Heroes Reborn – seizoen 1

Informatie

RegieMatt Shakman, Greg Beeman, Jeff Woolnough, Gideon Raff, Allan Arkush, Larysa Kondracki en Jon Jones
Jaartal2015
Releasedatum27-04-2016
Speelduur540 minuten
DistributeurUniversal Pictures Benelux
CastJack Coleman, Zachary Levi, Robbie A. Kay, Danika Yarosh, Kiki Sukezane en Ryan Guzman

Het is één jaar geleden sinds de terroristische aanslag in Odessa, Texas. De regering legt de schuld bij de geëvolueerden (EVO’s), mensen met ongelooflijke en bovennatuurlijke vaardigheden. Dit verstoort de vrede tussen de normale mensen en de EVO’s. Wanneer een groep vigilantes systematisch op hen begint te jagen om ze te vermoorden, worden ze gedwongen om onder te duiken. Twee van deze moordenaars, Lucas en Joanne Collins, zoeken wraak voor de zoon die ze zijn verloren tijdens de Odessa bombardementen. Eén man is vastberaden om de waarheid over de aanslag te achterhalen en roept de hulp in van Noah Bennet om een wereldwijde samenzwering te ontrafelen. Ondertussen ontdekken nieuwe karakters hun eigen unieke vaardigheden en kruisen hun paden zich met EVO helden uit het verleden. Samen moeten ze de wereld redden van een geomagnetische omkering die de planeet kwetsbaar maakt voor dodelijke zonnestraling.

Tim Kring veroverde met Heroes in 2006 de harten van vele fans, die dolenthousiast waren over de door X-Men beïnvloede tv-show waarin gewone mensen ontdekken dat ze bijzondere en bovennatuurlijke krachten bezitten. Alle zogenaamde EVO’s hadden hun eigen ideeën en opvattingen over deze speciale krachten, verdeeld in goede of slechte zin. Na een ijzersterk debuutseizoen, groeide Heroes al vrij snel uit tot een saaie en repetitieve serie. Toen het dieptepunt was bereikt met het vierde seizoen en het duidelijk werd dat de grote potentie die de serie nog steeds had niet meer gehaald ging worden, werd de stekker uit de NBC show getrokken. Vijf jaar later maakte de serie alsnog een langverwachte comeback, ondanks de grote teleurstelling die het achterliet. Geen officieel vijfde seizoen maar een 13-delige miniserie waarin oude en nieuwe karakters hun opwachting maken.

Net zoals in de originele serie heeft Heroes Reborn ook een diversiteit aan verhalen in verschillende delen van de wereld, waarbij pas in een later stadium duidelijk wordt hoe deze aan elkaar zijn verbonden. Voor nieuwkomers van Heroes kunnen bepaalde delen uit Reborn lastig te volgen of zelfs verwarrend zijn, omdat er veelvuldig wordt verwezen naar de oude serie. Daarnaast maken enkele bekende karakters uit de originele serie ook hun rentree in de ‘reboot’. Maar het draait in de eerste plaats om nieuwe personages, die nog relatief onbekend zijn met hun krachten en hoe deze te gebruiken. Tiener Tommy (Robbie Kay) heeft het vermogen om mensen bij aanraking te teleporteren naar een willekeurige bestemming. Carlos (Ryan Guzman) is zelf geen EVO, maar wordt een real-lfe superheld in de straten van Easy L.A.. Luke en Joanne Collins zijn op zoek naar dodelijke vergelding voor de dood van hun zoontje, en maken jacht op alle EVO’s. De jonge Japanse Miko is in staat om een videogame te betreden met een zwaard, in een poging om haar vader te redden die opgesloten zit in de digitale wereld.

Heroes Reborn is vooral gemaakt om de bittere nasmaak van de voorgaande seizoenen weg te spoelen, maar ook zeker vanwege de grote potentie die het had en nog steeds heeft. Reborn klampt zich vast aan zijn voorganger met alle ingrediënten die kenmerkend waren voor het origineel, en probeert ondertussen tevergeefs om een eigen identiteit te smeden. De 13 afleveringen tellende miniserie voelt bij vlagen erg gehaast en rommelig aan. Een grote hoeveelheid karakters, invalshoeken en constructies worden niet allemaal evengoed uitgewerkt. De serie is gebouwd vanuit sociale en politieke gevolgen die ontstaan door de mens vs. EVO confrontatie, pijnlijk overeenkomstig met X-Men. Daarnaast doet men een poging om actuele maatschappelijke aspecten zoals religie en vreemdelingenhaat subtiel in de serie te integreren, maar dit ligt er zo dik bovenop dat het nooit echt natuurlijk aanvoelt. Het sciencefiction genre sneeuwt hierbij ook een beetje onder, wat in een serie als deze toch de primaire doelstelling zou moeten zijn.

Extra’s:
Heroes Reborn: Reliving the Legacy: (10:49) Een blik op de voortzetting van de serie, details van de verhaallijnen, de internationale cast, nieuwe en terugkerende personages.
Heroes Reborn: Dark Matters: (43:30) Een zesdelige serie ‘webisodes’ die beschikbaar zijn gesteld voor de fans op het internet, voordat Heroes Reborn werd uitgezonden. Deze webisodes richten zich vooral op de karakters Quentin en Phoebe, maar zijn geen must om te bekijken voor Reborn.
Deleted Scenes: Een verzameling met verwijderde scenes van iedere aflevering.

Heroes Reborn is de langverwachte opvolger van een serie die barstte van de potentie na een fantastisch eerste seizoen, maar in de drie volgende seizoenen uitliep op een teleurstelling. De 13-delige miniserie is een vermakelijke reboot, maar over het geheel niet de comeback die het had willen en moeten zijn. In het eerste deel van de serie worden alleen de nieuwe karakters geïntroduceerd, waardoor het wachten op de oude bekende karakters veel te lang duurt. De nieuwelingen missen de creativiteit en chemie van de oude, en er worden teveel verhaallijnen in verwerkt waardoor het allemaal erg oppervlakkig blijft. Daarnaast zitten er voor een reboot wel erg veel verwijzingen naar de originele show in verwerkt, waardoor het minder toegankelijk is voor nieuwkomers. Heroes Reborn is geen serie die iedereen zal kunnen bekoren, maar voor de echte fans van Tim Krings’ originele show valt er genoeg te genieten en is het een aangenaam weerzien met de bovennatuurlijke wereld van Heroes.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Picture Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

30 april, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer