His Dark Materials – seizoen 2

Informatie

RegieJamie Childs en Leanne Welham
Jaartal2020
Releasedatum07-07-2021
Speelduur345 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastDafne Keen, Ruth Wilson, Ariyon Bakare, Will Keen, Terence Stamp, Gary Lewis, Lin-Manuel Miranda, Andrew Scott en James McAvoy

Nadat de radeloze Lyra besluit om Lord Asriel te volgen en door het portaal stapt, belandt zij in de geheimzinnige ‘stad in de lucht’ Cittàgazze; een stad verlaten door volwassenen, en beheerst door spookachtigen die de ziel van mensen absorberen. Daar ontmoet Lyra Will Parry, een jongen uit een andere wereld. Ze ontdekken niet alleen dat hun beide werelden de nodige overeenkomsten hebben, ook komen ze erachter dat hun lot verbonden is met de hereniging van Will met zijn vader. Toch wordt hun pad voortdurend gedwarsboomd. Zo worden ze achtervolgt door Sir Charles Latrum, die het voorzien heeft op Lyras’ alethiometer, bereiden de heksen zich voor op een oorlog, begint Lee Scoresby aan een zoektocht naar de ontdekkingsreiziger Stanislaus Grumman en gaat mevrouw Coulter op zoek naar Lyra, vastbesloten om haar met alle mogelijke middelen thuis te brengen.

His Dark Materials is gebaseerd op de gelijknamige boekentrilogie van Philip Pullman en speelt zich af in een alternatieve wereld waarin technologie, religie en magie hand in hand gaan. Al in 2007 werd er een poging gedaan om te midden van de hype van de boeken een verfilming van het eerste boek, The Golden Compass, neer te zetten als startpunt van een mogelijke trilogie. Ondanks de aanwezigheid van Nicole Kidman en Daniel Craig deed de film het zowel bij de critici als aan de box-office een stuk minder goed dan verwacht. Het gevolg hiervan was dat ondanks dat de potentie zeker niet ontkend werd, de beoogde vervolgfilms uitbleven. In 2019 deden de BBC en HBO in een coproductie opnieuw een poging om het verhaal naar het scherm te toveren, het kleine scherm in dit geval. Het bleek een serie met grote ambities, waarin men tegemoet komt aan de potentie van de reeks. Alles bleek even spannend als fantasievol en men mocht zich opmaken voor een tweede seizoen.

Wat opviel was dat men voor deze nieuwe verfilming weliswaar geen beroep kon doen op de grote namen van de verfilming uit 2007, maar de poppetjes een stuk beter op hun plaats leken te staan door de sterke casting. Zo is daar Dafne Keen, die als 20-jarige actrice de hoofdrol op zich nam, nadat zij zich eerder in de kijker speelde in Logan. Het bleek een schot in de roos, want ze hield en houdt zich knap staande tussen ervaren acteurs als Ruth Wilson, die hier Marisa Coulter speelt, en Lin-Manuel Miranda als Lee Scoresby, de avontuurlijk ingestelde surrogaatvader van Lyra. In het eerste seizoen ging veel aandacht uit naar Wilson, die in eerste instantie Lyra op sleeptouw nam, waarna al snel haar ware aard boven kwam. In dit tweede seizoen wordt hier vrolijk op voort borduurt. Belangrijkste nieuwe gezicht dit seizoen is Amir Wilson, die de rol van Will Parry speelt. Hij komt uit een andere wereld dan Lyra, wat op een fijne manier de overeenkomsten en verschillen tussen de werelden laat zien. Ook biedt het verhaal van Wills’ zoektocht naar zijn vader een mooie kapstok om de motor voor Lin-Manuel Mirandas’ personage dit seizoen draaiende te houden, waarbij hij vergezeld wordt door Andrew Scott.

Wat ook dit seizoen weer opvalt is de gelaagdheid en zorgvuldige opbouw van de serie. Waar bij de eerdere verfilming weinig ruimte was om goed op stoom te komen, wordt die tijd en ruimte in serievorm wel genomen. En zo zien we aan de oppervlakte een spannende avonturenserie, met daaronder ook flink wat thematiek en symboliek. Na de climax van het eerste seizoen stappen we dit keer in een nieuwe wereld en opnieuw krijgen we vooral veel achtergrond over hoe de werelden in elkaar steken. Gelukkig is dat met het eerste seizoen in ons achterhoofd dit keer allemaal een stuk beter te behappen. Wel is het opnieuw even doorbijten, maar het zorgt wel voor een opbouw waar in de latere afleveringen van dit seizoen, en waarschijnlijk zelfs volgend seizoen, nog de vruchten van worden geplukt. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de prachtige aankleding. Alles ziet eruit om door een ringetje te halen en ook de computereffecten, die vooral ook nodig zijn om de Dæmons en prachtige omgevingen tot leven te wekken, zijn prachtig. Het zorgt ervoor dat met dit tweede seizoen de belofte die eerder werd gedaan volledig wordt ingelost.

Extra’s: Naast de zeven afleveringen van dit seizoen, is er flink wat bonusmateriaal te vindenop de release. Veel featurettes vallen onder de noemer ‘Exploring His Dark Materials’, zijn relatief kort en de titel dekt hierbij de lading.
· Noble Rogue: The Legend of Lee Scoresby (12:43)
· Exploring His Dark Materials: Daemons (07:54)
· Exploring His Dark Materials: Panserbjørne (07:49)
· Exploring His Dark Materials: Portals & the Multiverse (09:15)
· Exploring His Dark Materials: Witches (08:37)
· Exploring His Dark Materials: Bringing Daemons and Bears to Life (05:30)
· His Dark Materials: Exploring Cittagazze (03:35) Met productieontwerper en uitvoering producent Joel Collins.
· His Dark Materials: Worlds Collide (02:40) Sluit mooi aan bij de bovenstaande “Portals & the Multiverse”-featurette, met aandacht tussen de verschillen tussen de wereld van Will en Lyra.
· The Powerful Mrs. Coulter (05:32)
· Lyra (03:07)
· The Subtle Knife (03:21) Een featurette om niet te kijken voorafgaand aan het seizoen, want dat zou teveel details van het plot onthullen.

His Dark Materials – seizoen 2 profiteert van de zorgvuldige opbouw en doet de boeken van Philip Pullman alle eer aan die ze verdienen. Dit tweede seizoen pakt de draad op waar we gebleven waren en verkent de verdere werelden in een fascinerende serie. Na de climax van het eerste seizoen worden wel in het begin de remmen weer even flink aangetrapt, maar eigenlijk heeft het enkel een prettige uitdiepingen tot gevolg. Want waar dit in het eerste seizoen nog een flink risico leek, hebben de makers dit keer wat krediet opgebouwd. En terecht, want opnieuw blijkt deze werkwijze de enige juiste manier om dit ingenieuze en overvolle verhaal naar het scherm te brengen. Daarbij wordt het vooral van een speelduur van een serie ten opzichte van een film optimaal benut. Het derde, en laatste, seizoen is reeds bevestigd en als men dit niveau weet vast te houden lijken de liefhebbers van de boeken dan eindelijk de waardige verfilming te hebben van de haast onverfilmbaar geachte boeken

Met dank aan Day One MPM en Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

29 juli, 2021

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer