Hierro – seizoen 1

Informatie

RegieJorge Coira
Jaartal2019
Releasedatum12-11-2019
Speelduur400 minuten
DistributeurLumière
CastCandela Peña, Darío Grandinetti, Kimberley Tell, Juan Carlos Vellido en Mónica López

De ervaren rechter Candela Montes wordt overgeplaatst naar El Hierro, het kleinste en meest afgelegen van de Canarische Eilanden. Ze belandt er in een hechte, gesloten gemeenschap die zich voorbereid op de Bajada, een religieuze processie die om de vier jaar plaatsvindt. Kort na haar aankomst wordt door een duiker onder water het lichaam van de jonge eilandbewoner Fran ontdekt. Hij is vermoord, daags voor zijn huwelijk met Pilar, de dochter van de louche zakenman Diaz. Hij is dan ook de belangrijkste verdachte en moet zijn onschuld bewijzen. Candela maakt zich niet bepaald populair bij de eilandbewoners als ze besluit om hem op borgtocht vrij te laten.

Ferro, of in het Spaans El Hierro, is het meest zuidwestelijke eiland van de Canarische Eilanden. Het eiland behoort tot Spanje. Ferro wordt ook wel La Isla Chiquita, oftewel het kleine eiland, genoemd. Deze naam dankt het aan het feit dat Ferro het kleinste (oppervlakte 278 km2) van de bewoonde Canarische Eilanden is. Zoals de titel van de serie al doet vermoeden speelt de serie Hierro zich af op dit eiland. De makers van de serie hebben dankbaar gebruik gemaakt van bepaalde kenmerken van het eiland. Zo is Ferro een bergachtig eiland met ongeveer vijfhonderd vulkanen. In de serie zien we regelmatig prachtige beelden van dit landschap. Daarnaast leeft het eiland voornamelijk van landbouw en de visserij, onder andere bananen worden op dit vruchtbare eiland geteeld. De louche zakenman Diaz is de eigenaar van een bananenkwekerij. Wat dat betreft geeft de serie Hierro een goede indruk van het (leven op het) eiland Ferro.

In de serie Hierro is Ferro een mysterieus eiland waar niemand ongemerkt arriveert en wat niemand ongemerkt verlaat. Aangezien iedereen elkaar kent zijn geheimen moeilijk te bewaren. De eilandbewoners reageren vijandig en wantrouwig tegen buitenstaanders zoals Candela Montes. Zij is de nieuwe rechter, die kort na haar aankomst wordt geconfronteerd met het lichaam van de vermoorde eilandbewoner Fran. In haar zoektocht naar de moordenaar wordt ze bijgestaan door Sergeant Guardia Civil Morata. Vanaf het begin is het duidelijk, de moordenaar is een van de eilandbewoners. Maar wie is niet wie hij of zij lijkt te zijn? Het levert een boeiende zoektocht op. Alle eilandbewoners zijn ervan overtuigd dat de moordenaar Diaz is, een rijke ondernemer die zich bezighoudt met duistere zaken. Zo gemakkelijk als dit lijkt, zo moeilijk verloopt het onderzoek. De onrust op het eiland neemt toe als Guardia Civil Reyes spoorloos verdwijnt. Als kijker zie je wat haar lot is. Ergens is dit jammer, want hierdoor weet je direct wie de moordenaar van Fran is. Ondanks dat is het handelen van Montes en haar onderzoeksteam prettig om naar te kijken.

Als Montes zien we Candela Peña, een Spaanse actrice die ruim 22 filmprijzen op haar schoorsteen heeft staan. Zo was zij onder andere te zien in Todo Sobre Mi Madre, een film die in 2000 de Oscar voor Best Foreign Language Film in ontvangst mocht nemen. Peña is duidelijk in haar element als Montes, een ervaren rechter met een sterk karakter. Montes houdt graag alle touwtjes stevig in handen. Gedurende de serie blijkt echter dat zij ook een zachtere kant heeft. Deze kant is duidelijk te zien als ze bij haar gehandicapte zoon is en zodra Reyes spoorloos verdwenen is. Naast haar zien we Darío Grandinetti als Diaz, een louche zakenman die perfect past in het profiel van de moordenaar. In Hierro ziet Grandinetti er duidelijk uit als een louche zakenman, hij is dan ook perfect gecast. Gelukkig zien we ook een andere kant van hem als het zijn dochter Pilar aangaat. Montes en Diaz zijn aan elkaar gewaagd, zij is erop uit om de moordenaar te pakken, hij daarentegen wil zijn onschuld bewijzen. Peña en Grandinetti worden bijgestaan door een uitstekende cast, waaronder Juan Carlos Vellido als Morata en Mónica López als Reyes.

Extra’s: Voordat we in het hoofdmenu terecht komen zien we een trailer van Lumière (Crime) Series met daarin een korte blik op de releases van 2019.

Hierro – seizoen 1 is een zeer vermakelijk serie om naar te kijken. De zoektocht naar de moordenaar van de eilandbewoner Fran is boeiend in beeld gebracht. Jammer is wel dat je als kijker vrij snel weet wie daadwerkelijk de moordenaar is. Ondanks dat blijft het handelen van Montes en haar onderzoeksteam prettig om naar te kijken. De casting van de serie is prima in orde. Waarbij Peña en Grandinetti in hun rollen aan elkaar gewaagd zijn. Het geheel wordt goed ondersteund door prachtige beelden van het eiland Ferro.

Met dank aan Lumière voor het recensie-exemplaar.

20 december, 2019

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5dc9bbab86d77_selected-products" products="9200000121658824" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer