Holland – Natuur in de Delta

Informatie

RegieMark Verkerk
Jaartal2015
Releasedatum21-12-2015
Speelduur96 minuten
DistributeurDutch Filmworks
CastCarice van Houten en Bram van der Vlugt

In een hoge boom aan de rivier strijkt een zeearend neer. De bron van leven stroomt hier voor alles dat de zeearend kent. Echter herkent hij haar nauwelijks want hij is hier al honderden jaren niet meer geweest, alles is nu anders. Na eeuwen is de zeearend terug! Miljoenen jaren is de natuur de dominante kracht die het deltagebied vormt dat Nederland heet. Nederland is de monding van grote rivieren. De stromingen van bergen en heuvels komen samen tot het laagste punt, de zee. Een golf van nieuw leven spoelt over de delta. Grazers, otters, bevers, vissen en vogels die hier sinds tientallen, soms zelfs honderden jaren niet zijn gezien nemen hun plaats in. De vissen krijgen de kans te migreren naar hun paaigronden en vogels vinden voedsel waar het lang niet geweest is. De mens verandert tegelijkertijd de landkaart zoals het hem past, maar nu in samenhang met de natuur. Zo wordt gezamenlijk het ecosysteem hersteld.

Holland – Natuur in de Delta is de rechtstreekse opvolger van de succesvolle natuurfilm De Nieuwe Wildernis. Er werd hierbij voor driehonderd uur aan film opgenomen. Locaties waar het materiaal geschoten is zijn onder andere oerreservaat De Blauwe Kamer, de Biesbosch en natuurgebied Het Schuitwater in Noord-Limburg. Regisseur Mark Verkerk deelt zijn visie en ideeën met zijn cameraploeg maar is grotendeels afwezig tijdens het filmen van de scenes. De rol van de regisseur bestaat in deze natuurfilm tot het selecteren van het mooiste beeldmateriaal, het verzinnen van een verhaallijn en uitvoeren van zijn visie. Het thema dat centraal staat in Holland: Natuur in de Delta is het water dat dit land gevormd heeft.

Net als eerder met De Nieuwe Wildernis wordt deze natuurfilm ook grootschalig aangepakt. De makers zijn een partnerschap aangegaan met grote nationale natuurorganisaties als WNF, Natuurmonumenten, IVN,, De12Landschappen en Staatbosbeheer. De stemmen bij de voice-over worden verzorgd door Bram van de Vlugt en Carice van Houten. Waar van der Vlugt het dierenleven verwoord, vertelt van Houten over het belang van water voor het Nederlandse landschap en de historische achtergrond van het deltagebied. Een doeltreffende manier om het onderscheid te maken. De muziek is wederom gecomponeerd door Bob Zimmerman en wordt gespeeld door het Metropole Orkest.

De beelden zijn prachtig geschoten en bij vlagen spectaculair. Eén van de dieren waar ruimschoots aandacht aan wordt besteed is de haas die zelfs de ‘cheeta van de polder’ wordt genoemd. In slow-motion zien we een indrukwekkend boks gevecht tussen twee rammelaars waarbij de winnaar vrijwel direct beloond wordt. Overige diersoorten die belicht worden zijn de bever, de stekelbaars, de zeearend en de pimpernelblauw vlinder. Op soms iets te educatieve wijze wordt het gedrag van deze dieren verteld. De onderlinge connectie en de overgangen zijn prima gedaan en zeer interessant. Hoe de Watersnoodramp van 1953 van invloed is op het gedrag van de bever, die in de Biesbosch dammen bouwen, wat de jaarlijkse trek van de stekelbaars dan weer in de weg staat.

Extra’s: Op de Blu-ray zijn geen extra’s te vinden. Wel is er een speciale Blu-ray editie beschikbaar waar de orkestrale soundtrack op cd bij inbegrepen zit.

Holland – Natuur in De Delta is wederom een prachtige natuurfilm geworden die onze ongerepte natuur in volle glorie toont. Regisseur Mark Verkerk heeft net als bij zijn vorige film De Nieuwe Wildernis opnieuw zijn visie losgelaten wat resulteert in adembenemend beeldmateriaal. Slow-motion beelden van boksende hazen, dammen bouwende bevers en de voorplantingsreis van de stekelbaars zijn indrukwekkend. Wel dwaalt de door Carice van Houten en Bram van der Vlugt ingesproken verhaallijn soms iets te ver af van de basis en komt deze bij vlagen erg educatief over. Gelukkig is de film vooral gemaakt om de prachtige en brede natuur die ons land rijk is in beeld te brengen, en daar is Holland: Natuur in de Delta zeker in geslaagd. Eind volgend jaar zal het afsluitende deel van de trilogie ‘Waddeneiland: Living on the Edge’ uitgebracht worden, iets om zeker naar uit kijken.

Met dank aan Dutch Filmworks voor het recensie-exemplaar.

7 januari, 2016

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer