Home Ground – seizoen 1

Informatie

RegieArild Andresen, Cecilie A. Mosli, Stian Kristiansen, Yngvild Sve Flikke en Eirik Svensson
Jaartal2018
Releasedatum28-05-2019
Speelduur500 minuten
DistributeurLumière
CastAlex Bøyum, Ane Dahl Torp, Emma Bones, John Carew en Morten Svartveit

Varg is een voetbalteam uit Ulsteinvik dat gepromoveerd is naar de Eliteserien, de hoogste voetbaldivisie van de Noorse voetbalbond. Als de coach van het team een hartaanval krijgt, moet het team op zoek naar een nieuwe coach. Michael Ellingsen, de topspeler van het team, staat te trappelen om de uitdaging aan te gaan, maar de manager van het team wil Helena Mikkelsen inlijven. Mikkelsen zegt haar succesvolle vrouwenteam vaarwel en wordt hierdoor de eerste vrouwelijke trainer van een elftal in de hoogste klasse van het Noorse herenvoetbal. Toch is ze er daarmee nog niet, want ze krijgt het nodige voor haar kiezen. Zo zijn er enerzijds de diepgewortelde vooroordelen, maar is er anderzijds ook de rivaliteit met Ellingsen. Mikkelsen doet alles om te bewijzen dat vrouwen best hun mannetje kunnen staan, maar ook de hechte, conservatieve gemeenschap maakt het haar bepaald niet gemakkelijk.

Met het Wereld Kampioenschap voetbal voor vrouwen aanstaande, is het niet zo gek dat er juist op dit moment een serie op de markt komt die draait om in een vrouw in deze wereld. Het gaat dan wel om een vrouw in de wereld van het mannenvoetbal, maar de vraag blijft eigenlijk hetzelfde. Want waarom zou je als vrouw niet in staat zijn een mannenelftal te coachen? De serie maakt dan ook een combinatie die enkele jaren geleden nog niet voor mogelijk werd gehouden, of in elk geval niet serieus werd genomen; voetbal en feminisme. Dat de vlag er nu heel anders voor staat, vooral ook in Nederland, heeft te maken met het opkomende vrouwenvoetbal.

Toch is het allemaal niet zo vanzelfsprekend en zijn er veel mannen die hangen naar dingen die vanzelfsprekend zijn geworden. Waar manager Espen Eide, gespeeld door Morten Svartveit (Occupied), probeert om verandering door te voeren, is het vooral aanvoerder Michael Ellingsen die vasthoudt aan het bekende. Op zich niet zo vreemd, aangezien hij als assistent-trainer verwacht om door geschoven te worden. Het is dan ook vooral zijn ego dat flink in de weg staat. Het komt de geloofwaardigheid van de serie flink ten goede dat voormalig international John Carew is gecast voor deze rol. Hij kent het klappen van de zweep in de kleedkamer en ondanks dat dit automatisch de rest van het team wat naar de achtergrond dirigeert en hij qua acteerwerk soms wat tekort schiet is de keuze voor hem even opvallend als logisch. Degene die het voor haar kiezen krijgt als Helena Mikkelsen is actrice Ane Dahl Torp, eveneens bekend van Occupied.

Dat voetballer (m/v) een vak apart is, blijkt wel uit het feit dat voetbalscènes in films niet altijd even overtuigend zijn. Toch moeten we concluderen dat dit Home Ground best prima in orde is. Wat helpt is dat de focus toch vooral buiten het veld ligt. De serie doet dit met een moderne twist. Menigeen zal er misschien een beetje moe van worden in een tijd dat iedereen zich snel aangevallen voelt, maar de feministische inslag is leuk gevonden. Wat dat betreft wordt de voetbalwereld een aardige spiegel voorgehouden. In Nederland heeft met het vooral over of een homofiel in de voetbalwereld zich beter wel of niet kan uitspreken, maar eigenlijk gaat dit vrijwel hand in hand met de vraag hoe het staat met de aanwezigheid van een vrouw als coach in de kleedkamer. Ondanks dat het acteerwerk niet altijd even sterk is en de subplotjes niet altijd even sterk zijn is Home Ground een onderhoudende drama serie die goed inspeelt op de actualiteit.

Extra’s: Naast enkele promotionele trailers van andere Lumière series is er geen bonusmateriaal op deze dvd release.

Home Ground – seizoen 1 speelt verdienstelijk in op de actualiteiten, maar schiet vooral qua acteerwerk tekort. De serie heeft een sterk uitgangspunt, waarin een mannenwereld en feminisme worden samengebracht, maar verder dan dat komt de serie ook niet echt en dat is jammer. Zo is de rivaliteit met aanvoerder Ellingsen leuk gevonden, maar ondanks dat John Carew de geloofwaardigheid van de serie goed doet is hij gewoonweg geen acteur. En dan zijn er nog een handvol zijplotjes die niet helemaal lekker uit de verf komen, zoals de voorspelbare verhaallijn rond de puberende dochter van Helena Mikkelsen. Het maakt van Heimebane, zoals de originele titel van de serie luidt, een interessante serie, die helaas niet op alle vlakken even geslaagd is.

Met dank aan Lumière voor het recensie-exemplaar.

5 juni, 2019

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5cf0eb2955bb2_selected-products" products="9200000109015206" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer