnaast zit er een Blu-ray bijgesloten met eerder beschikbaar bonusmateriaal. Daarnaast zit er een boekje bij met achtergrondinformatie, een paar gave art-cards en een mini-versie van de originele poster bij deze fraaie versie. Om nog maar te zwijgen over die stijlvolle slipcase die de hele handel bij elkaar houdt.
· Cast Audio Commentary (Theatrical Cut): Een audiotrack op de normale versie van de film met castleden Ron Perlman, Jeffrey Tambor, Selma Blair en Rupert Evans.
· Creators Audio Commentary (Theatrical Cut): Een audiotrack waarbij regisseur Guillermo Del Toro en bedenker Mike Mignolia te alle ins & Outs vertellen over de film.
· Audio Commentary (Director’s Cut): Regisseur Guillermo Del Toro voorziet ook de andere versie van de film die op de schijf staat van commentaar.
· Introduction with Director Guillermo Del Toro (00:23) Een korte intro van de regisseur met betrekking tot deze boxset.
· To Hell and Back Retrospective (07:03) Regisseur Del Toro blikt uitgebreid terug op de film. Wat had hij anders gedaan, wat was de inspiratie en wat zijn de overeenkomsten tussen de comic en de film.
· The Seed of Creation (2:32:02) Een in zes delen opgesplitste making of van de film die geen onderdeel onbelicht laat. Was ook al te vinden op de dvd uit 2007, maar nu dus ook als onderdeel van deze 4K-versie.
· Trailers: Een tweetal trailers van de film.
· Deleted Scenes (04:27) Een drietal scenes die op de montagetafel zijn blijven liggen. Eventueel te bekijken met commentaar van de regisseur.
· VXF How To’s (12:44) Een blik op de special effects van de film waar wel een computer voor nodig was.
· Make-up and Lighting Tests with Commentary by Guillermo Del Toro (07:21) Del Toro zoomt in op het gebruik van licht voor de film.
· Scott McCloud: A Quick Guide to the Understanding Comics (12:19) Deze comic expert zoomt in op het bronmateriaal.
· Right Hand of Doom – Set Visits (18:21) Een blik op de set tijdens de productie van de film.
· Hellboy Recommends (36:18) Een verzameling tekenfilms die gelden als de favorieten van Hellboy. Dit zijn: Gerald McBoing Boing (06:56), Geval McBoing! Boing! On the Planet Moo (07:11), Gerald McBoing! Boing’s Symphony (07:03), How Now Boing! Boing! (07:21) en The Tell Tale Heart (07:47).
· Q&A Archive: Comic Con 2002 (23:17) Del Toro, Ron Perlman en Mike Mignolia staan fans te woord, twee jaar voor de release van de film.
· Mike Mignolia Artwork (40:09) Een blik op het werk van tekenaar Mike Mignolia en zijn invloed voor het uiterlijk van de film.
· Animatics (13:12) Een blik op de prachtige wezens uit de film. Van ontwerp tot het uiteindelijk resultaat. Alle wezens zijn apart te bekijken.
· Ogdru Jahad – Scene Progression (00:45) Een storyboard wordt getekend terwijl de scene tegelijkertijd te bekijken is.
· Board-A-Matics (11:13) Een vergelijking tussen verschillende scenes van hoe ze zijn ontworpen tot het uiteindelijke resultaat. De scenes zijn apart te bekijken.
· Multi-Angle Storyboards (22:31) Vergelijk de storyboards met de uiteindelijke scenes. Ook hier geldt dat deze scenes apart te bekijken zijn.
· Easter eggs (02:43) Een alternatieve opening voor de film, als storyboard, en een digitale rendering met de titel “Hell on Earth”.
· Tv Spots (5:03) Een wagonlading aan tv spots die zijn gemaakt voor de film.
· Photo Galleries: Een serie foto’s voor de liefhebber op scenes, concept arts, aantekeningen van regisseur Del Toro en maquettes.

Hellboy 4k is een zeer fraaie uitgave van de demonische klassieker van regisseur Guillermo Del Toro. De schijven zijn tot de nok toe gevuld met extra’s en bovendien gaat de uitgave gepaard met leuke toevoegingen, waaronder een fraai setje kaarten en prachtige sleepcase, voor de liefhebber. Bovendien heeft de film over Hellboy, en zijn strijd tegen demonen die onze planeet in gevaar brengen, een zeer fijne upgrade gekregen die de film meer dan verdiend. De film staat na vijftien jaar nog steeds als een huis en heeft weinig aan kracht ingeboet. Voor wie op zoek is naar het perfecte middel om de nare bijsmaak die overbleef na het zien van de matige reboot hoeft niet verder te zoeken. Deze uitgave van Hellboy verdiend een plekje in de kast van iedere filmliefhebber.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

4 december, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5dcb0298ec7e0_selected-products" products="9200000115948934,9200000107853383,9200000107853387,9200000107461880,1002004006443587,9200000105249471,1002004000125032,1002004006443585,1002004006443586" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer