Hoe Tem Je een Draak 3

Informatie

RegieDean DeBlois
Jaartal2018
Releasedatum05-06-2019
Speelduur99 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastJay Bucharel, America Ferrera, Cate Blanchett, Craig Ferguson, F. Murray Abraham, Jonah Hill, Christopher Mintz-Plasse, Kristen Wiig, Kit Harington en Gerard Butler

Het is een jaar na de vorige avonturen en Hiccup, Toothless en hun mede-drakenrijders redden nog altijd gevangen genomen draken om ze vervolgens naar Berk te brengen, een plek waar mensen en draken in vrede samenleven. Hun inspanningen hebben er alleen wel toe geleid dat het eiland overbevolkt is geraakt met draken. Als oplossing voor dit probleem wil Hiccup op zoek naar de ‘Verborgen Wereld’, een veilige haven voor draken waar zijn vader Stoick altijd over sprak. Ondertussen wordt een Hemelsfeeks, een witte vrouwelijke draak, door de beruchte drakenjager Grimmel gebruikt als lokaas om Toothless te vangen. Als Toothless de Hemelfeeks ontmoet in het bos, raakt hij direct betoverd door haar. Terwijl de inwoners van Berk op zoek gaan naar het drakenparadijs en Toothless bedreigt wordt door Grimmel, wordt de vriendschap tussen Hiccup en Toothless meer dan ooit op de proef gesteld.

Toen de legendarische filmmaker Steven Spielberg, voormalig Disney kopman Jeffrey Katzenberg en muziekmagnaat David Geffen in 1994 DreamWorks oprichtte, duurde het een aantal jaren voor de eerste films verschenen. Na wat speldenprikjes die eigenlijk niet op konden boksen tegen het geweld van Disney en Pixar, was Shrek in 2001 hun eerste grote succes. Meerdere successen volgden, maar de laatste jaren kan eigenlijk alleen de How to Train Your Dragon-franchise (in Nederland uitgebracht als Hoe Tem Je een Draak) alle leeftijden bekoren. Dat wordt nog eens onderstreept door het feit dat de eerste twee films allebei werden genomineerd voor een Oscar in de categorie Beste Animatiefilm en de eerste film zelfs kan rekenen op een plekje in de IMDb Top 250.

Nadat de eerste film verscheen in 2010, liet de tweede film vier jaar op zich wachten. Voor dit nieuwe vervolg werd opnieuw flink de tijd genomen, iets wat zeker ook als positief gezien kan worden. Met deze film wordt de trilogie namelijk volbracht en gezien het succes van de eerste films liggen de verwachtingen vrij hoog. De film knalt er in elk geval direct goed in. Waar de eerste twee films nog begonnen met een blik op Berk, zien we hier eerst een grootse actiescène die toont hoe Hiccup, Toothless en de andere drakenrijders hun werk hebben voortgezet om de draken te redden van hun benaderde posities. Het verhaal speelt zich een jaar na de vorige film af, maar eigenlijk sluiten de films vrijwel naadloos op elkaar aan. Na de spectaculaire, maar wel wat chaotische opening wordt er wat gas terug genomen en keren we huiswaarts naar een overbevolkt Berk.

Pas vanaf dat moment komt er wat meer lijn in de film. De kapstok waar de film aan op wordt gehangen is dit keer wat magertjes. Door de acties van de drakenredders is Berk overvol en gaat men op zoek naar een mythisch drakenparadijs, dat enkel lijkt te bestaan in de verhalen van de vader van Hiccup. Uiteraard is er ook weer een schurk aanwezig om alle zaken te bemoeilijken; Grimmel the Grisly, een drakenjager die het voorzien heeft op Toothless. Een duidelijk geval van ‘een nieuw doel’ in combinatie met weer een nieuwe schurk, op zich niets mis mee natuurlijk en op zich ook wel een logische stap bij een tweede vervolg. Wat opvalt is de prachtige animatie, waarbij men amper afwijkt van de eerdere films, maar in detail goed de progressie zichtbaar is. Zo is er een prachtig geanimeerde scène met een strandje waarbij het zand echt in het oog springt. De kracht van deze afsluitende film zit echter vooral in het emotionele einde van de film, waarin we een afscheid en een hereniging zien met een lach en, voor sommigen, zelfs een traan.

Extra’s: Zoals je van een dergelijke titel mag verwachten is er, mede door de toevoeging van de Blu-ray uitgave aan deze release, het nodige aan bonusmateriaal op de 4K-release te vinden.
· DreamWorks Shorts (12:49) Een tweetal shorts; Bilby en Bird Karma.
· Alternate Opening (03:19) Een alternatieve opening voor de film die duidelijk in een vroeg stadium al gesneuveld is. Met optioneel commentaar van schrijver/ regisseur DeBlois.
· Deleted Scenes (09:15) Een vijftal verwijderde scènes; Automatic Tail, Protector vs. Captor, Spy Mission, Mind Before the Sword en Your Responsibility. Met optioneel commentaar van schrijver/ regisseur DeBlois.
· How to Voice Your Viking (01:33) Een korte blik in de opnamestudio, waar meerdere acteurs hun stemmenwerk afleveren.
· Creating an Epic Dragon Tale (04:25) De uitdagingen die kwamen kijken bij het opnieuw verder uitbouwen van de wereld voor deze derde film, en welke invloed deze hebben op de franchise.
· How I Learned from Dragons (03:42) De stemacteurs vertellen over hun ervaringen tijdens het opnameproces van de franchise.
· Brave Wilderness Presents: Nature + Dragons = Awesome (07:50) Een tweedelige feature die begeleidt door Coyota Peterson de kijker meenemen in het oog voor detail.
· The Dragon Sheep Cronicles (02:39) Wederom een tweedelige feature, Friend vs. Food en The Secret Sheep Society, waarin Hiccup vertelt hoe schapen zien te overleven in een wereld vol draken.
· A Deck of Dragons (03:29) Een blik op enkele van de nieuwe draken die we deze film te zien krijgen.
· Growing Up with Dragons (03:34) Een kort gesprek over de groei die Hiccup doormaakt in de drie films.
· The Evolving Character Design of Dragon (03:18) Een kort overzicht hoe de personages in de film zich ontwikkelt hebben gedurende de speelduur van de franchise.
· Drawing Dragons (03:09) Opnieuw een blik op de draken in de franchise.
· Epic Villain (01:44) Een wel erg korte blik op de schurk van deze film; Grimmel.
· Astrid’s Whole Dragon Trilogy in 60 Seconds (01:09) Een 1-minuut durende recap van de complete trilogie.
· Welcome to New Berk (02:13) Hiccup neemt de kijker mee in het nieuwe onderkomen van de Viking-stam.
· Audiocommentaar: Een lekkere breed ingezet en uiterst informatief audiocommentaar, ingesproken door schrijver/ regisseur Dean DeBlois, producer Bradford Lewis en hoofd animatie Simon Otto.

Hoe Tem Je een Draak 3 4K is een wat chaotisch beginnend, maar uiteindelijk prachtig slotakkoord van deze uitstekende animatie-trilogie. Het is fijn dat de stemmencast van de eerdere films weer mocht terugkeren en mede dat zorgt ervoor dat de trilogie een fijn coming of age-verhaal rond de door Jay Bucharel ingesproken Hiccup vormt. Het verhaal heeft verder wel de nodige herhaling in zich en mede hierdoor wordt op dat vlak het niveau van de eerste twee films niet gehaald. Toch maakt de hoogstaande animatie en een prachtig slot een hoop goed. Het maakt de Hoe Tem Je een Draak-trilogie tot een van de betere trilogieën op de markt, waarbij de makers een constant hoog niveau tentoon hebben weten te spreiden. Op animatievlak kunnen we zelfs gerust stellen dat de films onovertroffen zijn, vooral doordat de films een prachtig geheel vormen. De films zijn dan ook voor harte aan te bevelen voor jong en oud, al zijn de draken voor de allerkleinsten waarschijnlijk net even wat te eng.   

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Picture Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

3 juni, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5ce6643b41c09_selected-products" products="9200000104718741,9200000104718654,9200000104718652,9200000104718732,9200000108260458,9200000108260456" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer