Hitman: Agent 47

Informatie

RegieAleksander Bach
Jaartal2015
Releasedatum30-12-2015
Speelduur96 minuten
Distributeur20th Century Fox
CastRupert Friend, Zachary Quinto, Ciarán Hinds, Thomas Kretschmann en Hannah Ware

Na 46 prototypes is agent 47 de perfecte moordmachine, gemaakt in een geheim experiment met genetische manipulaties. 47 heeft ongekende kracht, snelheid, uithoudingsvermogen en intelligentie. Hij weet al zijn doelwitten uit te schakelen en zijn nieuwste doelwit is het bedrijf dat het geheim van het experiment wil achterhalen. Samen met Katia, die op zoek is naar haar vader en het brein achter de eerste agenten, begint hij een intens gevecht met zijn dodelijkste vijand.

De laatste jaren is Hitman in verschillende gedaantes voorbij gekomen. Zo verschenen er meerdere computerspellen rond de genetisch gemodificeerde huurmoordenaar en verscheen er in 2007 ook al een film met de naam Hitman. In die film zagen we Timothy Olyphant in de hoofdrol en de film werd redelijk ontvangen door de critici. Ondanks dat het script wederom afkomstig is van Skip Woods betreft het geen vervolg, maar een nieuwe poging van 20th Century Fox om Hitman nieuw leven in te blazen. Als regisseur werd Aleksander Bach aangesteld. Hij was eerder alleen verantwoordelijk voor wat commercials en maakt met deze film dan ook zijn regiedebuut. Dat Fox ervoor koos om zo´n onervaren regisseur aan te stellen lijkt helaas vooral op formulewerk waarin zij weinig tegenspraak wilden bij het eindresultaat, maar of dat nou zo verstandig was.

In eerste instantie werd Paul Walker gecast als Agent 47, maar na zijn noodlottige ongeval moest men op zoek naar een andere hoofdrolspeler. Deze werd gevonden in Rupert Friend, die vooral bekend is van zijn rol als Peter Quinn in de televisieserie Homeland. Bach vond hierbij de ogen van Friend de doorslaggevende reden om hem te casten. Een goede zet, want ondanks dat 47 geen emoties zou mogen hebben geeft hij door middel van zijn ogen soms toch een kijkje in de ziel van Agent 47. Zijn ogen spreken terwijl de rest stil is. Naast Friend zien we Hannah Ware in de rol van Katia van Dees. Ook zij speelt haar zeer verdienstelijk en weet duidelijk over te brengen dat ze geen makkelijke tante is. Samen beginnen ze de zoektocht naar de vader van van Dees en gaan ze het gevecht aan met John Smith, gespeeld door Zacharay Quinto, die hun keer op keer weet te dwarsbomen.

Ondanks dat Hitman: Agent 47 een actiefilm is waarbij de actie je om de oren vliegt, weet de film de aandacht van de kijker niet vast te houden. Het is namelijk juist door een overdaad aan kogels die je om de oren vliegen waardoor de film saai neigt te worden. We zien actiescène na actiescène en als er dan eindelijk ruimte wordt gemaakt voor een rustigere scène voegt deze weinig tot niks toe aan het verhaal. Daarnaast is de film volstrekt ongeloofwaardig. Natuurlijk is Agent 47 genetisch gemodificeerd, maar als er meerdere vijanden op hem schieten in een poging hem definitief het zwijgen op te leggen blijft het natuurlijk compleet bizar hoe onze hoofdpersoon overal keer op keer zonder enig schrammetje vanaf komt. Dit om vervolgens zijn tegenstander natuurlijk om te leggen met een enkel schot. Het zijn storende zaken die de film geen goed doen.

Extra’s: Ondanks dat de hoofdfilm allesbehalve hoogstaand is, is er wel werk gemaakt van de Blu-ray release. Zo zijn er drie, overigens terecht, verwijderde scènes te bekijken. De featurette hoe de acteurs leren vechten en om daarnaast te zien hoe de vele gevechten tot stand zijn komen is zeker een kijkje waard. Ook is er de mogelijkheid om de film te bekijken met feitjes van het computerspel. Als laatste is er te zien hoe het stripboek tot stand is gekomen dat is gemaakt aan de hand van deze film.

Hitman: Agent 47 had het in zich om een heerlijke hersenloze actiefilm te zijn. Helaas zit de film zo boordevol aan ongeloofwaardige scènes dat de film eerder een belediging voor de kijker is te noemen. Natuurlijk heeft Hitman door de spellen een aardige schare vaste fans, maar ook voor hun is de film te voorspelbaar en biedt de film gewoonweg niets nieuws. Het falen van de film ligt overigens niet aan de acteurs. Zo is Friend zelfs goed te noemen, maar is het materiaal waar hij mee mag werken ondermaats te noemen. Het is dan ook beter als hij zijn focus gewoon houdt op zijn aandeel in Homeland. Aan het einde van de film wordt de deur open gehouden voor een vervolg, maar of die er nog komt is nog maar de vraag.

Met dank aan Team Lewis en 20th Century Fox Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

24 januari, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Jantine van Lierop